CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Süllyedő hajóról menekül kapkodásával Németh Szilárd?

2014. június 24. 05:59 - csú

NSZ-23_2.pngA CSIKÓ SÉTÁNYI CSERBENHAGYÓ ÚJABB CSERBENHAGYÁSRA KÉSZÜL

Németh Szilárd majd magasból, az országgyűlési képviselői padsorból nézi  helyi párttársai sínylődését. Szerintem meg, mint ahogy a Csikó sétányi iskolaigazgatói állásánál tette, időben menekül a süllyedő hajóról. Arról a hajóról, amely látványosan április 6-án kapott először léket, s amelynek épp egyik főtisztjét, Werner Pétert, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatóját, saját szárnysegédjét kellett volna, június 5-én megvédenie. Nem tette. Vajon miért nem?

A június 5-i képviselő-testületi ülésen a polgármester felolvasta Szenteczky Jánosnak, az MSZP önkormányzati frakcióvezetőjének nyílt levelét (szenteczky.hu, 2014. 06.05.), amelyben indokolja, miért nem vesz részt az immár sokadik rendkívüli testületi ülésen (csepel.hu, jegyzőkönyv).  A frakcióvezető Németh Szilárd szemére hányja, hogy „12 nappal az előző után ismét rendkívüli ülésre hívja össze a képviselő-testületet…kéthetente (és most már összesen félszáz alkalommal) rángatja nemcsak a 20 képviselőt, de a teljes önkormányzati apparátust is”.  Ugyanakkor a levélben ismét felveti, hogy a polgármester a Werner Péternek, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának ügyében kezdeményezett testületi ülést meg nem hívja össze, „válaszra sem méltatja a kezdeményezőket!”.  

Németh Szilárd még polgármester, nem a csepeliek által megválasztott országgyűlési képviselő, válasza: „…Ilyen levelet leírni,…Elképesztő a történet, ez mindent elárul a frakcióvezető úr hozzáállásáról”.

A polgármester azonban méltóságán alulinak tartja, hogy akár egyetlen kritikai megjegyzésre is reagáljon. Tarja magát eddigi módszeréhez, semmibe veszi a frakcióvezetői levelet. Ez mindent elárul a polgármester úr hozzáállásáról. Ez valóban elképesztő! Ő ilyen.  Mit neki a helyi önkormányzati problémák hosszú sora?! Úgy döntött, már csak országgyűlési képviselő lesz, a polgármesteri széket pedig megpróbálja az általa kijelölt Borbély Lénárdnak átjátszani. Ő majd magasból, az országgyűlési képviselői padsorból nézi  helyi párttársai sínylődését. Szerintem meg, mint ahogy a Csikó sétányi iskolaigazgatói állásánál tette, időben menekül a süllyedő hajóról. Arról a hajóról, amely látványosan április 6-án kapott először léket, s amelynek épp egyik főtisztjét, Werner Pétert, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatóját, saját szárnysegédjét kellett volna, június 5-én megvédenie. Nem tette. Vajon miért nem?

A kormánypártiak kétharmados többsége meg asszisztál hozzá, mintha észre sem vennék, hogy Németh Szilárd cserbenhagyja őket is, mint annak idején a Csikó sétányi iskola tantestületét. Pedig volna min elgondolkodniuk. Például, éppen az MSZP frakcióvezetőjének bírálatán. A június 26-i testületi üléssel együtt az önkormányzat képviselő-testülete erre a félévre 3 rendes ülést hagyott jóvá, összesen 31 napirenddel. Ezzel szemben a hó végi üléssel együtt 11 lesz, ebből 8 rendkívüli ülésként került összehívásra. Hat hónap alatt, az elfogadott 31 napirend helyett 136-ról(!) tárgyaltak, tárgyalnak.

Nesze neked tervezés! Valójában azonban  nem ez a baj, mert erre azt lehet mondani, „az élet így hozta, dolgozni kell, nem nyavalyogni” és „ráadásul vállalták, sőt megfizetik őket”. A képviselőknek azonban átlagban alig három napjuk marad egy-egy testületi ülésre való felkészülésre. Három nap, például 42 napirendre, több mint 1000 oldalra, munka és család mellett, nem mindig elegendő. Kiváltképp, ha egyeseket, például éppen a szocialista frakció tagjait, kizárták a bizottságokból. A többség rendelkezésére álló információk el sem jutnak hozzájuk.  A kétharmados többséget ez természetesen nem érdekli.

Az általuk működtetett bizottsági ülések formálisak, a képviselő-testületi üléseken a fideszesek a néma leventét játsszák. Nyomják a szavazógombot, időnként mosolyognak, vagy inkább gúnyosan vigyorognak, az ellenzék „kínlódásán”. Szerintem többségük el sem olvassa a nem egyszer áttekinthetetlen előterjesztéseket. A vakhit viszi őket előre. Pedig volt már valamiért hirtelen visszavont javaslat, kiderült, hogy a szerződéstervezet hibás, s még lehetne sorolni, az ellenzék által esetenként feltárt hiányosságokat. Nem érdekes, azt csinálnak, amit akarnak. Ha mondjuk a polgármesternek kedve és ideje van, akkor reggel 7-re, vagy másnap 12 órára hív össze testületi ülést. Az ominózus június 5-i, csütörtöki, fél nyolcra kiírt ülést kedden, ebéd után tették fel az önkormányzat honlapjára, úgy, hogy a négy napirendre javasolt anyag 249 oldalt tett ki.

Az előterjesztések minősége, álláspontom szerint, időnként elfogadhatatlan. Hiányoznak az érintett szervezetek véleményei, az indoklások, a javaslatban szerepeltetett mellékletek, elmaradnak a bizottsági vélemények, esetenként pedig tudatosan „szembemennek” érvényes fővárosi rendeletekkel, vagy egyik ülésről a másikra módosítanak korábbi határozatokat, nem egyszer hibásan, amiért újabb módosításokra kényszerülnek. Nincs apparátus, amelyik az ilyen kapkodó, tervszerűtlen munkát, vezetői rögtönzéseket követni tudná. (Fél év alatt 146 előterjesztést, 17 írásos tájékoztatót, tehát több ezer oldalt kitevő javaslatokat, szerződéstervezeteket kellett szakmailag, jogilag véleményezniük.)

Mindez egy jegyzőkönyv, egy frakcióvezetői levél kapcsán jutott eszembe. A hivatalos krónika sokat elárul a süllyedő hajó elhagyására készülő Németh Szilárd hozzáállásáról és az őt kiszolgáló fülkeforradalmi fideszes frakcióról, felkészültségükről, a képviselő-testület szerepéről alkotott felfogásukról.

V O X

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr476396951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Vilmos Varga 2014.06.24. 13:12:54

Szememben a VOX, egy minőséget jelentett a hatvanas év végétől, amikor is "amatőrként"énekelhettem több KI_MIT_TUD? rendezvényen, egyéb ifjúsági programokon. Egy nagyon jó minőségű hangfalakat, erősítőket és egyéb akusztikai eszközöket márkanévvel ellátva jelenített meg. A cikk íróját , aki ezen márkajelzés alatt vonul a betű barázdák szélén, sem barázdabillegetőként, sem pedig jeles újságíróként nem ismerem. Ennek ellenére figyelmesen olvastam sorait, kritikai megjegyzéseit.Ez a dolga, ezért fizetik. Azonban örülnék annak ha -hiánypótlásként- olyan infót nyújtana, amely bővítheti ismereteink tárházát. Itthoni dolgainkról, problémákról, sikerekről, kudarcokról. Ilyet bizony (keresve se) nem találtam.Pedig sok-sok téma hever az utcán, csak fel kellene emelni és ki kellene menni a NÉP közé! Sokaknak ez nem sportjuk, nem elegáns, nem ember közeli. A zsurnaliszt pedig innen merítkezhetne!!!Tudjuk kampányidőszak előtt állunk és ilyenkor minden belefér.Még ez a kritikus irat is. De nem lettem gazdagabb, nem lettem jobban informálva. Ettől most szegénynek érzem magam.
süti beállítások módosítása