CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fortélyos közöny igazgat

2014. július 04. 03:31 - csú

NAV-ellenőrzés.PNGNem ugyanaz rettegni a NAV-ellenőröktől, mint az ávósoktól, nem is ugyanazért szokás rettegni tőlük. Ha pedig feltételezzük, hogy az adóhatóság egyelőre nem úgy jár el, mint az amerikai filmekből ismert rendőr, aki kokaint rejt el a besározni kívánt személy lakásában, akkor az RTL Klubnak sincs mitől félnie. Az más kérdés, hogy egy magáncéget tönkre is lehet tenni azzal, ha állandóan NAV-razziát tartanak a székházában, hiszen ki fektetne be egy olyan vállalkozásba, amelyet körülleng az adócsalás gyanúja, és a feje felett csapdos a kormány kardja.

Itt lehet a logika Varga Mihály eljárásában, hiszen a reklámadó nyilvánvaló célja is a médiapiac átrendezése, az egyik utolsó, pártfüggetlen médiabefektető kiszorítása az országból. Ezt a történetet el lehet játszani a többi piaci szegmensben is, így az izmosodó Fidesz-nagytőke kitörhet az építőipar-trafik-földhaszonbérlet szentháromságából. Mint minden rendes vállalkozásnak, úgy a Fidesznek is törekednie kell a több lábon állásra, biztosítandó tagjai számára a profit folyamatos emelkedését. És így talán, talán, évek múlva az új elit letörheti az átmenet zavaros éveiben meggazdagodott milliárdosok - ha tetszik, oligarchák - befolyását.

A NAV bevetése sokkal inkább showelem, mint hatékony eszköz a RTL Klub megregulázásában. A reklámadón kívül lehetne sokkal, de sokkal durvább és testreszabottabb jogszabályokat hozni, amelyekkel tönkretehetnék a renitens céget. Talán még a várható uniós kötelezettségszegési eljárást is meg lehetne úszni. És ha nem német, hanem színmagyar cég gyártja tovább a Barátok köztöt, nem kell tartani a plebs forradalmától sem. Már ha tényleg erre a színvonalra süllyedt a társadalom demokratikus érzékenysége, és diadalt ül a közéleti közöny.

De a kormány továbbra is szeretné fenntartani a jogállam és a piacgazdaság látszatát, és nem akar elijeszteni minden nyugati befektetőt. Kell a pénz a Nagy Ugrás finanszírozásához, mindegy honnan jön. Szóval a NAV-ostromok mellett illik benyalni a multiknak, zsíros szerződéseket kötni velük - lásd a legnagyobb hazai mobilszolgáltatót -, úgy is teszik majd a "dolgukat", teljesítik az elvárásokat anélkül, hogy fenyegetni, zsarolni kellene őket.
És miért teheti meg ezt a mi Bölcs Vezérünk? Mert fortélyos közöny igazgat félelem helyett.

Molnár Richárd 

Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr836470015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása