CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lendvai Ildikó minden baloldalinak kioszt egy pofont

2014. november 16. 03:43 - csú

Lendvai Ildikó-jó.PNGÓzd az MSZP szégyene, Pásztor Albert miskolci jelölése erkölcsi hiba, Falus Ferenc kiválasztása szerencsétlenkedés, az MSZP kezd érdektelenné válni. Ezeket véletlenül sem egy jobboldali politikus állította, hanem Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, aki bár tavasz óta visszavonult, most mégsem fogta vissza magát egy esti beszélgetésen. Tóbiástól Szanyiig mindenki kapott egy-egy maflást a baloldalon.

Lendvai Ildikó visszavonult, de nem tűnt el a politikából. Az MSZP egykori elnöke és frakcióvezetője még mai komoly visszhangokat képes kiváltani a pártjában egy-egy írásával, és úgy tudjuk, pár héttel ezelőtt is volt rá példa, hogy az MSZP-frakcióülésen foglalkoztak egyFacebook-bejegyzésével.

Nos, Lendvai Ildikó Belvárosi Liberális Klubban tett látogatása garantáltan újabb okot adott arra, hogy a következő frakcióülésen is téma legyen.

Az MSZP tapasztalt politikusa ugyanis a közelmúlt szinte összes MSZP-t érintő konfliktusáról elmondta a véleményét, és nem titkolta, hogy elég lesújtó a véleménye az elmúlt időszak szocialista teljesítményéről, és nem látja biztatóan az MSZP mai helyzetét, pláne a jövőjét.

De mi is ez a Belvárosi Liberális Klub? Szó sincs arról, hogy Lendvai feladná a szociáldemokrata értékeket, ez a klub egy egykori SZDSZ-esekből verbuválódott, ma a Fodor-féle Magyar Liberális Pártot támogató parányi közösség. Így aztán nem is kell nagy tömegre gondolni, most is kis jóindulattal kéttucatnyian voltak a teremben, de ebbe már beleszámoltam Vágó Istvánt is, aki ugye DK-s.

A klub időnként beszélgetésre hív ismert közéleti szereplőket, és fennállása során először szerepelt itt MSZP-s politikus. Lendvai pedig mi másról beszélt volna, mint a baloldal, azon belül is az MSZP problémáiról és sorsáról. Maga a beszélgetés címe is eléggé provokatívra sikeredett: „25 éves az MSZP. De lesz-e 26?”, és Lendvaitól a liberálisok nem is a Tóbiás-féle „új időszámítás”-mantrákat akarták hallani, hanem a véleményét a vitás pontokról. Lendvai őszintén végig is ment a problémákon, és senkit nem kímélt.

Az ózdi eredmény az MSZP szégyene

Hosszan kitért például arra, hogy vasárnap a Jobbik kétharmados győzelmet aratott az egykor szocialista bástyának tekintett Ózdon, méghozzá a szocialista szavazók hathatós támogatásával. Lendvai nem kertelt:

Szégyen, hogy az ózdiak nem  gondolhattak ránk mint alternatívára.

Lendvai szerint az ózdiak a Fideszt akarták „képen csapni”, de beleestek a Jobbik karjaiba. Ha a baloldalt gondolták volna esélyesebbnek, akkor az MSZP-re szavaztak volna. De nem gondolták, mert szerinte a baloldal is a rendszer részének látszik. „Nem látják, hogy alternatíva vagyunk” – fogalmazott Lendvai, és ezt úgy világította meg, hogy az emberek – jogosan, jogtalanul – azt gondolják, hogy ha az MSZP kerülne kormányra, semmi nem változna érdemben, csak a miniszterek neve.

Hiba volt Pásztor Albert jelölése Miskolcon

Az MSZP elnökének megvolt a véleménye Pásztor Albert miskolci polgármesterjelöltté választásáról is:

Erkölcsi hiba! Azt kell mondanom, önfeladás történt.

Mivel a DK-s Vágó István erre felmorgott, Lendvai jobban belement a dologba. „Vágó Pistára nézve mondom, nem gondolom, hogy Pásztor fasiszta, nem üldözi a cigányokat, de hülyeségeket mond róla." Lendvai szerint a pártvezetés hibázott, hogy ebbe az ügybe nem szólt bele, most pedig bebizonyosodott végleg, hogy nem út a Jobbikkal versenyezni a cigányellenességben, acigányintegráció felkarolása az egyetlen út. Persze, tudja, hogy ezzel a véleménnyel korántsem ért egyet mindenki az MSZP-ben.

Szanyi esete a gój motorosokkal

„Nincs rá racionális magyarázatom” – kezdte Lendvai, amikor kitért arra, hogy Szanyi Tibor gójmotorosokat utaztatott Brüsszelbe. Már azt sem érti, hogy lehetett fogadást kötni ilyen emberekkel. Elárulta, hogy mérgében felhívta Szanyit, aki nem vette fel a telefont, többet pedig nem hívta. Azóta sem.

Szerinte az MSZP elnökségének fel kellett volna szólítani, hogy „Tibor, gyere haza”, bár látja a veszélyeit annak is, hogy nem jár jól a párt azzal sem, ha Szanyi megmakacsolja magát, és a nem épp vastag 2 fős MSZP-s EP-küldöttség egy főre apad.

Falus Ferenc és a szerencsétlenkedés

A főpolgármester-jelölt kiválasztására, majd Falus Ferenc visszaléptetésére is kitért Lendvai:

Szerencsétlenkedés történt, az Együtt-PM hibás alapgondolata alapján.

Itt a koordinált jelölésre célzott, amelyet Szigetváriék erőltettek a nyáron. Szerinte hiba volt nem látni, hogy ha Falus „politikai zseni lett volna”, a szocialista szavazóknak akkor is problémát okozott volna, hogy nincs ott a szegfű a szavazólapon. Közös jelölés kellett volna.

De kapott egy maflást Tóbiás József is. Szerinte rossz lépés volt a pártelnöktől, hogy nem állt be Bokros Lajos mögé. Szerinte szomorú, hogy nem volt baloldali jelölt, de demokrata jelölt volt, így Bokrosra nyugodt szívvel be lehetett húzni az ikszet. „Ha ló nincs, a szamár is jó” – írta le a helyzetet.

Lendvai elárult egy kulisszatitkot is az önkormányzati választási felkészülésről. Azt mondta, nyáron a Budapest-törvény elfogadása után felvetette, hogy az MSZP és a többi párt is vonuljon ki az egészből, ne induljon Budapesten. Erről végül azért tett le, mert úgy látta, a kerületi polgármesterek látták volna kárát.

Lesz 26 éves az MSZP?

Lendvai szerint az MSZP-nek szembe kell néznie azzal, hogy nehezen elképzelhető, hogy valaha is 50 százalék fölé megy egy választáson. Vagyis össze kell fogni. Viszont a helyzet most már az eddigieknél is nehezebb, mert nem három-négy baloldali párt megegyezéséről van szó.

A hagyományos pártok ideje lejárt.

Be kell látni Lendvai szerint, hogy új szerveződésre, új politikára van szükség. Az emberek már annyira nem törődnek az MSZP-vel, hogy a mostani netadós tüntetésekről „már ki sem utálják” őket, „Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni”. Lendvai elég rezignáltan mondta ki az este szocialisták számára legmegrendítőbb mondatát:

Eljutottunk oda, hogy a világ nélkülünk folyik. Nem vagyunk érdekesek.

Az MSZP megszűnésétől ennek ellenére nem tart. Mivel „a pártok nehezen születnek, nehezen halnak meg”. Vagyis Lendvai szerint simán lesz 26, sőt 30 éves is az MSZP, de komolyan tartani kell attól, hogy nem lesz váltó erő. Hasonlóan a lengyelországi példához, elképzelhetőnek tartja, hogy két jobboldali párt vetélkedik a kormányzásért, az MSZP pedig 10-15 százalékkal hátul kullog. „Az igazi kérdés, hogy egy nagy Ózddá válik-e az ország" – foglalta össze röviden.

Az MSZP jövője és a tükörtojás

Lendvai a megrendítő mondatok után arról is beszélt azért, mit kéne tenni, hogy ne süllyedjen az MSZP a teljesen érdektelenségbe. Szerinte nem kormányprogramon kell törni a szocialista fejeket, hanem ellenzéki programon, hogy mit csináljanak 2018-ig. Az MSZP politikájába be kell építeni az internetet, mert „az internet a világ”, és tűrhetetlennek tartja, hogy „a Jobbik politikájában bezzeg benne van, az Isten verje meg”.

Azon is változtatni kell, hogy a kisebb településeken ne játszhassa a Jobbik kizárólagosan „a szocialista segítő szerepét”. Vagyis az MSZP-s is menjen oda, és segítsen megjavítani az idős néniknek a kertkaput, mert a Jobbik az ilyen gesztusokkal tudja növelni folyamatosan a népszerűségét. 

Emellett Lendvai szerint véget kell vetni annak, hogy van az MSZP és van a holdudvara. Ehelyett a most éledező ellenzéki csoportokat kell ”kisegítő személyzetként támogatnia”, és úgy kell felépíteni az egészet, mint a tükörtojást, amelyben az MSZP a sárgája, a civilek a fehérje. Vagyis: "a fehérje keményedik meg először, kijelöli a határokat, a sárgája pedig középen addig terjeszkedik, ameddig a fehérje engedi".

DULL SZABOLCS

Forrás: INDEX

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr486896099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása