CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

MSZP: Orbán rendszerével nincs alku - Pártértekezlet a szocialistáknál

2014. december 13. 17:43 - csú

uj_baloldal.PNGElőválasztáson döntené el 2017-ben az MSZP elnöke, hogy ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Az MSZP huszonöt évvel ezelőtti megalapításáról emlékezett meg Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten. A politikus szerint pártjának változnia kell, de az MSZP győzelemre és nem háborúra készül, Orbán "hazug, igazságtalan, totális állami" rendszerével pedig nem kötnek alkut. 

A szocialista elnökön túl Botka László, a párt választmányi elnöke is felszólalt az értekezleten, aki a kormányzóképesség "felépítésének" fontosságát hangsúlyozta beszédében. Új 25 év – ez volt olvasható a monitorokon a Villányi úti vállalkozási főiskola nagytermében, az MSZP pártértekezletének helyszínén. A teremben viszont nagy számban ültek olyanok, akik negyedszázaddal ezelőtt, az MSZMP megszűnésekor és a szocialista párt megalakulásakor is ott voltak. Ezen egyébként Botka László választmányi elnök is ironizált, amikor úgy kezdte beszédét: jó érzés ennyi huszonöt évest látni.

mszp-partertekezlet.PNGA pártértekezletet eredetileg azért hívták össze, hogy az idei három választási vereség okát elemezzék, de a párt vezetői ennek nem sok értelmét látták most, hogy zuhan a Fidesz népszerűsége. Ezért igyekeztek inkább a jövőről beszélni, de legalábbis arról, hogy mit kell másképp csinálni.(Tudósítások, vélemények a rendezvényről ITT OLVASHATÓK)

További részletek:

Botka elárulta: Szegeden kiröhögték, amikor megtudták, neki jutott a feladat, hogy a választási vereségeket magyarázza. Tudniillik a városban mindhárom idei választást megnyerte a baloldal. Szerinte olyan ez, mint ha a delfinnek kéne a vízbe fulladásról beszélnie. A polgármester ráadásul hangsúlyozta: a valódi politikai fordulat a három választás után következett be, a Fidesz egy hónap alatt 900 ezer szavazót vesztett (ehhez két őszödi beszéd is kevés lett volna), szimpatizánsainak 40 százalékát. Ha a kormányoldalon tartanák pártértekezletet, az se lenne egy békemenet.

De – jelezte a választmányi elnök – mégis beszélni kell a kudarcokról, mert 2006 októbere óta az MSZP hét országos választást veszített el. Azért ennyit, mert ennyit rendeztek. A szocialisták pedig mindegyik után eldöntötték, hogy mostantól jobban csinálják.

Botka szerint a tanulság, hogy nem ugyanazt kell csinálni, ami korábban működött, csak jobban, hanem mást. Más politikára, szervezetre és stílusra van szükség. De szerinte fontos, hogy az MSZP-nek kell változnia ahhoz, hogy változás legyen az országban. Ez ugyanis üzenet azoknak a pártoknak, amelyek a szocialisták hűlt helyére pályáztak, és most is új párt létrehozásáról beszélnek, mert az MSZP szerintük menthetetlen.

Tóbiás József a pártértekezleten azt mondta, ma Magyarország azt akarja, mint mindig, a szabadság és jólét harmóniáját, ezt szerették volna elérni a reformerek és a baloldali rendszerváltók, akik huszonöt éve megalapították az MSZP-t. "Illesse őket tisztelet! Meghajtom fejem a rendszerváltó magyar baloldal, a Magyar Szocialista Párt megalapítói előtt!" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, múlt nélkül nincsen jövő, ami különösen igaz akkor, amikor minden változás alatt van. A politikus szerint jelenlegi állapotában a pártja biztosan nem képes megérteni a változást, ezért az MSZP-nek is változnia kell. Tóbiás József szerint nem külső körülmények, hanem saját hibás döntéseik miatt mondhatják ezt. Hozzátette: joguk és kötelességük tanulni, mert az MSZP rendszerváltó párt volt huszonöt éve és annak kell lennie most is. Ehhez az önkritika és a teremtés bátorsága kell - hangoztatta.

Tóbiás József szerint a magyar demokrácia vereséget szenvedett, és bár a Fidesz verte szét, a demokrácia negyedszázada megalkotott rendszerének hibája is, hogy szét lehetett verni. Önkritika kell annak kimondásához is - folytatta - , hogy négymillióan küzdenek "létválsággal", és bár számuk rohamosan nőtt az elmúlt négy évben, milliók élték meg előtte is krízisként a hétköznapokat.

A pártelnök azt mondta, csak tömegek tudnak tömegdemokráciát építeni. Ebben az MSZP-nek is van feladata, és pártja is ezzel tartozik a párt alapítóinak, vagyis huszonöt év után modern, jóléti demokráciát kívánnak, miként elődeik. A párttagok, platformok, tagozatok képviselői előtt lejátszották Latinovits Zoltán előadásában Ady Endre A tűz csiholója című versét, majd a pártelnöki megemlékezés után a jelenlévők elénekelték a Himnuszt.

Az MSZP győzelemre és nem háborúra készül

Tóbiás József évekre lebontott menetrendet is meghatározott az MSZP számára. A párt győzelemre és nem háborúra készül, egy kettéhasadt társadalom egyesítése 1989 után újfent a szocialisták felelőssége - közölte az elnök-frakcióvezető.

Tóbiás József azt mondta, 2015 a visszatérés éve: napról napra lebontják "a hazug, igazságtalan, totális állam rendszerét", mert a kirekesztés rendszerében nincs helye a baloldalnak és már látszik, hogy a társadalom többségének sem. Úgy fogalmazott: olyan mértékben szaggatják szét a magyar nemzetet, ahogy korábban csak megszálló hatalmaknak sikerült.

Világossá kell tenni, hogy Orbán rendszerével nincs alku - hangoztatta. Az ellenzéki pártvezető 2016-ot a programalkotás évének nevezte, míg 2017-ről azt mondta, egy átlátható, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

Tóbiás József közölte, nemcsak pártot, hanem új ellenzéket és új társadalmi alternatívát építenek, utóbbinak az alapja nem a vagyon, hanem a tudás. Mint mondta, egyedül nem képesek kivezetni a válságból az országot, ehhez a munkához teljes nyitottság kell, és világossá kell tenni, mit tesz az MSZP a következő években.

A pártszervezet átalakításának céljaként azt jelölte meg, hogy eljussanak mindenhová, mindenkihez, azokhoz, akik a Fidesz kormány áldozatai. 106 választókerületi felelős és helyi szervezet alkotja a helyi érdekek képviseletét - közölte, hangsúlyozva: közösséget kívánnak építeni, és újra kell kötniük a civil világgal is a szövetséget.

Elmondta, 2018-ra olyan társadalmi alternatívát kívánnak létrehozni, amivel leváltható a kormány, ennek érdekében jön létre a Társadalmi Párbeszéd Projektintézet. Vezetője Lakner Zoltán politológus lesz, ő koordinálja azt a munkát, aminek végén megszületik egy új magyar társadalmi szerződés - tette hozzá.

Tóbiás József 2016-ról közölte, a demokratikus nyilvánosság helyben legalkalmasabb formáinak létrejöttét ösztönzik és az MSZP vállalja, hogy ennek a széles körű egyeztetésnek lesz szószólója "az önkény parlamentjében". "Hisszük, hogy az ország olyan társadalmi szerződéssel egyesíthető, amely a szabadság és a biztonság értékein alapul" - fogalmazott, megjegyezve: 2016-ban a széles nyilvánossággal vitatják meg ezt a szerződést, amelynek két alapvető eleme: a szegénység és a nemzetközi elszigetelődés felszámolása.

A pártelnök közölte, a munkában Andor László volt uniós biztos, valamint Trautmann László közgazdász is részt vesz. Előbbi feladata a magyarországi és nemzetközi folyamatok összekapcsolása, míg utóbbi az új gazdaságpolitika elméleti vitáinak generálója lesz - ismertette. Tóbiás József szerint 2017 "a kihívás és az előválasztás" éve, addigra az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy együttműködve megtalálja és felkészítse a társadalmi támogatottságot leginkább bíró jelöltet. 2017-ben nem történhet meg az, hogy titokban, füstös szobákban egymásnak üzengetve akarják eldönteni Magyarország sorsát - fogalmazott, hangsúlyozta: befejezték a nyilvános üzengetéseket.

Mint mondta, a miniszterelnök-jelölt kiválasztására irányuló munkát nem becsülik le, ezért szakmai munkacsoportot hoznak létre, amely megmondja, hogyan integrálják a civil, társadalmi szervezeteket ebbe a folyamatba. A pártelnök ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az MSZP önállóan is felkészüljön a választásra. Bokta László választmányi elnökkel közösen létrehoznak egy választásokat előkészítő munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy a változó választási rendszerre felkészüljön - ismertette Tóbiás József.

Hangsúlyozta, minden magyarnak békére és gyarapodásra van szüksége, háború helyett béke, amit az MSZP kíván, erről kell szólnia a következő 25 évének. Tóbiás József beszélt arról is, hogy az MSZP hibái ellenére sok százezer szavazó maradt hű hozzá. Sokak számára mi vagyunk a remény, sokan - egzisztenciájukat is kockáztatva - szervező munkát végeznek egy jobb, erősebb baloldalért, Magyarországért - közölte.

"Sokszor hibáztunk. Itt és most a Magyar Szocialista Párt és a magam nevében őszintén megkövetem mindazokat, akiket a múltban megbántottunk azzal, hogy volt idő, amikor nem képviselte pártunk a baloldali értékeket megfelelő következetességgel, amikor a hazugságot igazsággá próbáltuk maszkírozni, amikor kormányzás helyett a miniszterelnöki castingba fogtunk" - fogalmazott.

Tóbiás József szerint az MSZP visszatalált önmagához, értékeihez, abból a meggyőződésből, hogy ma "ordítóan szükséges" egy valódi, hiteles baloldali politika. Az MSZP az esély, a biztonság és a szabadság pártja, ez az alap, amire építkezik, ez amit képvisel - szögezte le. Kitért arra, a Fidesz egy "gátlástalan üzleti vállalkozás, amely ma élősködik a magyarokon". Bebetonozza magát kétharmaddal, majd elveszi a levegőt az ellenzéktől, a választópolgároktól, tűrhetetlen és megalázó javaslatokkal áll elő a népszerűségvesztésére válaszul - közölte. Tóbiás József szerint nem engedhetik meg, hogy a kormány drogtesztnek álcázva szorítsa ki a szabad véleménynyilvánítást. Ez, mint mondta,  a sajtószabadság elleni aljas támadás.

Képmutatásnak tartja a kormány nemzetegyesítő politikáját, ugyanis szerinte százszorosan hajtja végre a nemzet megosztását. A pártelnök szólt arról is, hogy az LMP részéről hiba, téves értékelés, hogy egyenlőségjelet húz "az elmúlt nyolc év" és a Fidesz-éra között. Tóbiás József a Jobbikról azt mondta, ideológiája vállalhatatlan, társadalmi megoldásai hazugságokra, ordas eszmékre épülnek. A párt létét rendszerhibának, mellékterméknek tartja,  a Jobbik valójában szerinte nem alternatíva, csupán irigykedik  a Fidesz hatalmára.

Botka: A kormányzóképesség felépítése a legfontosabb feladat

Az MSZP pártértekezletén Botka László, a szocialista párt választmányi elnöke is beszédet mondott. A politikus szerint a párt  legfontosabb feladata kormányzóképességének "felépítése", ehhez következetes és karakteres baloldali politikára, a társadalmi beágyazottság növelésére, hitelességre, szakmai megalapozottságra van szükség.

Az értekezlet célja a párttagok véleményének megvitatása a választási vereség okairól, majd új irányvonalak kijelölése - emlékeztetett Botka László. Az MSZP 2006 óta elvesztett minden választást, amelyek után mindig eldöntötték, hogy jobban fogják csinálják ugyanazt, de most felismerték: "ami korábban jó volt, az már nem elég" - hangsúlyozta. Gyökeres változásokra van szükség a párt politikájában, működésében és stílusában - fejtette ki. Ehhez az "MSZP mint brand" nem menthetetlen, hanem erős, "erősebb, mint amilyen politikával az elmúlt időben megtöltöttük" - fogalmazott.

Szerinte a valódi politikai fordulat választások után következett be, a Fidesz ugyanis az elmúlt két hónapban szavazói 40 százalékát, több mint 900 ezer voksolót vesztett el. "Ez gyorsaságában és nagyságában felér két őszödi beszéddel" - mondta. Az MSZP választmányi elnöke úgy látja, a "Fidesz "összeroppanásának" fő oka a "kormányzati korrupció", amely szerinte törvényekkel segíti a lopást. "A francot voltunk egyformák, (..) nem kicsi a különbség, nagy a különbség" - mondta a szocialista és fideszes kormányok alatti korrupcióra utalva, ennek alátámasztására pedig példaként említette, a trafik-, a föld- és a takarékszövetkezeti törvényt, valamint az adójogszabályok "személyre szabását".

Botka László kifejtette, a baloldali politizálás középpontjában a szabadság, a szolidaritás és az igazságosság áll. Ennek a három értéknek a jövőben állandóan érezhetőnek kell lennie az MSZP politizálásában, szemben a múlttal, amikor főleg kormányzásuk alatt nem minden válaszukban igazodtak ezen értékekhez. Szólt arról is, hogy a Fidesz "soha nem látott nyomort hozott" hatalma megtartása érdekében, és szerinte ez a folyamat jövőre is folytatódni fog a szociális ellátórendszer további megszorításaival, például a közgyógyellátás és a lakásfenntartási támogatás csökkentésével. Botka László azt jósolta, hogy a következő időszakban ezért több százezerrel nőhet a létminimum alatt élők így is négymilliós tábora. Ennek eredményeként pedig Magyarország lesz az egyetlen európai uniós tagország, ahol a lakosság több mint fele él a létminimum alatt - mondta, majd aláhúzta: ezeknek az embereknek remény és baloldali politika kell, a "középpontban ők állnak és nem a GDP".

A szocialista politikus elmondta támogatják a civilek által szervezett tüntetéseket és elfogadják, hogy a "szervezők még nem akarnak politikusokat látni a színpadokon". Botka László ugyanakkor reményének adott hangot, hogy idővel ők is elhiszik majd, hogy a szocialisták nem a 2010 előtti kormányzás visszahozását akarják. A "jó szándékú csodaváróknak" ezért azt üzente, a civilek tucatnyi kormányt döntöttek meg az európai demokráciákban, de egyet sem alakítottak. "Lehet utálni a mi oly sok hibáinkat", de naivság azt hinni, hogy a kormányzóképességet néhány év alatt fel lehet építeni az utcáról.

Kiemelte még, hogy az "ismert politikai szereplőknél már csak az ismeretlenek a veszélyesebbek", a választók pedig szerinte az MSZP-t bízták meg azzal hogy az "Orbán-rezsim baloldali alternatívája" legyen, mert tudják, a párt mit képvisel. Botka László beszéde végén leszögezte, az idei választási tapasztalatok alapján csak azzal hajlandók összefogásra, "aki nem tőlünk akar vinni, hanem többletszavazót, gondolatot és értéket hoz".   

Fidesz: a magyarok nem kérnek a baloldal visszatéréséből

A Fidesz szerint a magyar emberek nem kérnek a baloldal és a "Gyurcsány-pártok" visszatéréséből. A párt közleményében az áll: a magyar emberek idén háromszor is világossá tették, hogy nem kérnek a baloldal visszatéréséből. Nem kérnek többet a megszorításokból, a bukott gazdaságpolitikából, a hazájukat külföldön eláruló politikusokból, és nem akarnak újra segélyen tengődő országot - írták. (Népszava-Népszabadság - MTI)

Erődemonstráció kibeszélőshow helyett
Ahogy korábban írtuk, kevéssé a múlt hibáival, mint inkább a jövő teendőivel terveztek foglalkozni a mai országos pártértekezleten a szocialisták - értesült lapunk. A rendezvény sajtónyilvános részén Tóbiás József pártelnök és Botka László a hatszáz meghívott párttag előtt mondott beszéde után zárt ajtók mögött vitáztak a résztvevők. A pártértekezletre készülve helyi szervezetek, platformok, tagozatok különböző ajánlatokat fogalmaztak meg, de bírálták is az MSZP politikáját, vezetőit.
Októberben, amikor a fórumot a választmány összehívta, még sokan úgy gondolták, "kibeszélő show" lesz december 13-án, azóta azonban megváltozott a hangulat. Egyre többen hangoztatják, hogy az újpesti választási siker után és a Fidesz népszerűségének zuhanása közepette fölösleges a múltat, a kampánybeli hibákat felemlegetni. Inkább a februári veszprémi időközi parlamenti választásra kell készülni és erőt mutatni, mert ez kell a győzelemhez. A pártértekezlet "alaphangját" Botka már októberben megadta, a választmány elnöke akkor kijelentette, az idei három választást pártja elveszítette, de az is világos, hogy a választók "az orbáni rendszer baloldali alternatívája" felépítésével az MSZP-t bízták meg. (Népszava)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr936980279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása