CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Harag, könnyek, tiltakozás: sok ezren tüntettek az Orbán-kormány ellen

2014. december 17. 05:56 - csú

nincs_hovaa_hatralni-2014-12-16.PNGÚj rend­szer­vál­tást és új ma­gyar köz­tár­sa­sá­got kö­ve­tel­tek ked­den a József ná­dor té­ren kez­dő­dött ci­vil szer­ve­ze­tek ál­tal ren­de­zett tün­te­té­sen. Tegnap este újra sok ezren tüntettek a fővárosban és az ország több városában.  „Nincs hová hátrálnunk!” - jelszóval  a résztvevők a kormányzati korrupció, a hazugságok, a megszorítások, a NAV-botrány miatt demonstráltak. A megmozdulást  az Egymillióan az internetadó ellen, a Nem némulunk el és sok más  Facebook-csoport közösen szervezte.

A harag már a tüntetés kezdetén, a József Nádor téren magasra csapott a hatalmon lévő Fidesz-kormányzattal szemben. Szélsőjobbos provokátorok sem tudták meggátolni, hogy a szónokok elmondják követeléseiket. Az adóhatóság székházánál folytatódott a demonstráció, amelynek végállomása a Kossuth tér melletti Alkotmány utca volt. Az indulatok időnként magasra csaptak az elkeseredettség és az elszántság miatt. A Parlament lépcsőjénél a rendőrök már a paprika spayt használták néhány tüntetővel szemben

A tüntetésen készült képeket itt tekintheti meg

A demonstráció időrendi krónikája a felszólalásokkal és a követelésekkel ITT OLVASHATÓ 

További tudósításokat, véleményeket ITT LEHET ELÉRNI

Részletek:

nincs_hova.PNG

A ren­dez­vény ele­jén kö­zöl­ték: a meg­moz­du­lás fő cél­ja, hogy össze­fog­ja az utób­bi idő­ben a kor­mány po­li­ti­ká­ja el­len tün­te­tő kü­lön­bö­ző cso­por­to­kat.

Gács Anna, az ok­ta­tá­si há­ló­za­tok kö­zös szó­no­ka a te­ret meg­töl­tő tö­meg előtt a kor­mány ok­ta­tá­si po­li­ti­ká­ját bí­rál­va úgy fo­gal­ma­zott: új ma­gyar köz­tár­sa­ság meg­te­rem­té­se a cél, amely­ben min­den­ki­nek egyen­lő­ek az esé­lyei.

A be­szé­de­ket kö­ve­tő­en a tün­te­tők a Széchenyi ut­cán át - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szék­há­zá­nak érin­té­sé­vel - a Kossuth Lajos tér­re, pon­to­sab­ban az Alkotmány ut­ca és a tér ta­lál­ko­zá­sá­hoz vo­nul­tak. A részt­ve­vők tel­je­sen meg­töl­töt­ték a Kossuth Lajos tér Parlament és Alkotmány ut­ca kö­zöt­ti ré­szét

A hely­szí­nen fel­ál­lí­tott szín­pad­ról má­sok mel­lett Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) el­nö­ke el­mond­ta: a "köz­ne­ve­lés ha­jó­ja nagy se­bes­ség­gel" tá­vo­lo­dik at­tól a cél­tól, ami fe­lé in­dí­tot­ták.

Az el­nök össze­fo­gás­ra buz­dí­tott, an­nak ér­de­ké­ben, hogy si­ke­rül­jön meg­álljt pa­ran­csol­ni "en­nek az eszet­len rom­bo­lás­nak". Szólt ar­ról is, hogy el­ke­rül­he­tet­len­nek lát­ja a sztráj­kot a köz­ok­ta­tás­ban. Megjegyezte, hogy a pe­da­gó­gu­sok­nak is van fe­le­lős­sé­ge ab­ban, hogy el­hit­ték a kor­mány ígé­re­te­it.

Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk el! cso­port kép­vi­se­le­té­ben ar­ról be­szélt, hogy nem csak a kor­mány, de az el­len­zék is fe­le­lős a je­len­le­gi hely­ze­tért, ezért a "kor­rupt" pár­tok he­lyett ön­szer­ve­ző­dő ci­vil cso­por­tok­ra van szük­ség or­szág­szer­te.

Szavai sze­rint nem új párt­ra, ha­nem új vá­lasz­tá­si rend­szer­re van szük­ség és fel kell ál­lí­ta­ni egy al­ter­na­tív par­la­men­tet és kor­mányt, amely­ről a je­len­le­gi is pél­dát ve­het. "Lesz itt még for­ra­da­lom" - han­goz­tat­ta Krasznahorkai Emma.

Iványi Gábor me­to­dis­ta lel­kész be­széd­ben szólt ar­ról, hogy hisz ab­ban, van esély az igaz­ság hely­re­ál­lí­tá­sá­ra, a mél­tá­nyos­ság győ­zel­mé­re.

"Hiszem, hogy az utá­nunk kö­vet­ke­zők nem­ze­dé­ke is­mét szé­les­kö­rű pár­be­széd­be kezd, és új tár­sa­dal­mi köz­meg­egye­zés, va­ló­di al­kot­mányt te­remt" - fo­gal­ma­zott.

A fel­szó­la­lók egye­bek mel­lett bí­rál­ták a kor­mány ok­ta­tás-, szo­ci­á­lis és egész­ség­po­li­ti­ká­ját, va­la­mint azt hang­sú­lyoz­ták, hogy a je­len­le­gi rend­szer le­vál­tás­hoz össze­fo­gás szük­sé­ges.

A tün­te­tés kez­de­te előtt egy cso­port tag­jai, köz­tük Budaházy György meg­pró­bál­ta meg­za­var­ni a ren­dez­vényt, de a rend­őrök ki­kí­sér­ték őket a József ná­dor tér­ről. A vo­nu­lás köz­ben a tö­meg egy ré­sze a Nádor ut­cán ke­resz­tül ér­te el a Kossuth Lajos te­ret, és a Parlament lép­cső­jé­nél állt meg. A be­szé­dek alatt du­la­ko­dás ala­kult ki a rend­őrök és a tün­te­tők kö­zött, az MTI tu­dó­sí­tó­i­nak ta­pasz­ta­la­ta sze­rint leg­alább egy em­bert ki­emel­tek és el­vit­tek.

A szer­ve­zők több­ször is fel­szó­lí­tot­ták a rend­bon­tó­kat, hogy hagy­ják ab­ba a "pro­vo­ká­lást", mert egy bé­kés tün­te­té­sen van­nak, de né­há­nyan a ren­dez­vény vé­ge után is a Parlament lép­cső­jé­nél ma­rad­tak.

A Nincs ho­va hát­rál­nunk! cím­mel meg­hir­de­tett de­monst­rá­ci­ót a Szabad Oktatást és az Egymillióan az in­ter­net­adó el­len el­ne­ve­zé­sű Facebook-csoport szer­ve­ze­te, a tün­te­tés­hez mint­egy két­tu­cat ci­vil szer­ve­zet is csat­la­ko­zott. (MTI)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr46988787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2014.12.17. 07:25:54

Iványi, Mécs, Fruzsina, McCain, eu. zászló, éljen a nemzetköziség?
No pont ez nem kell a magyar népnek. Három választást veszíttetettek el, és ha a magyarság lép valamerre, akkor az csakis jobb-felé lesz. Végeredményben a tüntetők majdmind panasza, követelése korrekt, de a civileknek mondott nemzetközi-kozmopolita banda akkor sem kell a tisztszséges magyaroknak. Inkább a kisebbik 'ördög' az Orbán, mint a belvárosi-kávéházas 'sátánok'.
süti beállítások módosítása