CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megölték a túszejtőket, több túsz is meghalt Franciaországban

2015. január 09. 19:35 - csú

terrorveg-francia-2014-01-09.PNGKommandósok megostromolták mindkét franciaországi túszejtés helyszínét, megölték a terroristákat és kiszabadították a túszok többségét. Párizsban több túsz életét vesztette.

A francia rendőrség elit alakulata péntek délután öt óra után hatolt be a Párizstól 45 kilométerre lévő Dammartin-en-Goele-ben található nyomdászati cég épületébe, ahol Chérif és Said Kouachi (a szerdai párizsi mészárlás gyanúsítottjai) még péntek reggel ejtett túszul egy embert, majd elbarikádozták magukat. RÉSZLETEK:

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a kommandósok a testvérpár mindkét tagjával végeztek. Ezt megelőzően a terroristák megpróbáltak kitörni az épületből, tüzet nyitva az őket körülvevő elit egységekre.

Az AFP szerint az akció során egy rendőr megsérült.

A terroristák egyetlen túszát sértetlenül kiszabadították. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, hogy az épületben egy túsz rejtőzködik - írta honlapján a Le Figaro című napilap. A túsz családtagjai a nap folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

Ezzel egyidejűleg megrohamozták azt a párizsi kóserboltot is, ahol a terrorista testvérpár egyik társa, Amedy Coulibaly tucatnyi embert ejtett túszul. (Coulibalyt gyanúsítják egy csütörtöki rendőrgyilkosságelkövetésével is). Szemtanúk szerint a bolt bejárata lángokban állt - valószínűleg (fény)gránátokkal lőtték.

A Le Monde francia lap értesülése szerint Coulibalyt is megölték.

A rendőrök több túszt kiszabadítottak a boltból - írta a BBC. A túszok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A Spiegel szerint tíz túszt szabadítottak ki, az AFP és Reuters pedig rendőrségi forrásokra hivatkozva egybehangzóan azt közölte, hogy négyüket megölték a boltban. Négy túsz állapota kritikus – írta később az AFP.

A Sky News szerint a rendőrség a párizsi roham előtt meghekkelte a bolt biztonsági kameráit és az egyik tússzal is sikerült beszélniük telefonon.A Le Monde szerint Coulibaly barátnője, a 26 éves Hayat Boumeddiene – akit szintén gyanúsítottként kezelnek – nem volt ott a szupermarketben.

A két túszdráma korábbi fejleményeiről részletesen itt olvashatnak. (nol.hu)

A FRANCIAORSZÁGI TERRORELHÁRÍTÁSI ESEMÉNYEKRŐL, A VELÜK KAPCSOLATOS LEGFRISSEBB HÍREKRŐL, HÍRMAGYARÁZATOKRÓL, VÉLEMÉNYEKRŐL   ITT ÉRTESÜLHETNEK AZ ÉRDEKLŐDŐK

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr397057081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása