CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Történelmi erődemonstráció a terror ellen

2015. január 11. 22:12 - csú

parizsi_tuntetes-2015-01-11.PNGAz előzetes várakozások szerinti egymillió embernél másfélszer több, mellettük pedig a világ hatvan vezető politikusa, állam- és kormányfők is elmentek arra a békefelvonulásra, amelyet Franciaország fővárosában tartottak a szatirikus he

tilap, a Charlie Hebdo elleni támadással kezdődött háromnapos terrorista ámokfutás 17 áldozatának emlékére és a szólásszabadság védelmében.

A felvonulók „Je suis Charlie” és „Je sui Juif” feliratokat mutattak fel. A méltóságteljes felvonulást semmiféle incidens nem zavarta meg. Tiltakoztak több más európai városban is. Részletek:

parizsi-2015-01-11.PNGMár órákkal korábban hatalmas tömeg gyűlt össze a Köztársaság téren (Place de la République), s végül még a Bastille-teret is megtöltötték a felvonulók.

A Le Monde becslése szerint kétmillióan is lehettek a felvonulók. Francois Hollande francia elnök mellett felsorakoztak a Párizsba érkezett állam- és kormányfők, akiket egy fekete busszal szállítottak a megmozdulás helyszínére. Az állam- és kormányfők csoportjának élén Hollande elnök mellett állt Angela Merkel német kancellár, a másik oldalon Jean-Claude Jucker, az Európai Bizottság elnöke, majd David Cameron brit kormányfő. Hollande és Merkel mellett kétoldalt vonult Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke.

A menetben ott volt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, s számos EU-tagállam vezetői, köztük Matteo Renzi olasz, Mariano Rajoy spanyol, Bohuslav Sobotka cseh és Zoran Milanovic horvát, Orbán Viktor magyar kormányfő, Klaus Iohannis román államfői személyes jelenlétükkel fejezték ki együttérzésüket. Az Arab Liga is képviseltette magát Párizsban. Ott volt II. Abdalláh jordán uralkodó és felesége. Petro Porosenko ukrán elnök, valamint Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője is részt vett a megmozduláson.

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a francia fővárosban. Bernard Cazeneueve francia belügyminiszter bejelentette, hogy 1350 katona, kétezer rendőr, a biztonsági erők több mint 5500 tagja ügyelt a rendre, a menet zavartalan lebonyolítására. Mesterlövészeket helyeztek el a háztetőkön a menet útvonalán, lezárták a metróállomásokat, a környéken tilos volt a parkolás. Az állam- és kormányfők csoportját a közös fényképezkedés után – biztonsági megfontolásokból – több részre osztották, így is hatalmas kockázatot vállaltak.

Mintegy 700 ezer ember vonult fel előző nap is Franciaország-szerte, a terrortámadások áldozataira emlékezve. Párizs mellett Orleans-ban, Nizzában, Tolouse-ban, Nantes-ban és más városokban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat a terror ellen. Vita bontakozott ki arról, hogy Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője részt vegyen-e a vasárnapi nagy megmozduláson, a Nemzeti Front vezetője végül arra hívta fel pártja híveit, hogy a regionális tiltakozó menetekhez csatlakozzanak.

Készül a Charlie Hebdo új száma

A Charlie Hebdo szatírikus lap szerkesztőségét átköltöztették a La Libération című lap székházába, ott tartották meg szombaton az első szerkesztőségi értekezleten, amelyen a szerdán megjelenő újságot – „a túlélők lapszámát” - állították össze. A lap nyolc újságíróját gyászolja, 11-en megsebesültek. Az általában 60 ezer példányban megjelenő magazint a héten egymillió példányban nyomják, Franciaországon kívül külföldön is terjesztik,.s az eladásból befolyt összeget a 12 áldozat családjainak támogatására fordítják.

Gérard Biard főszerkesztő az értekezleten beszámolt róla, hogy minden sérültet meglátogatott a kórházban. A szerkesztőségben látogatást tett a francia kormányfő. Manuel Valls szombaton este részt vett azon a megemlékezésen is, amelyet a montrouge-i kóser szupermarket előtt tartottak.

Francois Hollande vasárnap találkozott a párizsi zsidó közösség vezetőivel. A francia elnök azt ígérte, ha szükséges, a hadsereg védi meg a zsidó iskolákat, zsinagógákat. Hollande egyértelműen antiszemita támadásnak nevezte a pénteki túszejtést a kóser szupermarketben.

Franciaországban él Európa legnagyobb, 550 ezresre becsült zsidó közössége. Az elmúlt évben a francia belügyminisztérium szerint megduplázódott az antiszemita incidensek száma, rendszeresek a fenyegetések. Francia források szerint jelentősen megugrott az Izraelbe távozók száma, míg 2013-ban 3300-an, tavaly már több mint ötezren vándoroltak ki.

Összesen 17 ember veszítette életét a merényletsorozatban, amely három napra megbénította Párizs életét. A francia hatóságok hétvégén is nagy erőkkel folytatták a nyomozást. Egyre több részletre derült fény a hétvégén a kettős túszejtő akció lezárásáról. Többen is megszólaltak a pénteken a kóser élelmiszerboltban túszul ejtett emberek közül.

Egy Marie néven bemutatkozó nő azt mondta, nem volt biztos benne, hogy élve szabadul. Amedy Coulibaly, aki csütörtökön egy rendőrnőt ölt meg, pénteken 1 óra után két Kalasnyikovval, késekkel felszerelve rontott be az üzletbe. Legalább két embert azonnal megölt, egy nő állítólag megpróbálta elvenni a fegyverét, de sikertelenül. Hősként ünneplik a bolt mali származású, muzulmán alkalmazottját, aki hat vásárlót, köztük egy kisgyereket elbújtatott a Hyper Cacher bolt alagsori hűtőkamrájában, kikapcsolta a hűtést és a világítást, de több órát töltöttek odabenn halálfélelemben.

Végül, a túszejtő követelésére ő maga felment az emeletre, ahol Coulibaly sakkban tartotta a többi túszt. A túszejtő elmondta a foglyainak, nem fél a haláltól, vagy lelövik, vagy 40 évre börtönbe küldik, tudta, hogy az volt az élete utolsó napja. Szombatra azonosították az üzletben megölt négy áldozatot: a 22 éves Yohan Cohen, a 22 éves Yoav Hattab, Philippe Braham és Francois Michel Saada volt a négy áldozat, mint bejelentették valamennyiüket Izraelben temetik el. Izraeli források erősítették meg, hogy 15 embert mentettek ki a kóser üzletből.

Új európai véderőműveket javasol Orbán

parizsi-orbannal.PNGMagyarországot Orbán Viktor kormányfő képviselte a párizsi megmozduláson, kíséretében volt Trócsányi László igazságügyi miniszter és Hajdu János, a TEK főigazgatója.A budapesti francia nagykövet meghívására ott volt a menetben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, valamint Molnár Csaba, a DK EP-képviselője is.Orbán Viktor Párizsba utazása előtt nyilatkozatban hangsúlyozta: „Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát”.

A miniszterelnök úgy vélte, „új politika kell, Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat. Mi magyarok készek vagyunk együttműködni minden olyan európai politikai erővel, amelynek van megoldási javaslata és küzdeni akar az új fenyegetések ellen". A Le Monde, mint a Cink portál jelentette, „szégyenlistát” állított össze azokról, akik nem lettek volna méltóak a szólásszabadság mellett tüntetni Párizsban. A török kormányfő mellett a magyar miniszterelnök, a jordán király, az orosz külügyminiszter is felkerült e listára.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban szerdára ötpárti egyeztetést kezdeményezett a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek.Tóbiás József az MSZP részéről már jelezte, hogy részt vesz az egyeztetésen.Lapértesülés szerint Orbán az OTP-csoporthoz tartozó Air Invest magánrepülőgépével utazott a francia fővárosba, a gép bérleti díja óránként 6-7 ezer euró lehet. Hazafelé a miniszterelnök gépe leszáll Zürichben, az Index jelentése szerint hétfőn a FIFA meghívására részt vesz az Aranylabda-átadáson. (Orbán Viktor lánya Svájcban tanul, de nem Zürichben, hanem Lausanne-ban.)

Amedy Coulibalyról az Iszlám Állam közzétett egy videófelvételt, amelyen közölte, hogy az IS nevében hajtotta végre tetteit, s hűséget esküdött Abu Bakr al-Bagdadinak, az IS vezetőjének. A Charlie Hebdo magazin elleni támadás két elkövetője ugyanakkor a jemeni al-Kaida képviselőjének mondta magát. A két terrorszervezet között korábban nem volt összehangolt együttműködés.

Gyújtogatás egy német lapnál

Gyújtogatás történt vasárnapra virradóra egy német lapnál, amely leközölte a francia Charlie Hebdo lapban megjelent Mohammed-karikatúrákat. A Hamburger Morgenpost szerkesztőségének ablakát köveket és egy égő tárgyat dobtak be – közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel. A Hamburger Morgenpost három Mohammed-karikatúrát tett ki a címlapjára, azzal a felirattal: „Ennyi szabadságnak lennie kell!” A szerkesztőség két szobája kiégett, de gyorsan lokalizálták a tüzet, senki nem sebesült meg. Két embert őrizetbe vettek a gyújtogatással kapcsolatban, a hatóságok nyomozást indítottak. Vasárnap délután bombafenyegetés miatt ki kellett üríteni a belga Le Soir című lap szerkesztőségét. Brüsszelben és több európai nagyvárosban is nagy szolidaritási megmozdulást tartottak tegnap.

A Bild am Sonntag mai számában azt írta, a párizsi Charlie Hebdo elleni támadás új terrorhullámot indíthat el Európában. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség olyan információkhoz jutott, hogy további terrortámadások fenyegetnek. A Sunday Times értesülései szerint a brit kormány is fontolgatja, hogy "súlyosról" a legmagasabb, "kritikus szintre" emelje a terrorkészültséget. (Forrás: Népszabadság és Népszava)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr767062597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2015.01.12. 08:28:21

Semmit nem ér a tüntetés, ha nem állítják le a mohamedánok további bevándorlását, ha nem korlátozzák számukra a vízumok kiállítását, ha nincs megfelelő csatorna a radikálisok Európából történő kiebrudalására. A menekült hajókat is visszakéne húzatni, úgy ahogy azt az Ausztrálok teszik.
Ehelyett a liberális idióták máris kórusban a rasszizmus ellen nyavalyognak, védik a mohamedán bevándorlást, agyba-főbe dicsérik kultúrájuk szépségét, hasznos, szorgos, munkaszerető, másokat (főleg a nőket) tisztelő népségnek hazudják ezeket a latrokat; toleráns demokráciáról, mindenki számára áldásos multi-kultiról papolnak, és közben nem sül le a bőr a pofájukról.
Így megérdemlik, amit kapnak ...
süti beállítások módosítása