CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel csatatér lesz! Hadüzenet Borbély Lénárdtól. Mit tüntettek el a Csepeli Hírmondóból?

2015. február 02. 05:59 - csú

kisbiro-333.pngA szegénység maradhat Csepelen? - Mi a baj Csepelen a kék-piros színnel? - Akkor most ki a főépítész?- Miért csökkennek a csepeli források? - Mégsem kell a  47. sportegyesület? - Miért késett az óvodai beruházás? – Küszöb(érték) alá szorított betegek? - Köszönet van, bírálat nincs? – Disznótor disznósággal? 

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK! 

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó január 29-én megjelent 2. számából:

 A Csepeli Hírmondó idei második száma új fejléccel jelent meg. A lap nevéből, a korábban két színnel, a kék-piros betűkkel nyomtatott Csepeli Hírmondó-ból eltűnt a piros. Az újság több oldalán meg uralkodó vált a narancssárga. Lehet, hogy mindez a takarékosság jele, vagy netán kiömlött a nyomdában a narancssárga festék és szó sincs a kék-piros csepeli színek „kiszorításáról”?  Bár az azért már feltűnő, hogy kék-piros Csepel zászlók már lassan négy éve eltűntek az ünnepeken évtizedeken keresztül szokásos csepeli zászlózási rendből. 

A lap másik érdekessége, hogy az első oldallal együtt négy oldalt szentel a graffiti elleni küzdelemnek. Ebből kiderül: Borbély Lénárd polgármester, aki az előző időszak folytatását ígérte a csepelieknek, végre megtalálta a maga harcterepét. Németh Szilárd korábbi polgármester az országos rezsifronton vívta könyörtelen harcát az árulók ellen, Borbély úrnak, ezek szerint már csak kisebb helyi csatatér maradt. Valószínűleg hosszas hezitálás után, választotta ki a számára taktikailag még alkalmas harcterepet. Hadat üzent „a graffitis rongálóknak”. Támogatva őt ebben a valószínűleg több évig tartó, áldozatos küzdelmében, reméljük, hogy a harci szünetekben Csepel fejlesztésére, a növekvő szegénység elleni következetes fellépésekre, a kerületi SZTK munkája javítására és a csepeliekre is lesz ideje. 

Valószínűleg a polgármester úr hadüzenete, illetve annak kötelező „felturbózása” volt az oka, hogy a lap alig foglalkozott a képviselő-testület január 19 – i ülésén történtekkel. Igaz, csak hét napirend volt, mégis érdekes, hogy miért maradt el néhány fontosabb napirendről szóló bővebb tájékoztatás. Így például:

> a fővárosi önkormányzat forrásmegosztási javaslatának ismertetése. Pedig 2010-hez képest 13 %-kal csökkent a forrásmegosztásból a kerületi önkormányzatnak jutó összeg, ami azt mutatja, hogy a gazdaság rosszabbul teljesít, emiatt a főváros kevesebbet tud a befolyt iparűzési adóból szétosztani a kerületeknek, így Csepelnek is;

> némi zavar érzékelhető az előterjesztéseket készítők között az önkormányzat főépítészének személye körül: az egyik javaslatot a megbízott főépítész készítette, míg a végrehajtásért felelős személyként a főépítész lett megjelölve. Akkor most ki a főépítész?;

> a december 16-án Borbély Lénárd polgármester által javasolt 47. sportegyesület létrehozása körül némi probléma lehet, mert máris módosították a javaslatot: már lehetségesnek tartják, hogy egy civil szervezet létrehozása is elegendő a tömegsport és az utánpótlás nevelés támogatására. 

1) A cikk címe: Aprók tánca Aprajafalván

Az írás az Aprajafalva-Gyermeksziget Óvoda új épületének január 23-i átadásáról tájékoztat. Ami kimaradt a cikkből, hogy a beruházás befejezésének eredeti határideje: 2014. szeptember 1. volt. Vajon miért késett közel fél évet az óvoda átadása? 

2) A cikk címe: Háborút hirdettek a graffitik ellen: 200 ezer forint nyomravezetői díj

A kétoldalas cikk második oldalán narancssárga háttérrel jelent meg a Graffiti címet kapott írás. „A szerkesztőség” által jegyzettekből megtudtuk, hogy a fő gonosz Demszky bátorítására indultak éjszakai portyázásukra a csepeli felelőtlen, ostoba és vandál graffitisok, most azonban a polgármesteri hadüzenet, a „nulla tolerancia” bátor kimondása egy csapásra a „normális emberek” győzelmét fogja hozni. 

3) A cikk címe: Házi segítségnyújtás

A cikk szerint „Az ellátás csak a jogszabályban meghatározott gondozási szükségletet elérő személyek részére biztosítható.” Magyarul: megemelte a minisztérium „a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét”, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan eleshetnek a házi segítségnyújtás szolgáltatásának igénybevételének lehetőségétől. Még egyszerűbben: egy csomó pénzt ismét kivon az állam a szociális ellátási rendszerből, és a vesztesek a beteg, ápolásra szoruló emberek, illetve családjaik lesznek.

Az írás 35PONT jelzést kapott, ami azt jelenti, hogy Borbély Lénárd ezzel kipipálta választási ígéretét, miszerint „folytatjuk a családok, a gyermekek és a nyugdíjasok támogatását!”

4) A cikk címe: Levél az önkormányzatnak

A bekeretezett névtelen „levél írója a XVIII. kerületben lakik”, de „nagyon sok erzsébeti, soroksári és a környező települések lakói nevében” köszöni meg a polgármesternek azt a  „fantasztikus teljesítményt, melyet a soroksári Duna-ág csepeli szakaszán (és szemmel láthatóan Csepel sok pontján) végrehajtottak, különösen az elmúlt két évben”. Könnyes szemmel olvastuk a köszönő sorokat. Vajon mikor olvashatunk a budai, óbudai lakosok egyikétől a polgármesterért való imára felhívó levelet? Már csak azt nem értjük, miért csökken a kerület lakossága, miért költöznek el kerületünk lakói, például éppen „a környező településekre”.

5) A cikk címe: Disznótor negyedszer

A január 24-én megrendezett 4. Csepeli Disznótorról szóló tudósítás egyik mondatából idézzük: „A Folly Arborétum és Borászat támogatta kolbászkészítő versenyre Fábiánsebestyénről és Szabadbattyánról is érkeztek vállalkozó szellemű csapatok.”

„A Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa dr. Folly Réka férje, az a Werner Péter…” aki 2010. október közepétől ez év január 5-ig a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója volt, akit a csepeli képviselő-testület az önkormányzati választások előtt pár nappal öt évre kinevezett, majd a választások után, 2014. december 16-án felmentett. 

Kimaradt témák, események:

 > A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?; 

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

 

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

Január: 

15.     Koszorúzás volt Teller Ede szobránál, a tudós születésnapján. 

19.     Megemlékezés és koszorúzás volt a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából, a polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblánál. 

          Véradás volt Csepelen, a Szent Imre téri véradókamionban. 

          Megtámadtak egy középiskolás lányt Csepelen a Pesterzsébetre tartó autóbuszon. 

23.     Felkészülési mérkőzést játszott a Csepel FC. Az NB II-es SZTK-Erima 5-1 –re verte a harmadosztályban szereplő csepelieket. 

27.     Nemzetközi Holokauszt Emléknap. A szovjet hadsereg 70 éve szabadította fel Auschwitzot. Az emléknap alkalmából megemlékezés volt Csepelen, a Nefelejcs utcai zsidó temetőben. 

          A Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubja Halász Imre költői estet tartott, ahol a klub tagjai és a részt vevők a költő verseivel köszöntötték a 77 éves költőt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr677129313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása