CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dorbézolás és dobozolás Csepelen

2015. március 16. 05:55 - csú

kisbiro-kicsi_2.pngBorbély Lénárd polgármester januárban ittasan vezetett  egy gépkocsit, és ezt a rendőrök leleplezték. Lebukásának nyilvánosságra kerülése  óta Borbély egy szót sem szól arról, hogy miként áll az ügye, lezárult-e már a nyomozás, a felelőségre vonása, és annak mi lett a vége. Borbély hallgat arról is, hogy a polgármesteri ittas vezetésének milyen következményei lesznek Csepelen, ahol most (még) ő az első polgár…?  Vagy Borbély most is arra vár, hogy egy hatósági döntést ismét befújjon a szél valamelyik szerkesztőségbe? Borbéllyal együtt szégyenpadra vonják Csepelt is? Arról majd kegyeskedik hírt adni a Borbély-Ábel-féle lakájmédia?” Erre nincs válasz

Arra sincs válasz, csak mese van róla, hogy miért kell csepeli közpénzből száz milliót még hozzátenni Németh Szilárd bukott csepeli politikus birkózócsarnokos lázálmának 400 millió forintos megvalósításához. Nem elég a Kis-Duna-part  feldúlása?

Feleletet arra sem ad a Hírmondó, hogy mi szükség van egyen dobozokkal tovább csökkenteni a Szent Imre tér zöld területét… 

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük: 

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó március 12-én megjelent 5. számából: 

1) A cikkek címe: Egységes pavilonok lesznek

                               Több pénz jut támogatásra

                               Több idő jut a gyermekekre

A három írás a február 26-i képviselő-testületi ülésről ad tájékoztatást. Az ülésen Borbély Lénárd polgármester 27 napirendet javasolt megtárgyalni, ebből 4-et sürgősséggel. Ez utóbbi anyagokat az ülés előtti órákban írta alá a jegyző, kivéve egyet, amelyre a hivatalos kezdés után négy perccel került csak a szignója. A testület tagjai lényegében a helyszínen olvashatták el az előterjesztéseket – nem volt könnyű dolguk az összesen 120 oldal áttanulmányozásával. Voltak közöttük érdekesebb témák is: 

> a testületnek – a korábbi döntés jogellenessége miatt –, újra kellett alkotnia az életvitelszerű közterületi tartózkodással kapcsolatos korábbi döntését;

> a csepeli új birkózócsarnok/sportcsarnok elhelyezésére hozott előző határozat módosítása. 

Az első kérdésben, miután a Kúria jogellenesnek minősítette a csepeli képviselő-testület döntését, módosították a fővárosi önkormányzatnak megküldött javaslatot. A módosítás lényege: a Kúria döntésének megfelelően, most már konkrét területi lehatárolásokkal, gyakorlatilag egész Csepel területéről kitiltották a hajléktalanokat. (Lásd: Szociális rendelet és hajléktalan kitiltás…című, a csepeliek.blog.hu-n, március 9-én megjelent írást.) 

A birkózó, illetve most már 1000 fős sportcsarnok(!) ügyével több írásunk is foglalkozott. A részletesebb tájékozódás érdekében a Csepeliek! Királymajoriak! Erről álmodtatok?, című, március 4-én megjelent cikket ajánljuk figyelmükbe. A javaslat és a későbbiekben elfogadott 2015. évi költségvetési rendelet között azonban komoly nagyságrendű eltérés van:

Borbély úr a február 26-i javaslatában azt kezdeményezi, hogy a költségvetési törvényben jóváhagyott 400 milliós állami támogatás „lehívásához szükséges előkészítési költségekre” bruttó 20 millió forintot fordítson az önkormányzat, míg a március 12-i költségvetési rendeletben már 100 millió forint felhasználására tesz javaslatot. (Az előterjesztés 13. oldala, illetve a 2/a melléklet 3927 sorszámú tétele.) Ezek szerint Németh Szilárd álma a Kis Duna parton már nem 400, hanem minimum 500 millióba fog kerülni. Ebből százmilliót a csepeliek közpénzéből dorbézolnak el a kerület vezetői? Ha ez a végső összeg…?! 

A testület döntött a közterületek „megjelenését és összképét” rontó pavilonok felszámolásáról is. A cikk mellett elhelyezésre került egy kisebb kép, amely „modern dobozokat” ábrázol, s amelyek állítólag „igényes és egységes megjelenésű épületek” lesznek. Már csak az a kérdés, hogy ezek a dobozok mennyiben teszik hangulatos hellyé az emiatt is csökkenő zöldfelületű Szent Imre teret. 

A cikk két alcímében megjelölt szociális háló és óvodai átalakítás kérdésével több írásunk is foglalkozott már:

> Kérdések és javaslatok Csepel vezetőihez….(február 26.);

> A csepeli szülőket átverte, Németh Szilárdot kiszolgálta Borbély Lénárd? (február 27.);

> Ellenezzük a csepeli óvodák összevonását! (csepelianya.blog.hu; március 1.)

> Óriási felháborodás Csepelen az óvodák összevonása miatt (március 3.);

> Segély, kiáltás (március 4.);

> Az óvónők nagyon sajnálják a Csepelen kialakult helyzetet…(március 4.);

> Szociális rendelet és hajléktalan kitiltás…(március 9.);

> Ketyeg a szociális bomba (március 12.)

A Csepeli Hírmondó egyébként azt írja fenti cikkében, hogy az önkormányzat „idén 183 millió forintot fordít a csepeli lakosok szociális támogatására.” A javaslat 11. oldalán ez szerepel: 

3410 Szociális ellátás előirányzat csoport tervezett kiadása 181.559 eFt.”

Az 5/a melléklet részletesen tartalmazza a 3410 Szociális ellátás alatt tervezett kiadásokat. A fenti összeg megoszlása a következő:

Dologi kiadás                                             24 572 eFt

Ellátottak pénzbeli juttatásai                   138 593 eFt

Egyéb működési célú kiadások                  18 394 eFt

Ezzel szemben a 2010. évi költségvetési tervben a következő összegek szerepeltek:

Rendszeres szociális pénzbeli ellátások   317 500 eFt

Eseti pénzbeli szociális ellátások             151 000 eFt

Az előző, szocialista vezetés 2010-ben, szociális ellátásra 468.511 eFt-ot tervezett be. A 2015-re tervezett szociális támogatások tehát a 2010. évi támogatások 39 %-át sem teszik ki.

A csepeli lakosok pontos tájékoztatása érdekében természetesen szívesen helyt adunk az önkormányzat szociális ellátásokról szóló tényszerű válaszának, esetleges pontosítási kérelmének. Számításaink ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint pontosak, de lehet, hogy a Szent Imre téren másként számoltak?

Egyébként a február 26-i képviselő-testületi ülésről szóló majd három oldalas tájékoztató írásokba nem fért bele a három rendeletmódosítás ügye (2014. évi költségvetés, az SZMSZ és  a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendeletek módosítása). Kimaradt továbbá a Polgármesteri Hivatal létszámcsökkentésével, a Szociális és Egészségügyi Ágazat 2014. évi Stratégiai Tervének megvalósításával, a gazdasági társaságok vezetőinek prémiumfeladataival, javadalmazási szabályzatával, feladatellátásával, a testület idei I. félévi munkaterével foglalkozó előterjesztések rövid ismertetése is.  

2) A cikk címe: Örökség

A szerkesztőség „időszerű” állásfoglalása Bácsi József, Csepeli Díszpolgár elhunyta és a kommunizmus áldozatainak emléknapját „köti össze”. A hölgyek és urak azt írják, hogy „egyszerűen munkáskerület voltunk, vagyunk, mindenféle szín nélkül.” Ha ezt komolyan gondolják, akkor a következőkben a narancssárga „színen” kívül az ellenzékiek pártszínei is „megjelenhetnek” a hírmondóban? A „Nem kell a mákony, nem kell a hazugság.” is ezt jelenti?

A szerkesztőség a következő mondatban azonban önmaga válaszol az előzőekben idézett mondatok olvasásakor a bennünk felvetődő, valami változást sejtő kérdésekre:
„És azok sem kellenek, akik még néhány hónappal ezelőtt is a bebörtönzött és meggyilkolt csepeli mártírok erkölcsi örökségén tiporva hamis nosztalgiával csábítgatták a választókat.”

Nincs értelme „szétszedni” a mondatot, polemizálni azon, hogy kik tipornak az 56-os mártírok erkölcsi örökségén, vagy kik nosztalgiáznak például a II. világháború előtti Horthy-rezsim tisztára mosásával. Nem lesz semmi változás a Csepeli Hírmondóban. A Csepeli Hírmondó szerintünk ugyanis aláássa annak esélyét, hogy „közösen új ’szigetországot’ sikerül „emelnünk”. És ez a szerkesztőségének, valamint a lap gazdáinak, vagyis a városvezetőknek egyaránt felelőssége.

3) A cikk címe: Változás a birkózóknál

A szerző, b.s. cikke a Csepeli Birkózó Club elnöki személyének változásáról tájékoztat. Mivel Németh Szilárd „etikai összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott posztjáról.”, a közgyűlés Németh Szilárd javaslatára, Martz Józsefet választotta meg elnöknek. (Lásd a blogunkon, március 11-én megjelent Cserbenhagyás: Már nem Németh Szilárd a Csepeli Birkózó Club elnöke című írást.) 

Kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni.

Borbély Lénárd polgármester januárban ittasan vezetett  egy gépkocsit, és ezt a rendőrök leleplezték. Lebukásának nyilvánosságra kerülése  óta Borbély egy szót sem szól arról, hogy miként áll az ügye, lezárult-e már a nyomozása, a felelőségre vonása, és annak mi lett a vége. A polgármesteri ittas vezetésének milyen következményei lesznek Csepelen, ahol most (még) ő az első polgár…?  Vagy Borbély most is arra vár, hogy egy hatósági döntést megint befújjon a szél valamelyik szerkesztőségbe? Arról majd hírt ad a lakájmédiája?

Február:

25.     Vasbeton oszlopnak ütközött egy Suzuki a Széchényi István utcában. A sofőr súlyosan megsérült.

27.     A Népszavában megjelent, hogy első fokon pervesztes lett Németh Szilárd, kazincbarcikai szocialista polgármester által indított perben. 

          Az önkormányzat nyugdíjasait köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban Borbély Lénárd polgármester.

28.     Megkezdődött a PORT.hu Bringaexpo, amelyen a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. is megjelent, 300 m2-en.

          Amerikai bombát találtak Csepelen, a Szabadkikötőnél.

 

Március:

 1.       Eltemették Bácsi Józsefet, Csepel Díszpolgárát.

 2.      Megnyílt az első csepeli Rossmann drogéria a volt Csepel Áruház földszintjén.

 Mátyás domborművet avattak az iskola diákjai és pedagógusai a Mátyás Király  Általános Iskolában.

 

5.      Nőnapi ünnepség volt az MSZOSZ Csepeli és Területi Nyugdíjas szervezeténél. 

         Rejtő Jenő nyomában – Kiállítás nyílt a Nagy Imre ÁMK-ban, az író születésének 110.  évfordulója alkalmából.

6.      Tűz ütött ki egy tízemeletes csepeli társasház kilencedik emeletén. A gyerekszobába keletkezett tűzet a lakók a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltották.

8.     Nemzetközi Nőnap. Az ellenzéki pártok is virágot osztottak az ünnep alkalmából aCsepeli Piacnál, illetve az SZTK épülete előtt. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr137273161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása