CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli vírus terjed Józsefvárosban?

2015. május 15. 05:21 - csú

ovodaert_a_jozsefvarosban.PNGCsepelen Borbély Lénárd  polgármester  nem tartja a szülőknek adott szavát, nem rendez fórumot. Morovik Attila alpolgármester sem különb: többszöri ígérete ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra azt az összegzést, amelyben  csepeli szülők és óvódapedagógusok, -vezetők mondták el lesújtó véleményüket még februárban az óvoda-összevonásokról.

Nem vigasz, de Csepel nincs egyedül. "A szülők az áprilisi fórumon elhangzottakból azt szűrték le, az összevonás fő célja, hogy a fenntartónak ne tizenöt, csak egy vezetővel kelljen tárgyalnia. Megtakarítás nem várható. Hatástanulmány nem készült, a működés részleteiről nincsenek tervek." A mondatok ismerősek, szinte ugyanezeket hallhattuk a csepeli városvezetőktől, pedig másutt is elhangzottak. A szakmai vélemények és a szülők akarata ellenére végrehajtott óvodaegyesítési láznak a vírusa Józsefvárosban is terjed, fertőz. Íme:

Kocsis Máté kinevetett engem – motyogja maga elé legörbülő szájjal az óvodás Hunor, aki néhány perccel korábban még vidáman feszített feliratos ingében. De Józsefváros polgármestere ezt már nem hallotta, mert máshol volt sürgős dolga. Helyette Sántha Péterné alpolgármester vette át a kerületi óvodások maroknyi csoportjától a fehér rózsaszálakat, szüleiktől az indítványt.

– Nemcsak a rózsákat szeretem, hanem a kicsiket és a szüleiket is – mosolygott, és segítséget ígért. Az egyik szülő rögtön vérszemet kapott, azt kérte, hogy hallgassák meg őket is a tervezett óvoda-összevonásokkal kapcsolatban. Sőt azt is, vegyék figyelembe azokat a szakmai érveket, amelyeket 700 szülő és 300 támogató aláírásával együtt még a múlt héten átadtak az alpolgármesternek. Sántha Péterné másnapra berendelte az összes óvodavezetőt, és nyomatékosan arra kérte őket: ne bátorítsák a szülőket. A szülők között terjedő hírek szerint azt is kijelentette, minden aláírónak utánanéznek. Az óvodavezetők továbbították az üzenetet a szülőknek, akiknek többsége értett a szóból, és nem jött el a demonstrációra.

– Mi is megvitattuk ezt a családban. Tudja, hogy van ez – gyűrögeti a kék lufi végét egy fiatalasszony. – Mindenki kötődik valahogy az önkormányzathoz. Kinek boltja van, ki bérlakásban lakik, ki segélyt kap, a többinek meg egyszerűen ide jár valahová a gyereke.

– Egy vagyok közületek. Elégedetlen vagyok én is. Nem a változástól tartok, annak állok elébe, ha észérvekkel támasztják alá. De a józsefvárosi óvodák összevonásával kapcsolatban még egy ilyen se hangzott el – mondja a Kálvária téren gyülekező két tucatnyi gyereknek és szülőnek Szatmári Nóra. A résztvevők onnan vonulnak – rendőri biztosítással – a polgármesteri hivatalhoz, amely elől éppen akkor kanyarodik ki egy sötétített ablakú kocsi.

kocsis_mate-ovodaugy.PNGA tiltakozók integetnek, hátha Kocsis Máté ül benne. A polgármester később feltűnik a színen, de értetlenül áll a helyzet előtt. Szerinte ez csupán gazdasági, irányítási kérdés, amelynek semmilyen hatása nincs az óvodák hétköznapjaira. De akkor minek? – replikáznak a szülők, mire Kocsis az alpolgármesterhez irányítja őket, mivel neki rengeteg a teendője. A szülők szerint aligha maradhat minden ugyanúgy, ha a kerület 15 óvodáját ezentúl egyetlen vezető irányítja, aki nem ismeri az egyes intézményeket. A szülői egyeztető fórum létrehozásától azt remélik, némi rálátásuk lesz az átalakulásra, ha már az előkészítésből, illetve a döntéshozatalból kizárták őket.

A szülők az áprilisi fórumon elhangzottakból azt szűrték le, az összevonás fő célja, hogy a fenntartónak ne tizenöt, csak egy vezetővel kelljen tárgyalnia. Megtakarítás nem várható. Hatástanulmány nem készült, a működés részleteiről nincsenek tervek.

A képviselő-testületi ülésen Sántha Péterné azzal indokolta az óvodák összeolvasztását, hogy „ami együvé tartozik, az tartozzon együvé”. Az intézmények közötti „erősebb kohézió” miatt nagyobb lehetőség lesz a jó gyakorlatok átvételére. S ha „sikerül egy jó csúcsvezetőt találni”, akkor nem fognak „uniformist húzni az óvodáinkra”. Az pedig majd menet közben kiderül, min lehet spórolni.

SZALAI ANNA

Népszabadság

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr947455018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása