CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veszélyben a Csepeli Munkásotthon!

2015. június 12. 05:59 - csú

Németh Szilárd -2.pngNémeth Szilárd, a rezsihuszár és birkózó elnök akarja megkaparintani a csepeli kultúra nagy múltú művelődési intézményét

Használni nem képes, de ártani tud Csepelnek Németh Szilárd (képünkön), a kerület korábbi polgármestere, a rezsihuszárként, rezsikommandósként  elhíresült kormánypárti politikus. Képtelen megbocsátani, hogy a csepeliek a tavalyi országgyűlési választáson nem kértek belőle, leszavazták, és így csak vigaszágon, listán - Orbán Viktor kegyelméből - az utolsók között  kerülhetett be a Parlamentbe., Azt sem képes megbocsátani, hogy többszöri, dühkitörésekkel tarkított kísérletei ellenére  nem tudta megkaparintani, befolyása alá hajtani a Csepeli Munkásotthont. Most akcióba lépett. Németh Szilárd június 9-én az országgyűlésben egyéni képviselői indítványt nyújtott be, amelynek egyetlen valódi célja van: az alapítványi keretek között évtizedek óta önállóan és nagy sikerrel működő  Munkásotthon megszerzése, átjátszása

a XXI. kerület jelenlegi fideszes városvezetésének. (Egy korábbi javaslat szerint Németh lenne a kuratórium felügyelő bizottságának elnöke.) A kormánypárt 2010. óta bevett módszere az egyéni képviselői indítvány. Azt ugyanis nem kell társadalmi vitára, ebben az esetben csepeli vitára bocsátani, így megeshet az a szégyen, hogy a Csepeli Munkásotthon sorsáról, jövőjéről  a csepeliek nélkül hozat döntést a rezsihuszár.  

VOX írása a rémdráma hátterét ismerteti meg olvasóinkkal:

„Ha így nem megy, ígéretünk van, hogy más formában fog megoldódni” – mondta Borbély Lénárd, még a 2015. január 29-i képviselő-testületi ülés Csepeli Munkásotthonnal kapcsolatos vitájának végén. Talán még emlékeznek rá a kedves olvasók, ez volt az az ülés, ami után felvetődött a kérdés: Borbély úr a beígért 30 milliós támogatás bizonyos „feltételekhez való kötésével” megzsarolta „a Csepeli Munkásotthont” Melyek voltak ezek a feltételek? Íme:

> „adják át az Alapítvány kuratóriumában és felügyelő bizottságában a többséget az önkormányzatnak, úgy, hogy a felügyelő bizottság elnöki tisztét Németh Szilárd tölthesse be”;

>  „a közművelődési megállapodás munkásotthoni aláírásához kötötték az állami támogatás elnyeréséhez szükséges polgármesteri aláírást”;

> „..s ha így nem megy, ígéretünk van, hogy más formában fog megoldódni” – mondta Borbély Lénárd polgármester a vitában. 

Azaz, ha a feltételeket a Munkásotthon nem fogadja el, akkor majd…A Csepeli Munkásotthon Alapítvány természetesen nem fogadta, nem fogadhatta el. 

Most megjött az „akkor majd”, a  „más forma”. Nyilvánvalóan a csepeli főnöktől. Németh Szilárdtól. Attól a Németh Szilárdtól, aki tavaly tavasszal elvesztette Csepelen az országgyűlési képviselő választást, és csak a Fidesz listájáról került be a parlamentbe.

00-1a-_eltorzult_254.pngNémeth még polgármester korában, a csepeli közművelődési intézmények önállóságának megszüntetése után, négy éven át mindent megtett a Csepeli Munkásotthon Alapítvány feletti hatalom megszerzése érdekében. Kommunistázott, offshorozott, eljárt az állami támogatás leállítása érdekében, megsértette az intézmény dolgozóit, a kuratórium tagjait. Célját nem sikerült elérnie, annak ellenére sem, hogy 2011 óta leállította az önkormányzat anyagi támogatását is. Sok pedagógus szerint még az intézményeket is eltiltotta a Munkásotthon látogatásától. Utoljára a bíróságon sem nyert, amely végezetül, lezárva az áldatlan állapotokat, saját hatáskörébe vonta az Alapítvány alapítói jogainak gyakorlását. 

Németh, bár még mindig ő Csepel valós ura, előbb a csepeli, majd az országos birkózó szövetséggel vigasztalódott: a szövetség elnökének választatta meg magát. Azóta röpködnek Csepelen a birkózóknak a milliók, sőt új, 500 milliós sportcsarnokot akar nekik építtetni, de új csarnokot kapnak a kézilabdások is, legalább 200 millióért. A pénz nem számít. De a kultúrát, illetve annak 95 éves fellegvárát, a Csepeli Munkásotthont csak nem tudta maga alá gyűrni, nem kötheti fel kalpagjára az intézmény nevét tartalmazó díszszalagot. Borbély úr 30 milliós csalétke sem segített. Égbekiáltó igazságtalanság, mert neki kell a Munkásotthon. Hogy miért? Hogy sokba fog kerülni? Nem érdekes, meg egyébként is! Nem elég neki a sok politikai funkció, nem elég, hogy a birkózószövetség elnöke, még nem az övé a Csepeli Munkásotthon felügyelő bizottságának ELNÖKI széke! Mert ez az igazi. Elnöknek lenni!

Most, amikor ‑ bár már csökken a népszerűségünk, de ‑ még minden a kezünkben van, most kell lépni - mondhatta magában a rezsibiztosi vereségek utáni utóvédharcok, a plakátragasztók elleni feljelentések írása, és az országos frakcióvezetésért folytatott kimerítő kézitusa közötti rövid szünetben. Igen. Most kell a Borbélynak tett ígéretet is teljesíteni. Rögvest meg is íratta, a csepeli önkormányzat által biztosított többszobás irodájában dolgozó munkatársaival, s június 9-én be is adta, a parlament.hu-n olvasható törvénymódosító javaslatát

  1. évi… törvény

az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011 . évi CLXXV. törvény, valamint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefügg ő eljárási szabályokról szóló 2011 . évi CLXXXI. törvény módosításáról (Németh Szilárd javaslata ITT OLVASHATÓ) 

A szerintem több sebből vérző módosító javaslat, ha elfogadják, a magyar jogalkotás történetébe talán úgy vonul be, mint a lex Munkásotthon, amelyet beterjesztője a Csepeli Munkásotthon feletti hatalma megszerzése érdekében nyújtott be. A törvénymódosításból ugyanis kilóg a lóláb: szerintem a csepeli művelődési intézményre írták. S ezt az sem írja felül, ha az országban több városban, településen az ottani, a helyi németh szilárdok majd más alapítványokra, civil szervezetekre is meg próbálják „ráhúzni”. 

Bízhatunk abban, hogy ez az őrület, a köz valódi érdekét figyelmen kívül hagyó jogi csűr-csavar, nem megy át a civil szervezetek ellen eddig is sok csatát indított fülkeforradalmi többségen? Én nem bízok. Ezért írtam ezt a cikket.  Meg azért, hogy Németh Szilárd, aki arra is képes volt, hogy a Radnóti Miklós Művelődési Házba Nyirő József estet szervezzen, ne kerülhessen a Csepeli Munkásotthon közelébe se.

A nyilvánosság, a civil kurázsi  ma még segíthet, egybe kovácsolhatja a csepelieket a Munkásotthon ügyében.

V O X

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr657535420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turai 2015.06.12. 13:34:08

Átolvastam a javaslatot, és logikusnak tünik.Amennyiben egy alapító meghal, vagy jogutód nélkül megszűnik-és tisztán önkormányzati feladatot lát el....Ezt írja. A jelenleg helyzetben lévőket-kurátorok- nem nevezte ki senki,és az alapító sem bízta meg a feladat ellátásával.
Csak egymást nevezik ki, fizetik ki.
Tényleg nincs rendben.
süti beállítások módosítása