CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs javaslata az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért

2015. június 15. 04:38 - csú

szabo_szabolcs-jo-parlamenti_kep_3.PNGItthon sorra alakulnak az ételosztó szervezetek, társaságok, mert egyre több a szegény ember. Ugyanakkor a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a felesleges, kidobásra ítélt élelmiszereket ezen segélyszervezetek megkaphassák. A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek van erre egy kezdeményezése, de a törvényhozás ezen lendíthetne.
Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője, az Együtt politikusa  benyújtott a parlament számára egy határozati javaslatot:

"3. Az Országgyűlés a fentiekből következően felhívja a Kormányt, hogy hat hónapon belül nyújtson be az Országgyűlés számára olyan törvényjavaslatot, amely megteremti annak jogalapját, hogy a közeli lejáratú vagy a lejárati dátumot elérő, de emberi fogyasztásra még alkalmas, továbbá a szépséghibás élelmiszereket a kereskedők kötelesek legyenek olyan állami vagy civil szervezet számára térítésmentesen átadni, amely rászorulók étkeztetését végzi .
3 .1 . Az élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó, a benyújtandó jogszabály hatálya alá tartozó személy legyen köteles

az élelmiszer megfelelő tárolására annak átadásáig .
3 .2. Az ilyen kötelezettségét megszegő, élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó személy számára a jogszabály megfelelő ösztönzőrendszert határozzon meg.
3 .3. A rászorulók étkeztetését végző szervezet a részére átadott élelmiszert — szükség esetén megfelelően feldolgozva — kizárólag térítésmentesen juttathassa rászorulók részére.
3 .4. A Kormány végezzen megtérülési számításokat és szükség esetén biztosítson megfelelő mértékű költségvetési támogatást e feladathoz.
4. Az Országgyűlés felhívja továbbá a Kormányt, hogy az Országgyűlés számára benyújtandó törvényjavaslatot úgy készítse elő, hogy abban megfelelő — hatósági — hatáskört is telepít az érintett miniszterre, továbbá felhatalmazást ad a Kormány vagy a miniszter számár a részletszabályok rendeletben történő meghatározására."

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr427535668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása