CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel városvezetői képtelenek a normális városvezetésre?

2015. július 03. 05:57 - csú

keruletvezetok_2014-tol_1.PNGOtt repül a kismadár, a kidobott pénz és a csepeliek bizalma 

Nincs ideje a közpénzből fenntartott önkormányzati honlap, a csepel.hu működéséért felelős Ábel Attila alpolgármesternek, hogy tájékoztatást adjon a június 25-i képviselő-testületi ülésen történtekről. Egyesek szerint a pestisracok.hu-n korábban megjelent, jól megfizetett oknyomozó sorozatának folytatásán dolgozik. Nagyítóval a kezében járja a kerület zegzugos utcáit, szaglászik, keresi  a folytatáshoz szükséges anyagot. Mások, hozzá közelebb állók meg úgy látják, kínlódik a cikkel, mert neki sem könnyű eladni a semmit, győzelmi beszámolót írni a kínlódásból, újból és újból kihagyni az ellenzéki véleményeket, elhagyni a kényesebb témákat. Vannak olyanok is azonban, akik úgy tudják, a Csepeli Hírmondó következő lapszámába tervezett, önkormányzati témákat írja. 

Mindenesetre valóban nincs könnyű helyzetben az alpolgármester. A képviselő-testület ülésén 41 napirendről döntöttek. Ebből 8, sürgősséggel, helyszíni anyagként lett előterjesztve, s mivel a testületi ülésen csak a gombok nyomogatására volt elegendő idő, legalább utólag el kell olvasnia, a több mint 100 oldalt. Azzal is szembe kell néznie, hogy egyre többször fordul elő, hogy csak a 12 frakciótag szavazza meg a javaslatokat, s ezeket az eseteket is döntő többséggé kell kovácsolnia. Mindez nem kevés munkát igényel, még akkor is, ha azért ezen az ülésen, a napirendek jellege miatt több előterjesztést az ellenzék is támogatott. Ezért a tavaly októberben megválasztott új polgármester egyre bátrabban alkalmazza a zárt ülést (lásd az összevont óvodák intézményvezetőjének zárt ülésen történő kinevezését), nehogy véletlenül az érintettek hozzászólhassanak, vagy például a vita nélküli szavazás módszerét, amikor egyetlen megjegyzés nélkül leszavazzák az előterjesztő általi javaslatot (lásd a 6. napirendi pontot, amikor Borbély úr sem szavazza meg(!) saját javaslatát, Dr. Kicsi Jenő háziorvosi szerződését).

A polgármester bevett „titkos fegyvere” lett az ellenzéki javaslatok, megjegyzések, bírálatok lekezelése. Az új önkormányzati sportegyesület 29 milliós támogatásában szereplő 40 fő, Borbély úr szerint azért ilyen alacsony, mert az csak „technikai dolog”, vagy azért kell a piaci alapon működő, Montessori Alapítványt ingyenes használatú iskolaépülettel támogatni, mert szükség van rá. Egészen extrém érvelése volt viszont a Csepel – sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvánnyal 2006-ban kötött szerződés 2016. július 31. utáni időszakra történő meghosszabbítását, mert:

„A bérlet tárgyául szolgáló ingatlanban történt 2009-ben az a kettős gyilkosság, amely mind az országos közvéleményt, mind a csepeli lakosságot mélyen megrázta, és amelynek előzményei és okai mindannyiunk előtt ismeretesek.” (csepel.hu)

Hat évvel a kettős gyilkosság után, egy, a jövő évben lejáró üzleti bérleti szerződés esetében, a szerződéssel össze nem függő gyilkosságra hivatkozni, majd jól értesülten megjegyezni, hogy lesz még folytatása a nyomozásnak, de nem akarja a jól ismert személyt megnevezni, jellemzi a polgármester politikai módszereit. Ha nincsenek érvei, akkor visszafelé mutogat.

Mint például a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar Közhasznú Alapítvány 10 milliós támogatása kapcsán kialakult vitánál. Képviselői hozzászólásból kiderült ugyanis, hogy az Alapítvány rendre nem teszi közzé honlapján az éves pénzügyi beszámolókat, illetve, hogy a képviselő-testületnek sem ad számot az önkormányzati pénzügyi támogatás felhasználásáról. Majd intézkednek, mondta erre a polgármester, ahelyett, hogy az üvegzseb törvényre hivatkozva, azonnal visszavonta volna a javaslatot. Nem tette. Végül „kínjában”, utalva a Csepeli Munkásotthon Alapítvány támogatásának az ülés vitájában felvetődő jogos megjegyzésre, miszerint az Auth Henrik Alapítványnak mindent lehet, megjegyezte: akkor tudnak támogatni valamely szervezetet, ha az elfogadja. (Igaztalan utalás a Csepeli Munkásotthon Alapítvány támogatásával kapcsolatos korábbi testületi ülés vitájára, amikor többek között ő is azzal vádolta meg az Alapítványt: nem teszi közzé a pénzügyi helyzetét bemutató dokumentumokat, nem fogadja el az „üvegzsebet”, amelyek egyébként az Alapítvány honlapján olvashatók.)

A képviselő-testületi ülésen felgyorsult a kihasználatlan iskolaépületek ingyenes használatba adásának folyamata. A Késmárki u.- Széchenyi u. sarkán lévő, jövőre felszabaduló épület a Klebersberg Intézményfenntartó Központ használatába kerül. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pedig a Szent István u. 170. alatti volt iskolaépületet kapja meg, gyermek felzárkóztatási programok céljára, 15 évre, ingyenes használatba. Ez utóbbinál az önkormányzat még az épület felújításában is részt vesz. Hiába, van pénz mindenre, például mások által használt épület felújítására, sőt, nincs szükség bérleti bevételekre sem.

Az SZTK létszámbővítése c. javaslat vitájában viszont örömmel hallhattuk, hogy a csepeli egészségügyben minden rendben van, minden nagyon jó, mindenki mindennel meg van elégedve. Itt nincsenek orvos ellátási gondok sem, sőt, „Csepelre jönnek az orvosok”! Már csak azt nem értjük, miért van annyi panasz az SZTK működésére.

A fentieknél nagyobb vita bontakozott ki a Csepeli Városgazda Zrt. követeléskezelési tevékenységével foglalkozó beszámoló kapcsán. Az előterjesztésből ugyanis kiderült:

> Az önkormányzat Városgazda Zrt.-hez kapcsolódó kintlévősége 2014-ben: 1,033 milliárd forint(!), míg 2010-ben csak 0,533 milliárd volt. A növekedés 193 %-os.

> A legnagyobb hátralék a távhő díjak fizetése vonatkozásában halmozódott fel, a növekedés 2010-hez képest, 268 %(!) Ennek külön érdekessége, hogy a rezsicsökkentés ellenére 2013-ban is nőtt az összes kintlévőség. Ez azt jelenti, hogy a rezsicsökkentésnél nagyobb mértékben nőtt a csepeliek elszegényedése.

> Ennél kisebb mértékben, de még mindig 200 % feletti arányban nőtt a nem lakás célú helyiségek bérleti és közüzemi díjhátraléka: 2010-hez képest a hátralék 209 %-kal nőtt. Tehát a vállalkozók helyzete sem javult.

> Jelentősen nőtt a lakbérhátralék mértéke is: 2010-hez képest 2014-ben 168 %-ra nőtt a bérlők elmaradása. 2011-ben, amikor a helyi vezetés lakbéremelést hajtott végre, volt a legnagyobb az évi növekedés, összesen közel 186 millió forint.

> A hátralékok növekednek, vannak munkatársak, akik a behajtással foglalkoznak, van szigor az elmaradottakkal szemben, évek óta folyik az országban és Csepelen is a hatalmas sikerek kommunikációja, az elmaradások, illetve a kintlévőségek mégis nőnek.

A képviselők kérdéseire a társaság munkatársa, Nagy Ákos főosztályvezető lényegében nem tudott válaszolni, a jegyző írásos választ ígért, Borbély úrtól meg csak annyira tellett, hogy „képzelje el a képviselő, hogy mi lett volna, ha nem lett volna rezsicsökkentés.”  Mi meg azt képzeljük el, hogy mi lett volna, ha a rezsicsökkentés valóban csak a rászorulók gondjainak csökkentését célozta volna meg, vagy a napokban felszínre került MET-es offshore gázügy 150 milliárdja nem egyesek milliárdossá válását, hanem a további rezsicsökkentést szolgálta volna.

Érdekessége a júniusi testületi ülésnek, hogy lényegében vita nélkül született többségi döntés,

néhány rendeletmódosítási javaslatról. Így, többek között, nem érdekelte a képviselőket az idei költségvetés módosítása, a lakások bérbeadása feltételeinek újabb átírása, a testület Szervezeti, Működési Szabályzatának további fércelgetése. De nem váltott ki vitát a Polgármesteri Hivatal sokadik létszámbővítése, az öt évre szóló Gazdasági Program, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság kibővítése sem. Ez utóbbi azért is furcsa, mert az egyik, bizottsági tagnak javasolt hölgy állítólag Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkatársa.

A testületi ülés zárt szakaszában született döntésről, az egyesített óvodák vezetőjének megbízásáról már korábban írtunk, illetve a csepeliek.blog.hu-n több írás is megjelent. A téma kapcsán döntöttek az óvodaegyesítés előkészítése során eddig született döntések korrigálásáról, a törvényi feltételeknek megfelelő módosításáról is. Ami azt mutatja, hogy a politikai döntések mögött sokszor nincs szakmai felkészültség, kellően átgondolt jogi feltételrendszer, és együttműködési szándék, nem csak az érintettekkel, hanem a témában illetékes hivatalokkal, hatóságokkal sem.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr957586938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása