CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lecsap a BKK a metróval járó babakocsis anyákra?

2015. augusztus 07. 03:54 - csú

babakocsis.PNGA jövőben babakocsival csak úgy lehet közlekedni a metróban, ha legalább két felnőtt van ott, kézben van a gyerek és össze van csukva a kocsi. A kismamáknak ráadásul - csak úgy, mint a vakvezető kutyával vagy kerekes székkel közlekedőknek - engedélyt kell kérni a személyzettől a mozgólépcső használatára. Ezek az életidegen szabályok a BKK hatályos üzletszabályzatának tervezett módosításában szerepelnek. A jó hír, hogy ez még nem a végleges szöveg, augusztus 18-ig véleményezhető.

Egészen elképesztő részleteket tartalmaz a BKK üzletszabályzatának módosítási tervezete, amelyet a Kettős Mérce idézett hétfő este. A tervezet augusztus 18-ig véleményezhető.

BKK oldalán közzétett üzletszabályzatról első pillantásra látható, hogy

egy korrektúrázott tervezetről van szó, mégis elég megdöbbentőek egyes változások, amelyeket eszközöltek rajta. Kihúzták például azt a részt, ami arról szól, hogy a mozgólépcsőn javasolt a kisbabát kivenni a kocsiból és kézben vinni, helyette a következő veretes szöveg került be:

"A mozgólépcsők babakocsival csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához 2 felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva. Ebben az esetben kötelező a gyermeket a babakocsiból kivéve, lehetőleg a gyermek hordozására szolgáló eszközben vinni, a babakocsit pedig lehetőleg összecsukva kell szállítani a mozgólépcsőn."

De van tovább is: a lifttel rendelkező állomásokon - érthető módon - a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedő páriák kötelesek a liftet, nem pedig a mozgólépcsőt igénybe venni. Ha viszont nincs lift, az újabb bonyodalmakhoz vezet:

A mozgáskorlátozott utasok, a babakocsival, vakvezető-, vagy nagytestű kutyával közlekedő személyek az állomási peron és a felszín között a mozgólépcsővel, illetve szükség esetén az álló mozgólépcső igénybevételével is közlekedhetnek az utazási feltételek betartása mellett;
- a fent felsorolt személyek a mozgólépcső igénybevételéhez minden esetben kötelesek előzetes engedélyt kérni az állomási forgalmi személyzettől. Az engedélykérés történhet személyesen, vagy az állomás területén elhelyezett segélykérő készülékeken keresztül;
- amennyiben az állomáson az igénybe vett lépcsőn felül 1 lejt- és 1 hegymeneti mozgólépcső üzemeltetése nem biztosítható, az utas kérését nem tudjuk teljesíteni;
- a segítséget kérő személyek fenti módon történő utaztatásához minden esetben egy forgalmi, vagy biztonsági szolgálati dolgozó személyes jelenléte szükséges.(HVG.HU)

A BKK VÁLASZA, REAGÁLÁS, MAGYARÁZKODÁSA:

A BKK kommunikációs igazgatósága kedd reggel közölte: honlapjukra "technikai és adminisztratív hiba miatt" hibás munkaközi dokumentum került ki - számol be a hvg.hu.

A Kettős Mérce blog hétfő este közölte a BKK üzletszabályzatának módosítási tervezetét, ebben egészen elképesztő részletekre bukkantak. A korrektúrázott írás egyértelműen jelöli a változtatásokat, mint például:

"A mozgólépcsők babakocsival csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához 2 felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva. Ebben az esetben kötelező a gyermeket a babakocsiból kivéve, lehetőleg a gyermek hordozására szolgáló eszközben vinni, a babakocsit pedig lehetőleg összecsukva kell szállítani a mozgólépcsőn."

Ráadásul a kismamáknak - hasonlóan a kerekesszékkel vagy a vakvezető kutyával közlekedőkhöz - engedélyt kell kérni a mozgólépcső használatához.

A BKK a portállal közölte: az üzletszabályzat módosítására vonatkozó javaslatát a még szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után teszi közzé. A technikai hibáért elnézést is kérnek, a honlapról pedig lekerült a dokumentum.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr647677708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása