CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd és a pimaszság csepeli csimborasszója

2015. augusztus 31. 05:57 - csú

borbely_a_tuzolto-35_igeret-255-b.pngMár több éve nem lepődök meg Borbély Lénárd polgármester megnyilatkozásain. Augusztus 20-i szigetszentmiklósi beszéde azonban egy kicsit meglepett. Nem azért, mert csepeli politikusként a szomszéd településen fogalmazta meg a nemzeti ünneppel kapcsolatos gondolatait, bár a csepeliek joggal mondhatnák: a polgármester miért nem nekik mondta el Szent István örökségéről vallott legújabb nézeteit. Megrökönyödésemet beszédének néhány gondolata váltotta ki.

Leginkább azon gondolkodtam el, hogy az államalapító Szent István ünnepén, éppen egy, a Partiumból származó, Magyarországon pár évtizede letelepült fiatalember tagadja meg Szent István fiához intézett intelmeinek évezreden túlmutató hatását, jelentőségét: „…érdemes volna egyszer arról is elgondolkodni, vajon ezer évvel ezelőtti latin mondatok …alkalmasak-e mai magyarok okítására? Aligha.”

Teszi ezt akkor, amikor a szülővárosában, a Nagyváradon maradt, egyre fogyó magyarság, vagy a történelmi Erdélyben élő magyarok döntő többsége napjainkban is vezérfonalként tekint Szent István intelmeire. Bodó Imre nyugalmazott főesperes, kézdiszárazpataki plébános, a Kézdiszentlélek felett emelkedő Perkő templomában tartott idei augusztus 20-i szentmisén elmondott ünnepi beszédében például „úgy ítélte meg, az államalapító király utókornak szánt intelmei sohasem voltak aktuálisabbak, mint mostanság”.

A Hír TV szerint a beszédben elhangzott még: A magyarság csak akkor tud fennmaradni a Kárpát-medencében, ha betartja Szent István intelmeit.” (mno.hu) Mindazonáltal, színeváltozását bizonyítandó, felemlíteném még Borbély úrnak, a kormányfő 2013. augusztus 19-i beszédét is, amelyet a Szent István Emlékév megnyitóján mondott el, Székesfehérváron. Orbán Viktor beszéde végén akkor arra kérte Székesfehérvár polgárait, hogy „legyenek hűséges őrzői és képviselői István király intelmeinek…”. (www.youtube.com) Borbély úr esetleg nem olvasta a Kedves Vezetője fehérvári beszédét? Vagy most mást kellett kommunikálni, és a helyzet változása vetette csak fel István intelmeinek megtagadását? Akkor miért tette fel a kérdést Csepel polgármestere: „hűek vagyunk-e magunkhoz,…őseink, elődeink örökségéhez?”

Borbély úr beszédében, szerintem, hű, vakbuzgó csinovnyikként, nem csak megtagadja Szent István államalapító királyunk intelmeit, lebecsüli máig ható jelentőségét, hanem pofátlanul, éppen Szent Istvánra hivatkozva mentegeti pártja és kormánya menekültellenes politikáját. Állításai, miszerint „holmi határsértők” – ért „Szent István sem áldozná fel kormányzásának valamennyi eredményét”, vagy ezek a „holmi határsértők” akik „egyszerűen a magyar közösség javaihoz, a szolgáltatásokhoz, a segélyekhez kívánnak hozzáférni”, egyrészt csúsztatások, másrészt hazugságok.

Csúsztatás, mert az eddigi menekülthullám nem kérdőjelezte meg az Orbán-kormány eddigi „eredményeit”, éppen hogy a kormány próbálja a menekültügy elfogadhatatlan kezelésével feledtetni kormányzása eredményeinek negatívumait (Questor-botrány, az állami földek közelgő privatizálása stb).

Hazugság, mert a menekültek legfőbb célja nem a magyar közösség javaihoz való hozzáférés, hanem mielőbb eljutni Nagy-Britanniába, Németországba. Átmeneti helyzetük rendezéséhez pedig az Európai Unió komoly milliárdokat biztosított már eddig is.

Az pedig már a pimaszság csimborasszója, ahogy Borbély úr nekimegy a sajtónak, mert „értelmetlenebb része szüntelenül hangolja a közvéleményt”, befogadásra buzdít, azaz „sem Szent István szelleméhez, sem a magyar jelenhez nem hűséges”. Pimaszság, mert a demokráciában el kellene tűrni a sajtókritikákat, s nem kellene hűtlenséggel vádolni a másképp gondolkodókat. Arcátlanság, mert a sajtó nagy része a kormány kezében van, és pontosan ezért az orbáni autokráciában az „értelmetlenebb” rész véleménye, kritikája alig juthat el a közvéleményhez.

Azt pedig, hogy ki hűséges Szent István szelleméhez, a magyar jelenhez, nem Borbély úr dönti el. Sőt! Tisztelettel ajánlom figyelmébe Paulo Coelho egyik gondolatát: Hűséget soha nem szül erőszak, félelem, bizonytalanság vagy megfélemlítés. A hűség olyan döntés, amelyet csak az erős lelkeknek van bátorságuk meghozni. Évek óta keresem, csak keresem és most is keresem Borbély Lénárd polgármesterben a bátor, erős lelket. Nem találom. Ki tud róla?

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr987746926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása