CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szemet vetettek az állami pénzre

2015. október 08. 02:17 - csú

Ha nincs a bizniszben állami pénz, akkor nincs mit ellopni

racs_mogott-3.PNGAzt már többen többször megírták, hogy miért ragaszkodik az Orbán-kormány az atomerőmű-építéshez, és miért blokkolja a megújuló energia termelését - írja a gepnarancs.hu. Mint minden diktatúra, az Orbán-féle diktatúra is jobban szereti, ha a központi energiatermelés révén kiszolgáltatott helyzetben tartja állampolgárait. Ezzel szemben a kis léptékben telepíthető napelemek,  szélkerekek, kis vízierőművek, amelyek el tudnának látni egy-egy háztartást vagy falut a szükséges energiával, lazítják a függést és a központi hatalomnak való kiszolgáltatottságot.

Az Orbán maffia esetében ­– például a paksi bővítésnél – még külön előny a „korrupciós kockázattal” magánzsebbe tömhető 500 milliárd forintra becsült összeg. Ráadásul napelemet jellemző módon inkább magánszemélyek és vállalkozások telepítenek, tehát ebből eleve esélytelen leakasztani korrupciós milliárdokat. De még ha egy-egy állami intézmény telepítene is ilyet, hol van az itt legombolható pénz egy atomerőműtől! Szélerőmű-parkok építésére sem kellene állami pénzt költeni, szívesen építenek-építenének magánvállalkozások is. De ha nincs a bizniszben állami pénz, akkor nincs mit ellopni. Egy maffiaállam szempontjából tehát rendkívül előnytelen üzlet a megújuló energia termelése. Maximum egy kis zsebpénzt lehet kizsarolni az engedélyekért vagy némi sarcot, mint amilyen a napelemekre januárban kivetett környezetvédelmi termékdíj.

Ennek fényében semmi meglepő nincs abban, amit Lázár János múlt héten bejelentett: az Európai Unió erre adott pénzéből lakossági energia-korszerűsítési program nem lesz, csak állami intézményi program. Csupaszítsuk le! Miről is van szó? 450 milliárd forintról. Ebből csak akkor lehet „korrupciós kockázat”, ha az állam költi el. Ha a lakosság költi korszerűsítésre, akkor nem lehet a pénzt rokoni vagy baráti vállalkozásokhoz irányítani, akikkel már megvannak a maffia jól bejáratott módszerei. Ha magánemberek költik el, akkor Kis Jóska az egyik vállalkozóval csináltatja, Kovács Sanyi a másikkal, Trehány Aladár a harmadikkal – mint egy marék bolha, ugrik a pénz szanaszét. Ráadásul még az is kiderülne, hogy feleannyiból kijön.

Andor Mihály

Forrás: civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr627895862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása