CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nincs kegyelem?

2015. október 14. 04:03 - csú

cegledi_zoltan_1.PNGCeglédi Zoltán gondolatai:

Nem tagadom: mikor elolvastam a 71 menekült, köztük négy gyerek borzalmas halálára érkezett gyűlölködő vagy épp örvendező (!) kommenteket, nekem is az volt az első reakcióm, hogy lám, menthetetlen gonoszság uralta el a magyarokat, szörnyeteggé lett az ország.

Amikor a pengés kerítés alatt átbújó menekültekre, köztük gyerekekre üvöltve tűzparancsot követelő reakciókat láttam, először bennem is düh és lemondás kavargott, mondván, a magyar társadalom úgy döntött, lélektelen gazemberek masszájává rothad. Amikor a szememet és a szívemet nyilas házmesterek stílusában előadott, tíz éve még a Jobbikban is szégyellt, náci elmebetegekhez illő fröcsögés terítette be, amikor a kegyelmet nem ismerő, vérgőzös ordítás elviselhetetlen orkánná látszott erősödni, azt gondoltam: akik ordítanak, azok pont olyanok is, mint amit ordítanak, őszintén, átélten, készakarva, gonoszságuk minden parányi molekuláját átérezve.

Aztán arra gondoltam: vajon ők mikor kaptak kegyelmet bárkitől is?

Magyarországon ma a nagy többség számára nem jó élni. Egy kivételezett kisebbség helyzete javul, de a többség, most figyelj: pártállástól függetlenül egyre rosszabb helyzetben van. Ő sem kap kegyelmet. A kórházban nem azért nem kap rendes ellátást, ételt, időben csípőprotézist, mert nem eléggé kormánypárti; vagy fordítva: a gyereke akkor sem jut időben tankönyvhöz, ha apuka levesestányérnyi fideszes kitűzővel a mellén megy a tanévnyitóra.

Kormánypárti és ellenzéki szavazók, valamint (és ez a legnagyobb tömeg) a pártoktól távolságot tartók közösen ülnek a kigyulladó vagy beázó metrón. Mind fizetjük a 27 százalékos, horribilis áfát, akárhova húztuk az ikszet (vagy rajzoltuk a hímtagot). Egy rossz lakáshitel, egy elrontott válás után ugyanolyan eséllyel lesz hajléktalan a jobb- és a baloldaliból. Packázó hivatal, tömeges kirúgások, megfizethetetlen tandíj – egyik esetén sem tartanak pajzsot a hétköznapi fideszes elé.

Az az alapélményünk, hogy nincs kegyelem. Gyűlik a düh, az elkeseredés, és mivel az ellenzék képtelen a rosszul, illetve a szándékos károkozás igényével kormányzó Orbán Viktor felelősségét tudatosítani, hát a Fidesz jelöli ki a bűnbakot, a gőzkieresztő szelepet. Mindig mást: előbb a hazai, majd a nemzetközi baloldaliak és liberálisok törtek az ország ellen; közelgő kihalásunk okai korábban hol a túl sok gyereket vállaló romák, hol a gyermektelen melegek voltak, és nemrég még a hajléktalanokat akarták bebörtönözni. Most a menekültek törnek az ország ellen, most a menekültek miatt hal ki Magyarország, és most őket akarják börtönbe zárni.

Ezzel kéne egy másik világot szembeállítani. Kegyelemmel, nagyvonalúsággal, háborútól mentes jövőképpel. Ahol a mai ellenzéki szavazó sem éri be a „mindegy, összeállunk, leváltjuk, FideSS”-mantrával (pláne, hogy így sosem váltják le a Fideszt), és a mai fideszesek is többet igényelnek, kérnek és kapnak, mint hogy legújabban épp kit kell gyűlölni. Saját magunkról mondunk le, ha nem vesszük tudomásul: a gyűlöletversenynek csak vesztesei vannak.

És mindezt még azelőtt kéne megérteni, mielőtt visszavonhatatlanul eldördül az első határvadász fegyvere a szögesdrótnál.

CEGLÉDI ZOLTÁN

Forrás: 168 óra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr467956834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása