CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Terror és szükségállapot Párizsban, tragédia beláthatatlan következményekkel

2015. november 14. 07:05 - csú

parizsi_merenylet-2015-10-14.PNGTöbb mint 150-en meghaltak és több mint 200-an megsebesültek abban az összehangolt merényletsorozatban, amelyet hat helyszínen péntek éjjel hajtott végre nyolc iszlamista terrorista Párizs utcáin és Saint-Denis-ben.

A merényletsorozat három robbanással kezdődött a stade de France mellett, Saint Denis-ben, ahol a francia válogatott játszott barátságos mérkőzést a német válogatott ellen. Francois Hollande elnököt azonnal kimenekítették a stadionból.

Eközben több párizsi utcán lövöldöztek és több tucat áldozatot szedtek a terrosisták.

Az érintett utcák: rue Charonne, pontosabban a La Belle Equipe kávézó, (19 halott); rue de la Fontaine au Roi (5 halott); rue Bichat (itt egy étterem, a Le Petit Cambodge és egy bár, a Le Carillon vendégei voltak elsősorban az áldozatok, 12 halott); boulevard Voltaire, utóbbi helyszínen a támadó halt meg, de áldozatot nem szedett. A támadások helyszínéről az AFP készített egy térképet is.

A támadók a legnagyobb vérengzést a Bataclan nevű szórakozóhelyen követték el, a francia főváros tizenegyedik kerületében, ahol egy amerikai rockzenekar, az Eagles of Death Metal adott koncertet, amikor a támadás történt. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, több mint száz halottról van szó. A merénylők először lőni kezdtek – egy szemtanú húsz lövést hallott -, majd egy detonáció robaja hallatszott, mielőtt túszokat ejtettek volna. A kommandósok hajnali egy körül vetettek véget az akciónak.A klubból egy magyar nőnek sikerült kimenekülnie, vele készültinterjúnkat itt olvashatják.

A merényletsorozat során összesen nyolc támadó vesztette életét: négy a Bataclan klubban, hárman a stadionban és egy terrorista a boulevard Voltaire-en. Közülük heten felrobbantották magukat.

Hollande válságtanácskozásra ült össze Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel, amely után bejelentette, hogy egész Franciaországban szükségállapotot hirdetnek ki, mozgósítják a hadsereget és visszaállítják a határellenőrzést.

A LEGFRISSEBB HÍREK A PÁRIZSI MERÉNYLETSOROZATRÓL ITT ÉRHETŐK EL

Forrás: Népszabadság és nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr988077424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása