CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyőztük Norvégiát, kijutottunk az Eb-re!

2015. november 15. 23:19 - csú

eb-2_cimlap.PNGA magyar válogatott az oslói 1-0-s siker után idehaza is legyőzte a norvég válogatottat 2-1-re, és 3-1-es összesítéssel kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra!

Történelmi lehetőség előtt a magyar futballválogatott: 44 év után újra szerepelhet az Európa-bajnokságon. 1972-ben - akkor még csak négy csapat jutott ki - a negyedik helyen végzett válogatottunk, azóta egyik selejtező-sorozatot sem vettük sikerrel. A német Bernd Storck szövetségi kapitány által vezetett nemzeti csapatnak most sikerült! Magyaroroszág-Norvégia: 2-1, összesítésben: 3-1. A magyar válogatott kijutott a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra. Részletek:

Magyarország kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra. Az oslói 1-0-ás diadal után az Üllői úton 2-1-re győzött Bernd Storck együttese.

Váratlant húzott Per-Mathias Högmo kapitány, csapatba állította a norvég „csodafegyvert”, Martin Ödegaardot. A Real Madrid szupertehetsége még nincs 17 éves, az oslói első mérkőzésen egyetlen percet sem kapott. A kártyák keveréséért a német Bernd Storck sem ment a szomszédba, ahogy szokta, az Üllői úti találkozó előtt is meglepte a szakmát. Az Eb-pótselejtező első felvonásán még azon hüledeztünk, hogy az „ismeretlen” Kleinheisler a csapatba került, erre tessék, a vörös hajú futballista győztes gólt szerzett. Nem rossz előjel tehát a kapitány kiválasztottjának lenni, s így volt ez vasárnap este is.

eb-re-priskin.PNGA Norvégiában kezdőként pályára lépő két csatár, Németh és Szalai ezúttal kimaradt, érkezett Priskin Tamás, aki varázslatos találattal juttatta előnyhöz a hazai csapatot a találkozó 14. percében. Huszonegyezer szurkoló érezte a mennyországban magát ekkor, s a hazai hívek – ezren Északról érkeztek – azt sem bánták, hogy a vendégcsapat hátrányban sem táltosodott meg. A párizsi terrortámadás áldozatainak, valamint a héten elhunyt Fülöp Márton és Várhidi Pál emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a találkozó – a fokozott biztonsági intézkedés érezhető volt a stadion környékén, ám semmilyen fennakadást nem okozott –, és a piros-fehér-zöld fanatikusok a mérkőzés közben is megemlékeztek a válogatott korábbi kapusáról, a tragikusan fiatalon elhunyt Fülöpről. Az első félidő hajrájában igyekezett némi lendületet vinni a játékba a norvég alakulat: a 45. percben Ödegaard bal oldali szögletét Elek mellől Hovland a bal oldali kapufa tövére fejelte – ez volt az a pillanat, amikor a lelátón Fülöp égi segítségét emlegették…

Tegyük hozzá, hogy nem sokkal ezt megelőzően a hazaiak is gólt szerezhettek volna fejesből, hiszen Kleinheisler ragyogó beívelését Lovrencsics bólintotta nem sokkal a jobb kapufa mellé. Ahogy az várható volt, a szünet után sebességet váltott Norvégia, és tartósan berendezkedett a magyar térfélre. Szédítő rohamokra, briliáns megmozdulásokra azért nem kell gondolni, a norvégok játéka még úgy sem idézte a brazil, vagy a német kollégákat, hogy Högmo frissített a szünetben, s behozta Pedersent, illetve Hellandot (az utóbbi a „kis” Ödegaard helyére érkezett, aki ezúttal sem váltotta meg a világot). A magyar csapat átvészelte a kritikusabb pillanatokat, majd az 58. percben kis híján megduplázta az előnyét. A jobb szélről Dzsudzsák cselezte helyzetig magát, ballábas, 14 méteres lövése a közbelépő Aleesami lábáról a lécre pattan, nem sokkal elkerülve a jobb felső sarkot. A publikum legnagyobb örömére a pótselejtező-párharcban először beszállt a ferencvárosi Böde is, aki az előre rúgott labdákat igyekezett megtartani.

Nem esett még szó Király Gáborról, aki a magyar válogatottban 101. alkalommal „villantotta meg” az utánozhatatlan szürke melegítőjét. Szinte hihetetlen, hogy az egyik legszimpatikusabb magyar futballista már akkor – 1998. március 25-én, Ausztriában – bemutatkozott a nemzeti csapatban, amikor a már említett Ödegaard még meg sem született. Király a 76. percben csodálatos védéssel bizonyította, hogy 39 évesen is lehet számítani rá: Pedersen ziccerét hatástalanította. Az utolsó tíz percben aztán még inkább felpörögtek az események. Dzsudzsák jobb oldali szögletét Böde megcsúsztatta, Henriksen oxival kapura mentett Guzmics elől, a bal oldali kapufáról középre, de nem gólba pattanó labdába belekapott Örjan Nyland kapus bal kézzel, s a labda a hálóban kötött ki. A döbbent norvégok erejéből már csak becsületgólra futotta, ám ez senkit sem zavart, hiszen a magyar csapat kettős győzelemmel harcolta ki a franciaországi Eb-tagságot. (nol.hu,  Népszava és a címfotó: NSO.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr588081476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása