CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tarlós a nyugdíjasok ingyenes közlekedését piszkálgatja, Csepel polgármestere mélyen hallgat

2016. január 23. 05:59 - csú

csepeli_hev-2.PNGBorbély Lénárd, Csepel  ittasvezetőként elhíresült polgármestere megint hallgat. Hallgatott akkor is, amikor a Csepelre tervezett, mérgezőanyagok tárolását, átrakását is szolgáló létesítményről volt szó az általa szervezett közmeghallgatáson. Most fideszes párttársa, Tarlós István főpolgármester a 65 éven felüliek ingyenes utazásának megszüntetésével riogatja a budapestieket, bizonytalanná vált a csepeli HÉV jövője, de Borbély úr csak hallgat. Nincs véleménye vagy nem mer megszólalni? Neki teljesen mindegy? Csak bólint az újabb és újabb fideszes agyrémekre? Egyelőre a média beszél. A HVG.HU ezt írja:

Régi slágert melegített fel Tarlós István, amikor megpengette, hogy át lehetne gondolni a 65 év felettiek ingyenes közlekedését. Jobban tetszene neki, ha inkább díjkedvezményt kapnának a díjmentes utazás helyett. Az érintettek szerencséjére ez nem az ő hatásköre, a kormány pedig sietett leszögezni, hogy nem tervez változtatást.

Örökzöld témával revolverezi Tarlós István a kormányt, azzal, hogy szóba hozta a 65 éven felüliek ingyenes budapesti tömegközlekedésének „átgondolását”. A főpolgármester szerint rákényszerülhetnek arra, hogy felvessék a kormánynál az esetleges felülvizsgálatot.

Ebben persze a megszüntetés lehetősége is benne lehet, bár a főpolgármester inkább arra utalt, hogy a díjkedvezmény jobban tetszene neki a teljes ingyenességgel szemben. „Üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni” – fogalmazott a városvezető.

A kormány gyorsan reagált a felvetésre, a Kormányzati Tájékoztatási Központ gyorsan ki is adott egy közlemény, amelyben közlik, hogy a „kormány továbbra is garantálja a 65 év felettiek ingyenes utazását”. A kérdés egyébként nem Tarlós hatáskörébe tartozik, amit a főpolgármester meg is említett a Budapestinfón, ahol szóba hozta az egyébként szinte minden korábbi kormány által belengetett témát.

A 65 év felettiek ingyenes utazásának biztosítását törvény szabályozza. A kormánynak nincs szándékában az erre vonatkozó jogszabály módosítását kezdeményezni – közölte a tájékoztatási központ.

A Horn-kormány 1997-ben vezette be, hogy a 65 évesnél idősebbek ingyen közlekedhetnek – ami egyébként nem csak a magyar, hanem az európai uniós szépkorúakra is vonatkozik. Ez a kedvezmény egyébként menetrendszerűen megjelent szinte minden korábbi ciklusban. Amint felbukkan a láthatáron valamifajta korrekció, kiigazítás, megszorítás szükségessége, sőt igénye, úgy egyből szóba kerül a nyugdíjasok ingyenes utazása. Az Európában csaknem egyedülálló „juttatás” eddig azonban túlélt minden „ötletelést”.
Forrás: HVG.HU

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr38302570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása