CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A HÉV-ről egyetlen szó sem hangzik el ma Csepelen, a Kt-ülésen?

2016. február 25. 05:59 - csú

Csárdás királyok luxus vendégházára megy el a csepeli közpénz? Kérdéseink a csepeli önkormányzat képviselő-testületének (a Kt-nek) a Szent Imre téri polgármesteri hivatalban ma 17 órakor kezdődő ülésére

csepeli_hev-tol_bucsu.PNGMa, délután öt órakor ismét ülésezik a csepeli képviselő-testület. Tegnap délután 16.30 órakor, a korábbi 12 napirenddel szemben, már 23 szerepelt a csepel.hu-n olvasható meghívóban. Közülük, a javaslat szerint, két témában zárt ülés keretei között kíván Borbély Lénárd döntést kérni a testülettől.

Előzetes kérdéseink a meghívóban jelzett napirendekkel kapcsolatban:

1) Miért Borbély úr az előterjesztője valamennyi előterjesztésnek? Talán a polgármester úr már nem bízik az alpolgármesterekben, a jegyzőben, illetve fideszes képviselőtársaiban?

2) A február 19-én kiküldött eredeti meghívóban szerepelt, 27. sz. előterjesztésként Csepeli Városgazda Zrt. jövedelemszabályozásával kapcsolatos javaslat. Miért került le a napirendről az előterjesztés?

3) Ismeretink szerint a testületi ülés előtt, az ellenzék egyik tagja írásban javaslatot tett a csepeli HÉV megszüntetésével kapcsolatos kérdéskör megtárgyalására, napirendre tűzésére. Miért nem került fel a kezdeményezés a meghívóban jelzett napirendek közé?

A tervezett napirendekkel kapcsolatos, megválaszolásra váró kérdéseink:

Napirend-tervezet 3. pontja: ( 41. sz. előterjesztés) +  Egységes szerkezetű rendelet

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a közterületek rendjéről és használatáról szóló 14/2015. (III.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) Egyeztetve lett-e a tervezet a közterület-felügyelettel, a testületben működő ellenzéki frakciókkal, illetve a kerületben működő bármely civil szervezettel?

2) Milyen konkrét(!) tapasztalatok indokolják a Görgey Artúr térre különös szabályok érvényesítését?

3) Van-e összefüggés a különös szabályok megalkotása és az ott esetenként megrendezett ellenzéki rendezvények (kitelepülések, Petőfi szobor ellenzéki koszorúzása) között?

4) A rendeletmódosítás 1.§ (6) bekezdésének d) ponttal való kiegészítése, amely meghatározza az önkormányzati rendezvényt, azt jelenti, hogy más nem tarthat rendezvényt a téren?

5) Az 1.§ (6) bekezdése e) ponttal való kiegészítésének, mi köze van a közúti közlekedésről szó törvényhez?

6) A módosítás szerint a 4.§ (3) kiegészül. Konkrétan milyen „reklámcélú eszközök” kihelyezését kell 15 nappal korábban bejelenteni?

Napirend-tervezet 6. pontja: ( 37. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2012. (III.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) Már sokadszor kérdezzük, miért nem lehet a rendeletmódosítást úgy előkészíteni, hogy világosan olvasható legyen a javaslatban, együtt, a régi rendelet és módosításának szövege?

2) A 2.sz. mellékletekben jelzett összegek tartalmazzák-e az ÁFÁ-t?

3) A 6/2012.(III.27.) KT. sz. rendelet 2. sz. mellékletében szerepelt 142.501 Ft jövedelem feletti kategória. A módosításban nem. Miért nem? Talán arról van szó, hogy a gazdagabbaknak kedvezni akarnak?

Napirend-tervezet 7. pontja: ( 36. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a 2015. évi költségvetéséről szóló 10/2015. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) Az 1/a melléklet „Felhalmozási célú átvett pénzeszközök” sorában a Pro Régió Kft-től két bevételi tétel van jelezve. A Csepel Kapuja programmal kapcsolatos 41 milliós tétel, illetve a Déli lakóközpont 313 milliója átfutó tétel-e, ha igen, akkor kinek kell továbbutalni?

2) A 2. sz. melléklet I/5 fejezetében a Működtetési célú támogatások ÁHT-n kívülre c. sorában az eredeti előirányzat több mint 650 mFt-al nőtt. Ki a felelős az ilyen tervezésért, s mire lett felhasználva ez a hatalmas tétel?

3) A céltartalékok növekedése a javaslat szerint 277 %-os. Mi az oka?

Ki a felelős az ilyen alultervezésért, vagy tudatos volt az eredeti javaslat előterjesztésekor? Például hogyan lett a Nem szociális bérlakások elkülönített számláinak tartaléka az eredetileg tervezett 39 millióból majdnem 518 millió?

4) A Csepeli Városgazda Zrt.-nek eredetileg tervezett ~1,7 mdFt a javaslat szerint 2,1 mdFt-ra nőtt. Mi az oka a 28,4 %-os növekedésnek? Ennyibe, majd 500 millióba került az új szervezet, a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Kft. létrehozása? Miért nincs elkülönítve a két társaságnak nyújtott működési támogatások?

5) Mi az oka a költségvetési tervezés fentiekben jelzett gondjainak?

Napirend-tervezet 8. pontja: ( 26/1. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a 2016. évi költségvetéséről szóló 34/2015.(XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) Az előző napirendnél, a 2015.évi költségvetési rendelet módosításánál a rendelet szövegében (1.§., (1) bekezdésében) a költségvetési hiány 4,5 mdFt-ban lett jóváhagyva. Hova tűnt december 15. óta ez a hiány?

2) Miért nincs javaslat a plusz bevétel konkrét felhasználására?

Napirend-tervezet 11. pontja: ( 44. sz. előterjesztés)

Javaslat a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tulajdonában álló 1211 Budapest II. Rákóczi Ferenc utca 97-105. szám alatti Ü5 üzlethelyiség térítésmentes bérbeadásra a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. részére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) Mi indokolja, hogy egy állami szervezetnek határtalan időre, térítésmentesen átadjunk egy önkormányzati helyiséget, ráadásul úgy, hogy még a közüzemi díjakat is az önkormányzat fizeti, évi 250 eFt nagyságrendben?

2) Jogi, pénzügyi értelemben ez nem az önkormányzati vagyon hűtlen kezelése?

Napirend-tervezet 12. pontja: ( 48. sz. előterjesztés)

Javaslat a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. jegyzett tőke emeléséről

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdések:

1) A javaslat a Dagi csárda átépítésével létrejövő luxus vendégház megvalósításához korábban, a Csepeli Városgazda Zrt. részére biztosított 240 mFt „átadásáról” szól. Eszerint 200 mFt részvények kibocsátásával, illetve 40 mFt tőketartalékába emeléssel kerülne a Csepeli Városgazda Zrt.-hez. Milyen szakmai szempontok alapján döntött az előterjesztő ezen pénzügyi megoldás mellett?

2) Mi a garancia, hogy a 240 millió elegendő lesz a tervezett beruházás megvalósítására?

3) Milyen megtérülési idővel számolt az előterjesztő javaslata előkészítésekor?

4) Mennyibe fog kerülni a vendégház éves működtetése?

Reméljük, a képviselő-testületi ülésen, választ kapunk a sok csepelit is érdeklő kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr998417308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása