CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szentesi Zöldi lapigazgató Csepelen erőlködik: nyomja, de nem megy

2016. március 01. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kidobol-2_3.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó február 25-én megjelent 4. számából:

A lap legújabb számában Szegedtől, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, a visegrádi négyek prágai találkozóján át, a brüsszeli csúcsig terjedő egyoldalú kitekintés ismét megakadályozta „szegény”, állítólag szélsőjobbról érkezett lapigazgatót, hogy az önkormányzat ügyeivel, a csepeli emberek valós helyzetével, a kerület közéletét befolyásoló másképp gondolkodók, netán az ellenzék véleményének korrekt ismertetésével foglalkozzon. Az viszont egyértelmű: a „Lapkiadó” úrnál csak a Fidesz, illetve a kormány, no meg Németh Szilárd, a Csepelen megbukott országgyűlési képviselő céljai, véleményei a nyerők. A parlamenti választásokon a Németh Szilárdot legyőző és így Csepelt a parlamentben képviselő Szabó Szabolcs leveleit nem közli. Inkább lejáratja – sikertelenül. Triviális már, de ismét szóvá kell tennünk, amit e lapszám is bizonyít: a lap kívülről jött igazgatójának igazgatása befejezte a csepeliek pénzéből fenntartott lap Fidesz-szócsővé való átalakítását.

Mindezek miatt számunkra természetes már, hogy

az elmúlt két hét országos visszhangot kiváltó hazai eseménye, a március 13-i Kossuth téri pedagógus tüntetés egy sort sem kapott az újságban. De néhány csepeli ügy (csőtörés a Kölcsey u. és Völgy utca sarkán, ami miatt majd egy hétig el kellet terelni több buszjáratot, kulturális rendezvények, gázpisztolyos lövöldözés a Szent Imre téren) sem fért bele, még hírként sem a Csepeli Hírmondóba.

Immár hosszabb ideje nem közli Csepeli Hírmondó saját munkatársuk, Lass Gábor által a Csepeli Munkásotthon Alapítványhoz írt kérdéseket, illetve a rájuk adott válaszokat. (Lásd blogunk február 9-én közölt „Mit közöl ebből a levélváltásból a Csepeli Hírmondó? És mikor?” c. írását? A cenzor nem engedi?

Már 26. hete nem kérdezi meg a Csepeli Hírmondó Németh Szilárdtól, hogy mikor tartja be ígértét és válaszol a „vád”- ra, miszerint „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá.” Mi az oka a kérdés és válasz elmaradásának?

1) A cikk címe: Tiltakozik az ellenzék, de nem tudják miért

A cím és a cikkben leírtak az ismeretlen szerző/szerzők, illetve sugalmazóik véleménye. Van más vélemény is, például független szakértők is másképp látják a dolgokat. A médiában megjelent hírek, a megmozdulásokon, rendezvényeken elhangzottak meg bizonyítják: az ellenzék pontosan tudja, miért tiltakozik. A csepeli HÉV tervezett megszüntetése ellen. Ugyanis a csepeliek ezreinek nem vált „szimpatikusabbá és valóságosabbá” a HÉV–vel kapcsolatos „terv”. Néhány hazugság az írásból:

> „A jelenleginél kétszer több utas tudna a mostaninál kényelmesebben utazni és az átszállás megszüntetésével az utazási idő is csökkenne.” A szakemberek véleménye szerint a  legmodernebb villamos sem tud kétszer több utast szállítani, mint a HÉV. A villamosok ugyanakkor zsúfoltabbak lennének. Arról nem is beszélve, hogy az utazási idő egy hosszabb pályán nem csökkenhet, még villamos esetében sem. (A H7-es HÉV-pálya hossza 6,7 km, menetideje 13 perc. A csepeli végállomástól a Közvágóhídig 11 percig tart az út, míg a 2-es villamos jelenleg a Közvágóhídtól 6 perc alatt ér a Boráros térre, tehát a 13 perc helyett minimum 17 perccel kell számolni.);

> „a gyorsvillamos a kőrútihoz hasonlóan kétpercenként járna.” A BKV mindenki számára elérhető menetrendje szerint a kőrúton közlekedő 4-es és 6-os villamosok nem kétpercenként, hanem 4-7 percenként járnak! Tehát nem igaz az sem, hogy „csúcsidőben egy HÉV-szerelvényre három villamos jutna.”;

> „a gyorsvillamos a HÉV-vel azonos sebességgel mehetne, ….a várakozási idő 4 perccel csökkenne” Akkor talán ott vagyunk, ahol jelenleg, semmivel gyorsabban nem jutnánk a Boráros térre, akkor miért kellene a zsúfoltabb villamosra áttérni? Mert a HÉV-et mindenáron meg akarják szüntetni? Kinek van útban? Ami pedig a sebességet illeti: A HÉV 60 km/óra sebességre képes, a villamosok pedig a KRESZ szerint max. 50 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A csepeli szakaszon persze lehet módosítani a KRESZ-t, azonban a Közvágóhídtól már nehezen érhető el a 60 km/órás sebesség, a közlekedés jelentős mértékű átszervezése nélkül.

> a Munkásotthonban megtartott „fejlesztésellenes” fórumon „kritizálták a fejlesztéseket”. Nem igaz! A fórum nem volt fejlesztésellenes, az olimpiával, a miatta szükséges fejlesztésekkel nem foglalkoztak, kizárólag a HÉV megszüntetését kritizálták a hozzászólók. Ugyanakkor igényelték a HÉV fejlesztését is, hiszen a jelenlegi HÉV szerelvényeknél van jóval fejlettebb is, ami viszont még kényelmesebbé tehetné a csepeliek Boráros térre való bejutását.

2) A cikk címe: Csepel máris nyert

Igen! Nyert! Mert most már egyértelműen megtudta mindenki, hogy polgármestere és fideszes vezetői nélkülük döntöttek a kerül egész lakosságát érintő kérdésben, s nem hajlandók semmilyen egyeztetésre, konzultációra, sőt nem mernek, például egy lakossági fórum keretében, választóik szemébe sem nézni. A többi, az MTI-től átvett írás pedig az olimpiáról szól, arról az olimpiáról, amelyet egyébként a parlament tagjai úgy szavaztak meg, hogy nem is ismerték a teljes javaslatot.

3) A cikk címe: Fónagy helyre tette Szabót

Csepel, de leginkább Németh Szilárd nagy barátja, nem tette helyre Szabót. Mellébeszélt. Az államtitkár idézett mondatai azt mutatják, hogy Fónagy Jánost, a fejlesztési ügyekért felelős államtitkárt nem érdekli a világ nagyvárosainak fejlődési iránya, a városok és a körülöttük lévő agglomeráció, így Budapest és a környező városok együttélése, közös fejlődésének, fejlesztésének szükségszerűsége. Ha érdekelné, nem mondott volna le egy szakmailag kiérlelt tervről, az ún. „észak-déli regionális gyorsvasútról”, más néven az 5-ös metróról, nem hivatkozna annak „jelentős költségnövekedésére” – miközben tízmilliárdokat költenek évente stadionok építésére, Matolcsy bankelnök úr alapítványa milliárdokat felemésztő felesleges kiadásaira.

Szabó Szabolcs képviselő úr egyébként reagált a parlamenti interpellációjára adott államtitkári válaszra. Idézi Ekés Andrást, a Városkutatás Kft. ügyvezetőjét, aki részt vett Csepel Integrált Településfejlesztési Stratégiájának kidolgozásában. Ez az a dokumentum,

amelyet tavaly Borbély úr is elfogadott, s amely megerősítette a kerület korábbi állásfoglalását: az észak-déli regionális gyorsvasút megépítése, a ráckevei, csepeli és a szentendrei HÉV összekötése a Főváros és Csepel hosszú távú érdeke is. Ezt dobják most ki az ablakon, csak azért, mert ők úgy gondolják: itt az alkalom, az olimpiára hivatkozva könnyen felszámolható a csepeli HÉV.

4) A cikk címe: Nem költözik Csepelre a csepeli képviselő

Három megjegyzés a nevét nem vállaló szerzőhöz:

> „Szerkesztőségünk két levélváltáson van túl Szabó Szabolcs országgyűlési képviselővel.” Kérdezzük: miért nem közölte a szerkesztőség ezeket a leveleket? A lap cenzora megtiltotta, vagy önmagától döntött így?

> Dr., Szabó Szabolcs, Csepel megválasztott képviselője több mint 10 éve Csepelen él.

> Mi közölni fogjuk a képviselő úr cikkel kapcsolatos esetleges reagálását. 

5) A cikk címe: Óvodabezárások Szegeden

Vajon mi indokolta, hogy Takó úr a csepeli óvodai viszonyok bemutatása helyett a szegedi óvodabezárásokkal foglalkozzon? Talán az, hogy ott most bezárásokról szólnak a hírek? Vajon miért nem nézett utána az okoknak, amelyek a szegedi önkormányzat honlapján elolvashatók, vagy például annak, hogy mikor, milyen feltételek mellett tervezik a város vezetői néhány óvoda megszüntetését? Érdekes olvasmány lehetett volna nemcsak Takó úrnak, mindenkinek, még Borbély úrnak is... Vagy miért nem foglalkozott szerzőnk a csepeli óvodák tavalyi centralizációja és az új intézményvezető kinevezése körül támadt botránnyal, a tüntetésekkel, a szülők tiltakozásával, illetve mindezek mai hatásával? Esetleg utánanézhetett volna annak, hogy miért csökkent 2010-hez viszonyítva a csepeli óvodák önkormányzati támogatása 55,7 %-ra, miért fordított a helyi vezetés 2014-ben csak 58,4 mFt-ot az óvodák fejlesztési, felújítási feladataira, szemben a 2010. évi 81,1 millióval?  

6) A cikk címe: Teknősbéka

A mondás szerint, aki sokat erőlködik, annak tele lesz a gatyája. Úgy látjuk Szentesi Zöldi László lapigazgatót is elérheti ez a csapás, hiszen immár többedszer erőlködik, hogy felhívja a figyelmet a csepeli baloldal problémáira. Nyomja, nyomja, de nem megy. Mit szólnak ehhez a csepeli fideszesek? Meddig tűrik, hogy a csepeli emberek valós problémáinak feltárása helyett a baloldalért aggódjon lapokon keresztül? Persze, lehet, hogy Szentesi úr éppen ezzel tud csak figyelmük, illetve a szélsőjobboldali olvasók figyelmébe kerülni. Lehet, hogy ez volt kinevezésének a feltétele is? Kétségtelen, a csepeli szélsőjobbot megnyerni szándékozó Németh-Borbély duónak egyre több szüksége lesz lapigazgatójukra, mert azt gondolják, vele, az általa igazgatott Csepeli Hírmondóval lehet nyerni. Ezért el fognak menni a falig, ahol a bukás következik.

7) A cikk címe: Lakásmutyi per: Tóth Mihály semmire sem emlékszik

A Csepeli Hírmondó bírósági tudósításai, csakúgy, mint ez is, nélkülözik a konkrétumokat, a korrektséget, a másik oldal véleménye megismerésének akaratát. Csúsztatások, általánosítások, esetenként a mindenáron való „levadászás” szándéka, vagy a tömény gyűlölet is jelen van a lap ilyen cikkeiben.

Információink szerint Tóth Mihály, a kerület volt polgármestere, a nyolc évvel ezelőtti üggyel kapcsolatosan minden lényeges kérdésre válaszolt.

8) A cikke címe: Minden másnál fontosabb a magyar emberek biztonsága

                            V4-es egyeztetés Prágában

                            Európa a magyar utat követi

Az utóbbi hónapokban nincs Hírmondó a migráns ügyek bemutatása, a kvótával kapcsolatos magyar álláspont folyamatos ismétlése nélkül. A cikkek főszereplője Németh Szilárd, aki most a migráns ügyek avatott szakértőjeként nyilatkozik, akár van konkrét ügy, akár nincs. Ebből következik, hogy újat nem nagyon olvasunk az írásokban. Ami miatt mégis kiemeltük a három, egy oldalon közölt írást, az az illusztrációként elhelyezett fénykép. Tökéletesen mutatja a kormány, a Fidesz és a helyi fideszes önkormányzati vezetés együttes szándékát: így láttatni minden egyes menekültet. Látjátok emberek, ők, a migránsok, ilyenek, velük kellene együtt élni, ha nem hallgattok ránk! Uraim! Tisztelt felbujtók! Mi nem vagyunk Önökre vevők!

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Tavaly, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 400  napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják, lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Február:

10) Götz Anna színésznő és Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója, rendezője és színésze volt a vendége a csepeli KultúrFalónak.

12) Véradás volt a Csepeli Plazában.

13) Budapest 71 éve szabadult fel a nyilas és náci rémuralom alól.

Több ezer ember tüntetett, a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és Szakszervezete szervezésében, a kormány oktatáspolitikája ellen a Kossuth téren zuhogó esőben. A demonstráció végén a résztvevők öt percig csendben, némán állva fejezték ki véleményüket az oktatási rendszer teljes átalakítása érdekében.

 „Farsang” címen volt hétvégi gyermek matiné a Csepeli Munkásotthonban, a Budai Bábszínház előadásában.

14)  Csőtörés volt a Kölcsey u. és a Völgy utca sarkán. Az egy hetes helyreállítási munkálatok miatt több autóbuszjárat más útvonalon közlekedett.

20) Gázpisztollyal lövöldözött egy férfi a Szent Imre téren. A helyszínre érkezett rendőrök elfogták a 34 éves budapesti férfit.

23) Bencze Ilona, Kossuth díjas, Kiváló és Érdemes, Jászai Mari-díjas művész volt a vendége a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubja rendezésében lebonyolított Irodalmi Presszónak.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr508430854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása