CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újabb szöget vert a csepeli HÉV koporsójába Csepel polgármestere

2016. szeptember 08. 05:59 - csú

borbely_a_sunyi-csak_arc-777.pngMegássa a csepeli HÉV sírját, hogy a kormány eltemesse az egykori csepeli gyorsvasutat?

Sűrűsödő viharfelhők a csepeliek és a Csepel-szigetiek feje felett, növekvő homály, keserű, kiábrándító tények sokasága a csepeli HÉV körül

Újabb szöget vert a csepeli HÉV koporsójába Borbély Lénárd csepeli polgármester (képünkön). Támogatta ugyanis a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István főpolgármester által előterjesztett, a Budapesti Helyiérdekű Vasút önálló társaságba való szervezésére vonatkozó javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a csepeli HÉV is állami kézbe kerülhessen. A várhatóan 2017. január 1-től életbe lépő államosítás eredményeképpen az elővárosi HÉV vonalak mellett a Budapesten közigazgatási határain belül közlekedő, H7-nek elkeresztelt csepeli HÉV vonal is

a kormány kezébe kerül. A július 20-i kormánydöntés szerint pedig a csepeli HÉV megszűnik, villamos lesz helyette.

A csepelieket leginkább foglalkoztató kérdés tehát eldőlt.  A mindenáron budapesti olimpiát akaró Orbán feláldozza a HÉV-et az olimpia, illetve a HÉV helyett Duna parti sétányt akaró turisztikai lobbi „oltárán”, s jön a szakmailag elfogadhatatlan, Csepelt és a szigetieket hátrányosan érintő villamos.

A megválaszolatlan kérdések száma viszont tovább nőtt. Mi indokolta az újabb államosítást, a főváros vagyonának, döntési hatásköreinek további csökkentését? Kihez kerül a villamos megvalósulásig a HÉV vonalakat működtető új társaság fenntartása, működési, fejlesztési költségeinek biztosítása? Igaz, hogy a MÁV lesz az új gazda? Mitől lesz jobb gazda az állam vagy a MÁV a fővárosnál, amikor például a MÁV 2015-ös eredményeiben még mindig 98,7 milliárd forint adósságállomány van nyilvántartva? A tervekre, az új társaság létrehozására, jövőbeni működtetésére fordított és fordítandó milliókat, milliárdokat nem lehetett volna a HÉV vonalak fejlesztésére, felújítására fordítani? Mibe kerül mindez a csepelieknek? Borbély úr miért nem kérdezte meg a csepelieket, a Csepel-szigetieket a döntések előtt? Miért volt elég a döntéshozóknak a felelős/felelőtlen csepeli polgármester lojális támogatása?

Csepel polgármestere mindeközben gyáván hallgat. Már egy éve nem hajlandó a csepeli HÉV ügyében a csepeliek elé állni, s beszámolni a történtekről, s legalább megvédeni saját és párttársai álláspontját, s elmagyarázni, szakmai tényekkel alátámasztani, hogy miért lesz jó a villamos a csepelieknek. Talán nem érzi szükségesnek a kiállást? Vagy magától értetődőnek, magyarázatra sem szorulónak tartja a döntést? Vagy maga is tudja, hogy rossz döntést támogatott, s emiatt fél kiállni az emberek elé? Vagy csak egyszerűen fél az emberek véleményétől, a vitától, a nyilvánosságtól?

Nem hiszem, hogy a kérdésekre egyértelmű válaszokat kapok. Polgármesteri magyarázkodásokból, mellébeszélésből, ígéretekből, a szakmailag igazolhatatlan, a Csepeli Hírmondó hasábjain megfogalmazott egyoldalú állításokból meg elég volt. A szakmát és a csepeliek többségét sem tudták meggyőzni. Véleményem szerint Borbély úr ugyanis nem alkalmas felelős posztja tisztességes ellátására. Mint ahogy már korábban többször megfogalmaztam, mindössze pártkatona, aki végrehajtja a döntéseket.

Mi meg itt állunk egy alkalmatlan polgármesterrel, s közben csak nézzük, hogyan lesz az önkormányzatból elöljáróság, hogyan teszik alvóvárossá Csepelt. Nem kellene már tennünk valamit vagy legalább a csepeli HÉV megmaradása érdekében közösen fellépnünk?

Szerintem eljött a közös tettek ideje. Talán még mindig nem késő!

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6711687351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása