CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Harci lázban nyomul a teljes államapparátus, elképesztő eszközökkel hergelnek a népszavazásra

2016. október 01. 09:31 - csú

penzcsapbol_omlik_a_penz.pngHa a csepeli önkormányzat fideszes vezetői magukra ismernek, az nem a véletlen műve, hanem a sajátjuké 

Kampányeszközzé silányította az önkormányzatokat a kormány: képviselők és polgármesterek sora vált a Fidesz aktivistájává.

Meghozta gyümölcsét a kampányhajrában az önkormányzatokra helyezett közvetlen és közvetett kormányzati nyomás: Csepellel együtt települések százai szálltak be a népszavazási mozgósításba. Önkormányzati kiadványokban, közterületi plakátokon, polgármesteri levelekben, lakossági fórumokon vagy épp tragikomikus „teszttel" buzdítanak helyes szavazásra a helyhatóságok. Arra is volt példa, hogy hivatali dolgozókat bíztak meg azzal, hogy a részvételre ösztönözzenek. A módszerek példátlanul nyersek.

A Fidesz minden lehetséges eszközt bevető finise a maga szempontjából indokolt: a felmérések szerint továbbra is kétséges, hogy az érvényességhez elegen szavaznak-e vasárnap. A Medián kutatása szerint 42 százalék ígéri biztosra a részvételét, míg a Závecz Research  mérése alapján 51 százalék tervez érvényesen voksolást. Ám a hibahatár 3 százalék, másrészt sokszor megfigyelhető, hogy előzetesen többen ígérik részvételüket, mint ahányan végül valóban szavaznak. Márpedig ha érvénytelen lesz a referendum, az a kormánypártok számára politikai vereséget jelent.

Mindent megtesznek ennek elkerülésére:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesz-szervezet ­például kedden formanyomtatványt postázott a térségbeli polgármestereknek, kérve, a levelet egészítsék ki településük nevével és október 2-ig juttassák el a lakosokhoz. A tesztre emlékeztető levélben megdöbbentő kérdések sokasága olvasható. Pél­dául: „Akarja-e Ön, hogy gyermekeink, lányaink, asszonyaink bántalmazásoknak legyenek kitéve a migránsok által?"; „Akarja-e Ön, hogy közmunkások helyett »közmigránsok« legyenek a településen?". A formanyomtatvány készítői minden kérdés után segítőkészen a nem rubrikába tették az ikszet.

Nem dolga az önkormányzatoknak, hogy beszálljanak a választási kampányba – jelentette ki Tóth­ Zoltán választási szakértő, egykori belügyi államtitkár. Annak idején kínosan ügyeltek rá, hogy a helyhatóságok maradjanak távol a pártpolitikai csatározásoktól – hangsúlyozta –, így a helyi apparátus kizárólag az aktuális választások technikai lebonyolításában vett részt. (Forrás: NOL) További részletek ITT

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5711756665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása