CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Majtényi: "Egyszer bukjon Orbán Viktor, de nagyot!"

2017. március 16. 03:12 - csú

majtenyis_tuntetes_2017_marcius_15.PNGAz ellenzék köztársaságielnök-jelöltje szerint március tizenötödike is arra tanít, hogy a Orbán rezsimje nem tart örökké, bármikor eljöhet a forradalom csodája. Majtényi László beszédében Martin Luther Kinget idézte: ne merüljetek el a kétségbeesés tengerében. (A március 15-i ünnepségekről összefoglaló itt olvasható, a csepeli önkormányzat megemlékezéséről itt  kap képet)

Majtényi Lászó így folytatta: „A legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni. Akkor sem, ha úgy néz ki, hogy

a szabadság ügye végérvényesen elveszett. Márciusban a bécsi forradalom előtt senki sem bízott a magyar szabadságban csak néhány forrófejű fiatal és politikus. Azután a bécsi forradalom hírére a semmiből kitört a forradalom, a szabadság eljött, az ország pillanatok nemzetté forrt” - emlékezett vissza Majtényi László az ellenzék köztársasági elnökjelöltje az Alkotmány utca torkolatában tartott ünnepi beszédében az 1848 forradalmi március idusára.

Majtényi emlékeztetett arra, hogy korábban senki sem számított forradalomra. Így a hónap elején a márciusi ifjak elkészítették a 12 pont tervezetét ám eleinte azt találták ki, hogy József napi vásárban március 19-én fogják azt ismertetni. Csakhogy március 13-án Bécsben kitört a forradalom így nem lehetett megvárni a József napi vásárt és így lett március tizenötödike Magyarország legnagyobb nemzeti ünnep. „Akármikor megtörténhet a csoda!" - mondta Majtényi, folytatva: "nem kell attól félnünk, hogy sokáig kell elviselnünk a nemzeti együttműködés rendszerét. Akármilyen reménytelen a helyzet ez órák alatt megváltozhat".

Majtényi szerint kétféle nemzet él a világon: vannak a szabadságszerető nemzetek és vannak a szerencsésebbek, a szabad nemzetek. Itt az ideje, hogy szabadságszeretőből szabad nemzet legyünk - mondta, hozzátéve: ha vetünk egy pillantást a történelmünkre akkor kiderül, hogy szabadságszeretőből nem akkor lesz szabad nemzet, ha az idegen elnyomás alól szabadul fel, hanem ha saját urait zavarja el. A Fideszről és Orbánról szólva Majtényi szóvá tette Orbán Viktor Nemzeti Múzeum alatt elmondott beszédének egy elszólását. A miniszterelnöknek ugyanis megbotlott a nyelve és „népvándorlás” helyett véletlenül „népszavazást” mondott: „megvédték az ostromló népszavazástól egész Európát.”

„Talán csak a jó isten tudja megmondani, hogy amikor ennyire megbicsaklott a miniszterelnök úr nyelve, akkor ő az olimpiai népszavazásra vagy a kvótanépszavazásra gondolt-e, ahova neki egymillió szavazat hiányzott, hogy érvényes és eredményes legyen a szavazás” - mondta Majtényi.

A volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke szerint ma általános a depresszió, a tehetetlenség érzése. "Sokszor egészen kiváló emberek is úgy beszélnek: teljesen fölösleges egy népgyűlésen fölszólalni, felesleges egy politikai tüntetésre elmenni, írni olvasni, felesleges káromkodni, amikor olyan az életünk, hogy csak káromkodni van már csak kedvünk, mivel odafönt ezek az események, szavak, káromlások nem érdekelnek senkit sem. Ez tévedés. ez nem így van" - mondta Majtényi, aki szerint van egy egyszerű tény, ami ezt bizonyítja.

„Nemrég olvastam egy összeállítást a kvótanépszavazásról: a propagandára elköltött milliárdok majdnem azonos az Egyesült Királyságban a brexit-szavazásra elköltött összeggel. Ezt a pénz ellophatták volna, ám helyette agymosást követtek el - vette oda Majtényi, aki mindebből arra következtetett: "vagyis nekik egyáltalán nem mindegy, hogy mit gondolunk róluk". Ezután mindenkit emlékeztetett Orbán nevezetes mondására: egyszer kell győzni, de nagyot. „Én most ezt hadd fordítsam meg: egyszer kell elveszíteniük a hatalmat, de akkor nagyon!”- jelentette ki.

Beszédében Majtényi a márciusi ifjak 12 pontjának mintájára ezután fölsorolta, hogy ma mi lenne egy forradalmi 12 pont között. Olyan felelős Országgyűlés kell, ahol az erkölcsileg felkészült ellenzék az erkölcsileg felkészült kormánnyal mindennapi vitában beszéli meg a haza ügyeit és ebbe a vitába a nép is beleszólhat. Olyan ország kell, ahol független intézmények védik az állampolgár jogait és ahol a korrupcióval szemben hatékonyan küzd az állam. Olyan állam kell, ami nem gazdagokat, a gyáripart, néhány oligarcha cégét gazdagítja, hanem a szegényeket gyámolítja. „Törvény előtti egyenlőséget követelünk a hajléktalannak és az oligarchának is” - mondta Majtényi, kiemelve: a törvény előtti egyenlőséget kell követelnünk a civil szervezeteknek is. Ezután kifejtette: be kell vezetni az oligarchaadót, meg kell szüntetni az Orbán-Habony- Vajna-Mészáros médiauralmat.

Végül Markó Bélát nevezte az utóbbi 20 év legjelentősebb magyar politikusának, mivel Erdélyben létrehozott egy hatalmas infrastruktúrát, ahol az óvodától az egyetemig szabadon lehet tanulni, sokszínű a sajtó, a kultúra. Ugyanakkor azt látni, hogy most Magyarországról áramlik be Erdélybe a cenzúra, elkezdődött az erdélyi szabad sajtó felszámolása.

Majtényi szót ejtett az orosz-magyar kapcsolatokról is. „Van új nyelvtörvény, ami a kárpátaljai magyarságot nehéz helyzetbe hozza. Van itt egy szomszéd Ukrajna, amit Oroszország megtámadott és hatalmas területeket elrabolt tőle. vajon mi lenne a magyar nemzeti érdek? Vajon ki képviselné helyesen a nemzetet érdekét? Mi? Vagy vajon az, aki a KGB főnökének a kiváló barátja?” Kiemelte: „azt mondják ránk, hogy oroszellenesek vagyunk. Ez nem igaz. Virágozzon a nagyszerű orosz kultúra, de ne virágozzon a hódító orosz állam. Éljen Tolsztoj, vesszen Putyin" - kiáltotta, végül Martin Luther King híres, az ominózus washingtoni nagygyűlésen elmondott szavaival búcsúzott: „ne merüljetek el a kétségbeesés tengerében. A helyzet változik, meg fog változni!”

Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

Forrás: Facebook/atv.hu - Népszava

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5612341293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása