CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szolidaritás a bántalmazott és jogsérelmet szenvedett újságírókkal

2017. május 07. 10:27 - csú

a_444_melletti_tuntetes.PNGTöbb százan tüntettek  tegnap délután a Budafoki úton a 11. kerületi Fidesz iroda előtt, a 444.hu bántalmazott újságírónője mellett. Európa közepén nem normális, hogy a sajtó munkatársait zaklatják, gátolják a munkájukban

Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása, ne hagyjuk magukra a média munkatársait – olvasható a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által kiadott közös nyilatkozatban.

A sajtószakmai szervezetek - a 444.hu újságírójának a 11. kerületi Fidesz-rendezvényről történt erőszakos eltávolítása nyomán - szolidaritást vállalnak a jogsérelmet szenvedett újságírókkal, és ezt kérik a közönségtől, az olvasóktól, nézőktől, hallgatóktól is. „A továbbiakban

minden hasonló esetben a jog eszközeivel fogunk fellépni a jogsértést elkövető személyek ellen. Az újságíróknak pedig a lehető leghamarabb képzést szervezünk az ilyen helyzetekben követendő viselkedésről és a rendelkezésükre álló lehetőségeikről” – közölték a sajtószakmai szervezetek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete mindehhez a maga részéről hozzátette:

Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják, ami elfogadhatatlan. Az Alaptörvény és a médiatörvény különleges védelemben részesíti a munkáját végző újságírót, a közhatalom képviselőit pedig együttműködésre kötelezi a sajtó képviselőivel. Egy nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni. Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni, mindaddig, amíg ő maga jogszerűen végzi munkáját. A hatályos polgári törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez, ahogy azt is szabadon megválaszthatja az újságíró, hogy a közlésnek milyen formáját, a tudósításnak milyen technikáját preferálja.

a_444_melletti_tuntetes_tomeg.PNGTöbb százan tüntettek  a Budafoki úton a 11. kerületi Fidesz iroda előtt, a 444.hu bántalmazott újságírónője mellett. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa azt mondta: úgy gondolják, Európa közepén nem normális, hogy ez megtörténhet.

A Fidesz sok határvonalat átlepett már. 2010-ben nem gondolták hogy tényleg megcsinálják az egypárti Médiatanácsot, 9 évre bebetonozva a fideszes tagokat. Urbán Ágnes azt mondta: már annyiszor tüntettek és szólaltak meg a sajtószabadság leépítése miatt, de mégsem szabad az agresszióra agresszióval válaszolni. Nem szabad szóbeli és tettleges polgárháboruba sodródni. Nem szabad ezeket az ujságirónak nem nevezhető propagandistákat inzultálni.Bernáth László szervező azt mondta, "a sajtó munkatársaival szemben a kormány számára kényelmetlen szituációkban erőszakosan léptek fel, mint ahogy a Hír TV-s riporter, valamint a 444-nél dolgozó újságíró ellen. Ez semmilyen formában nem elfogadható, azt gondolják, hogy hosszú távon is veszélyben lehet a sajtószabadság.

 (OS, Klubrádió) 

Videó-felvétel a szombat délutáni budapesti szolidaritási tüntetésről

Mindeközben az MTI:Tömegesen tüntettek a kormány ellen Varsóban

Az egész országból érkező tüntetők a varsói városháza előtti téren gyűltek össze, politikusok szónoklatai után a főváros egyik fő közlekedési útvonalán, a Marszalkowski utcán vonultak végig lengyel és uniós zászlókat lobogtatva. A résztvevők a "szabad európai Lengyelország", "Lengyelország itt van" jelszavakat skandáltak, valamint azt kiabálták, hogy felelősségre fogják vonni a "jó változás" meghirdetőit. Ez utóbbi a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának mottójára utalt ("Jó változás"). Az összegyűltekhez többek között a PO elnöke, Grzegorz Schetyna fordult beszédével, közös ellenzéki listákat helyezve kilátásba a jövőre esedékes önkormányzati választásokon. Győzelmet ígért a 2019-es parlamenti és európai parlamenti, valamint a 2020-as elnökválasztásokon, bejelentve: az újból kormányra kerülő PO jogi felelősségre vonja majd a PiS politikusait, amiért - mint fogalmazott - "jogellenesen cselekednek". "

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3612486885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása