CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nincs érettségi botrány nélkül?

2017. június 13. 02:43 - csú

erettsegi-2017_1.jpgSúlyos visszaéléseket tárt fel a Fővárosi Kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolánál, ezért az Oktatási Hivatallal együtt büntetőfeljelentést tettek - tudta meg a hvg.hu. A vizsgálat még tart, illetve indulhat nyomozás is, ezért a kormányhivatal nem árult el részleteket arról, milyen szabálytalanságokat találtak.

A tavalyi botrányos érettségi és az idei gyanús körülmények miatt a Paulay érettségiztetésének jogát az Emberi Erőforrások Minisztere visszavonta, így a diákok számára lényegében az utolsó pillanatban kiderült, nem ott, hanem a

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában kell leérettségizniük. Nagyon sok tanuló meghátrált: az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint 321 diákot regisztráltak a Paulayba érettségire, azonban a Bánkiban csak töredékük jelent meg. A Kormányhivatal közlése szerint magyarra 135, matekra 130, történelemre 128, angolra pedig 110 fő ment el.

A kormányhivatal most azt írta, "az érettségi jogszerűségének biztosítása érdekében szükségessé vált a vizsgázók vizsgára bocsátási feltételeinek felülvizsgálata", ezért csak az folytathatja az érettségit, aki a vizsgabizottságnak bemutatja a középfokú oktatásban szerzett összes bizonyítványát és végbizonyítványát.

"A vizsgabizottságok a bizonyítványok valódiságát minden esetben ellenőrzik. A kormányhivatal erről minden érintett vizsgázót előzetesen értesít."

Vagyis, azt a nagyjából 140 diákot tüzetesen ellenőrzik, akik vizsgázni mentek. A mostani érettségin meg nem jelent csaknem 200 diák további sorsáról és terveiről mit sem tudni. Ők legkorábban a pótérettségin vehetnek részt októberben, nagy kérdés, hogy melyik iskolában.

Hamis bizonyítvány miatt már nyomoznak

Viszonylag nehéz lebukni hamis érettségi bizonyítvánnyal, a munkáltató ugyanis nem tudja ellenőrizni, hogy amit letesznek az asztalára, az vajon valódi dokumentum-e, vagy sem. Egy módja van a lebukásnak, ha valaki felvételizik vele. Ezt egy Paulayban végzett diák megtette, így villámgyorsan lebukott. Az Oktatási Hivatal pár hete árulta csak el, emiatt tettek feljelentést a rendőrségen. Szó szerint így hangzik:

"a felsőoktatási felvételi eljárásban felhasznált hamis tartalmú érettsági bizonyítvány miatt élt feljelentéssel az intézményben 2016-ban érettségi vizsgát tett tanulóval szemben."

A Kormányhivatal szintén tavaly bejelentéssel fordult a rendőrség felé az érettségin illetve az azt megelőző vizsgákkal kapcsolatban tapasztalt szabálytalanságok miatt, a rendőrség a két ügyet összevontan kezeli, hivatali visszaélés gyanújával folyt vagy folyik eljárás. Az ügy állására viszonylag rendszeresen rákérdezünk, azonban gyanúsított idén májusban még nem volt.

Tavaly a vizsgálat szerint manipulálták az érettségi dolgozatokat

Tavaly nyáron a kormányhivatal elküldte a részleteket arról, milyen súlyos szabálytalanságokat találtak az iskolánál, ami miatt nagyon sok érettségi vizsgaeredményt megsemmisítettek vagy lerontottak.

  • Az intézmény szándékosan visszaélt a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel.
  • Az ellenőrzés pillanatában minden tanuló teljesítette a 11. évfolyamot, de erről az intézményvezető nem tudott jegyzőkönyvet bemutatni, nem tartották életszerűnek, hogy egy sikertelen vizsga sem volt.
  • Négy tárgy érettségi vizsgáját ellenőrizték, a vizsgaszervező az írásbeli vizsgákon is súlyos jogsértéseket követett el, egy tárgynál a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat, a termek is zsúfoltak voltak.
  • A kormányhivatal lefoglalta a négy vizsgatárgy dolgozatait, a javítótanárok a kormányhivatal épületében javíthatták azokat, felügyelet nélkül. Miután ismét felmerült a jogsértés gyanúja, a kormányhivatal független szakértőket kért fel, hogy vizsgálják meg, a javítótanárok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.

A legsúlyosabb megállapítás:

"A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek."

A Járási Hivatal idén az idei vizsgaszervezésnél is hiányosságokat és jogszabálysértő működést tapasztalt, nem látták biztosítottnak, hogy a diákok a tudásuknak megfelelő érdemjegyet kapnak.

Az iskola igazgatóját a tavaly nyáron kirobbant botrány óta hiába keressük e-mailben vagy telefonon, a hamis érettségire sem reagált semmit. Az iskola ügyvédje tavaly visszautasította a megállapításokat. (HVG)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5612585459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása