CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeliek közpénzéből vásárolt autók, benzin, ingyenes használattal a csepeli városvezetőknek

2017. június 14. 05:59 - csú

penzcsapbol_omlik_a_penz_1.pngHiánycikk az önmérséklet a csepeli polgármesteri hivatalban, ha a fideszes városvezetők gépkocsi-használatáról, és annak költségfedezetéről van szó. Nem a saját zsebükből, hanem közpénzből fizetik a furikázásra fordított milliókat.

Jutalom-e az egyes polgármesterek részére teljesen ingyenesen biztosított személygépkocsi? Lehet rajta vitatkozni. A törvény nem tartalmaz a köztisztviselők esetében ilyen nem pénzbeli juttatást. Az úgynevezett vállalatok, cégek, önkormányzatok által biztosított autók dolgozói használatának teljesen ingyenessé tétele azonban egyrészt jogszerű, másrészt, ha nem is általánosítható, de sokfelé alkalmazott gyakorlat. Nekem, a közadókból gazdálkodó önkormányzatok, illetve polgármestereik esetében vannak fenntartásaim.

Sajátos juttatási formáról van szó. Egyrészt

jelentős kiadásoktól mentesíti a vállalatot, intézményt, önkormányzatot, csökkentheti rendkívül drága bérköltségeit. Másrészt az alkalmazott nem saját gépkocsiját használja (amennyiben van), így lassabban amortizálódik autója. Csak a kötelező gépjárműbiztosítást kell kötelezően fizetnie, ezáltal gépkocsija további fenntartási költségeit saját vagy családja életszínvonalának emelésére fordíthatja. Manapság a kötelező biztosítás, a CASCO, az üzemanyag-, szerviz-, illetve karbantartási költségek, a gépjárműadó, továbbá a nem rendszeres költségek (parkolási díj, autópályadíj stb) éves költsége például egy 1400-as Skoda Octavia esetében, éves szinten, 15.000 km-rel számolva, ~ egymillió forint. Nem kevés anyagi teher ez, amit a magyar családok többsége nem is tud kigazdálkodni.

Németh Szilárd Csepel volt polgármesterének, Borbély Lénárd jelenlegi polgármesternek, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármestereknek nem volt, s most sincs ilyen gondja. A 21ora.hu-n közzétett dokumentumok szerint http://21ora.hu/2017/05/15/erdekli-nemeth-szilard-benzinszamlaja/, megválasztásuk utáni második évben, 2012-ben a polgármesteri hivatal új személygépkocsikat vásárolt összesen 14,3 millió forintért. https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2012/0126/27_gpjrm_haszn.pdf  Németh Szilárd Skoda Superb Combit kapott, km korlátozás nélküli, teljesen ingyenes használati lehetőséggel. Borbély (még mint alpolgármester) és Morovik egy-egy Skoda Octaviát, évi 30.000 km-ig teljesen ingyenes használattal. Ábel Attila alpolgármesternek az egyik intézmény által használt Renault Clio gépkocsit biztosította a testület, az alpolgármesterekre jóváhagyott feltételekkel. Öt év alatt az újonnan vásárolt gépkocsik ingyenes használatának biztosítása 10,7 mFt-ba került, az amortizációt (kb. 1,5 mFt-ot) nem számítva. Az adatokból az is kiolvasható, hogy Németh Szilárd személygépkocsiját 2014 októbere óta Borbély Lénárd használja, a részére biztosított autó pedig Ábel Attila alpolgármesterhez kerülhetett.

Az ingyenes gépkocsi használattal a kerület polgármesterének és alpolgármestereinek havi keresetéhez átlag havi 50.000-75.000 forint/hó nem pénzbeli juttatást tesz hozzá a képviselő-testület. A polgármester így jelenlegi havi 797.760 forintos béréhez + 119.664 forintos költségtérítéséhez (összesen 917.425 forintos keresetéhez) tehát legalább 70.000 forintnyi nem pénzbeli juttatást kap, a köztisztviselőknek törvény által is adható cafetérián, kiküldetési és utazási költségtérítésen túl. (A cafetéria összege nem lehet kevesebb, mint a testület által jóváhagyott 42.000 forintos köztisztviselői illetményalap ötszöröse, azaz 210.000 Ft.)

Erkölcsi problémáim itt kezdődnek. A csepeli tisztségviselők (polgármester, alpolgármesterek) kiemelt, államtitkári bérhez viszonyított bért, plusz, összességében többszázezer forint nagyságú költségtérítést és egyéb nem pénzbeli juttatásokat kapnak, majd ehhez ők maguk, nagyvonalúan hozzátesznek még egy középkategóriás személygépkocsit, ingyenes használati lehetőséggel. Ez a nagyvonalúságuk, a gépkocsik megvásárlásával együtt,  eddig összesen több mint 25 millióba került az önkormányzatnak. A köz által biztosított költségvetésből, miközben a köztisztviselők döntő többség fele ennyit sem keres, a minimálbérből élőkről, a közmunkásokról nem is beszélve. Idén például a bruttó minimálbér 127.500 forint, míg a közfoglalkoztatási bér 81.530 forint. A polgármester esetében a havi kereset ezeknek 7,2, illetve 11,2 szerese.

Mindezek tükrében azt gondolom, hogy a kilométer-korlátozás nélküli, teljesen ingyenes személygépkocsi használatáról szóló javaslatot a polgármesternek nem illett volna a testület elé terjeszteni. Önmérséklet is van a világon, bár tudom, ez nem éppen jellemző napjainkban. A Nemzeti Együttműködés Rendszere ( a NER) jelentős mozgásteret (pénzt, paripát, fegyvert) adott – a hatalom megtartása érdekében –, a polgármestereknek, a választókerületet „felügyelő” országgyűlési képviselőknek. Meg is fizettetik őket – velünk.

vox 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr112586547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása