CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zsarolás, megfélemlítés, vádaskodás Csepelen?

2017. szeptember 29. 05:59 - csú

triumviratus_nevekkel_abel-nemeth-borbely_1.pngZsarolás, megfélemlítés, vádaskodás, polgármesteri színjáték. Ezekkel a szavakkal jellemezte az ellenzék a Csikó sétányi iskolaingatlan megvételével foglalkozó, Németh Szilárd fideszes pártalelnök felügyelete mellett megtartott szeptember 22-i képviselő-testületi ülést.

Már az ülés „felvezetése” is botrányos volt. Ábel Attila alpolgármester szeptember 19-én, az általa irányított önkormányzati honlapon, a csepel.hu-n, majd pár perccel később, a tulajdonában lévő csepel.info-n, „Hajléktalan szálló is lehet a volt Görgey iskolából?” címmel tett közzé egy cikket. (https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/10498-hajlektalanszallo-is-lehet-a-volt-gorgey-iskolabol) Az írást a Csepeli Hírmondó testületi ülés napján megjelenő számában is megjelentették. Szerzője „Hajléktalan szálló”-ról beszélt, ami, az ingatlan új tulajdonosa, a Pércsi37 Kft. nyilvános, önkormányzatnak írt levelében nem is szerepelt, de Ő ezt „értette ki” belőle. Ez volt a testületi ülés hangulati előkészítése. Előre kijelölték a

„bűnösöket” is, kezdődhetett az előadás, a testületi ülésnek álcázott színjáték.  

Sejteni lehetett tehát, hogy mire játszik az önkormányzati vezetés. Borbély Lénárd, a kerület polgármestere, illetve kedvenc alpolgármestere, Ábel Attila azonban minden várakozást túlszárnyalt. Mind a ketten visszafelé mutogattak, immár 7. éve teszik ezt, vádaskodtak, zsaroltak. Valószínűleg Németh Szilárddal egyeztetve – ezért kezdődhetett később a testületi ülés. Az ellenzék tagjai közül többen már írásban is közölték véleményüket, értékelték az urak minősíthetetlen magatartását. Ezek ismeretében csodálom, hogy végig ülték a bizonyíték nélkül vádaskodó polgármesteri megjegyzéseket, Ábel Attila zsaroló hozzászólását. 

Egyetértve az ellenzéki képviselők álláspontjával, csak néhány témában fejtem ki véleményem. Az ingatlant megvásárló céget, a tulajdoni lap másolata szerint, ez év június 20-án, már tulajdonosként tüntette fel a Földhivatal. A kerületi önkormányzatnak tehát már jóval korábban kellett tudnia, hogy a Pércsi Kft „vitte el” az orra elől az ingatlant. Szeptember 6-án a cég levelet írt a polgármesternek, amelynek végén együttműködést ajánlott. Nem véletlenül. Ugyanis a csepeli önkormányzat olyan helyzetben volt és van, hogy évekig meggátolhatja a számára nem elfogadható fejlesztést. Semmi sem indokolta tehát a sietséget, a rendkívüli testületi ülés 48 órán belüli összehívását.

A testületi döntésre a tárgyalások után vagy a soron következő rendes testületi ülésen, szeptember 28-án, is sor kerülhetett volna. Persze, tudom, nem ez a lényeges kérdés, de arra sincs egyelőre válasz, hogy miért jelent meg az ülés előtt, a fentiekben jelzett, a közhangulatot, a Csikó sétányon élők kedélyét felkorbácsoló cikk a csepel.hu-n, illetve az ülés napján, a CSH-ban. Valószínűleg időközben „rájöttek”, hogy a téma lehetőséget ad, leginkább Németh Szilárdnak, egy kis kampányolásra, ami megér egy rendkívüli testületi ülést is. Ezt bizonyítja Németh aktív jelenléte az ülésen, illetve a zárt ülésen „szakértőként” való részételének megszavaztatása.

Mindezek tükrében, számomra teljesen logikátlan, sőt felesleges volt testületi ülés közben zárt ülést elrendelni. Ugyanis hogy mennyiért tudják visszavásárolni az ingatlant, az csak a tárgyalások után dől el, s nem a zárt ülésen. Az összes többi kérdésről már korábban tárgyalt a testület, a nyilvánosságot is tájékoztatták, azaz mindenki tudta, hogy mindenáron meg akarják szerezni az ingatlant. A téma nyilvános tárgyalása – ha igazuk van –, segíthette volna a kitűzött cél elérését: az ellenzéket tenni felelőssé mindenért.

Annak, hogy mégsem csak ezt az utat választották, annak oka lehet. Féltek a nyilvánosságtól. Talán még sincs mindenben igazuk. Az ingatlan sorsával kapcsolatos korrupciós vádjaikat például soha nem tudták tényekkel alátámasztani. Arra is nehéz lett volna válaszolniuk, hogy az ingatlan tervezett bontása, a családi park megvalósítása, folyamatos fenntartása mennyibe kerül majd, arról nem is beszélve, hogy néhány korábbi komolytalan döntés (egy forintért megvásárolják az ingatlant) mennyiben segítette elő a megoldást. Vagy mi lesz, ha a cég nem hajlandó minimális haszonnal eladni az önkormányzatnak az ingatlant, hiszen valószínűleg komoly beruházást, s nagyobb, hosszabb távon is nyereséges fejlesztést terveztek az ingatlan megvásárlásakor, s most az elmaradt nyereséget is felszámolják? Azaz miért nem tudták az ügyet hét év alatt megoldani?

Számomra egyébként a legérdekesebb kérdés, melyre a képviselők nem kaptak korrekt választ, a Pércsi37 Kft és a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Kft. közötti áttételes személyi kapcsolat kérdése. Talán ennek kibontása miatt féltek a fideszesek a nyílt tárgyalástól? A csepeli cég ugyanis 2016. április 1 óta megbízásos szerződési viszonyban áll egy tanácsadóval, akit állítólag a Pércsi37 Kft is foglalkoztat. Lehet, hogy ezért tudott a cég, a csepel.hu cikke szerinti „zárt licitben”, többet ajánlani?

Borbély úr nem tagadta, sőt szerencsés dolognak tartotta, hogy „kapcsolat áll fenn a tanácsadó és az épületet megvásárló vállalkozó között, mondván, ez a tárgyalásokon hasznunkra lesz.” Mármint kinek a hasznára? Jelen esetben a Pércsi37 Kft hasznára?! Milyen tanácsadó az, kérdezem én, aki az ellenérdekelt feleknek egyaránt tanácsot ad? Kit fog a tanácsadó képviselni a várható tárgyalásokon? Azt, aki többet fizet – neki? Lehet, hogy azt mondja majd: fiúk, mindannyian fideszesek/Fidesz-közeliek vagytok/vagyunk, egyezzünk meg a hasznon?

Ennyi. Nem az a gond, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni az ingatlant, hogy családi parkot építsen a helyére. Szerintem ezzel mindenki egyetért, az ellenzéki képviselők többsége meg is szavazta. Gond a körülményekkel, a színjátékkal van. A hazugságokkal, a bizonyíték nélküli vádaskodásokkal, a döntések tisztességtelen előkészítésével, a másképp gondolkodók, a kérdezni merők lejáratásával, zsarolásával, a félrevezető, aljas kampányolással van. A felsorolás folytatását az olvasókra bízom.

vox

 

Felhasznált cikkek:

http://csepeliek.blog.hu/2017/09/24/csepeli_iskolapelda_rommal_es_a_regota_romos_helyi_kozelettel#more12889132

https://www.facebook.com/monika.takacs.714/posts/1398286463621381

http://hudakjanos.blog.hu/2017/09/27/rendkivuli_ules_utan

http://21ora.hu/2017/09/23/megveheti-az-onkormanyzat-a-15-eve-kiserto-csepeli-szellemiskolat/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512910114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása