CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tömeg, vonzás, ellenzék

2018. május 10. 03:45 - csú

2_3.jpgAz ellenzék parlamenti részvétele csak akkor nem lesz az Orbán-rendszert  igazoló  bohóckodás, ha az ellenzéki politikusok munkája  a parlamenten kívül szerveződő társadalmi és politikai ellenállás, a választóik felé irányul...

A politikai rendszer, amelyben a kedden megalakult új országgyűlés működni fog, már nem tekinthető alkotmányos demokráciának. A kétharmados többség birtokában az egyszemélyi vezetésű kormánypárt és frakciója jóvoltából Orbán Viktor akarata érdemi ellenállás nélkül érvényesülhet.

Hacsak...

Az ellenzék parlamenti részvétele csak akkor nem lesz az illiberális rendszert  igazoló (legitimáló) bohóckodás, ha az ellenzéki politikusok munkája kifelé, a parlamenten kívül szerveződő társadalmi és politikai ellenállás, a választóik felé irányul, ha folyamatosan és következetesen a választóiknak, a demokrácia híveinek akarnak megfelelni, ha döntéseiket folyamatosan nekik kommunikálják. Ha a lojalitásuk nem a parlamenten belülre, hanem kívülre irányul.

Ha szövetséget keresnek és találnak a parlamenten kívül tüntető tömegekkel, ha nem ellenfelet és vetélytársat, hanem a közös célért, az alkotmányos demokráciáért küzdő társakat látnak azokban a civil szervezetekben, amelyek sokszor az ő tevékenységüket is mérlegre teszik és akár kritizálják is. A TASZ, a Transparency, a Helsinki. az Amnesty vagy az ellehetetlenülés szélére került Eötvös Károly Intézet és a többi jogvédő vagy segítő civil szervezet a következő négy évben legalább annyira fontosak lesznek számunkra, mint az ellenzéki politikai pártok.

És mint a parlamenten kívül tüntető tömeg.

Mert mi vagyunk az ellenzéki pártok szavazói, mi vagyunk a civilszervezetek támogatói és önkéntesei és mi vagyunk a rendőrökkel lezárt Kossuth térre bekiabáló, demokráciát követelő tömeg is.

Nem szabad harcolnunk tovább egymással - magunkkal.

Forrás: Pikó András (Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7613902980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása