CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Focipályát a Kis-Duna partjára? Akkor legyen sztráda a Hollandi útból!

2018. augusztus 23. 05:59 - csú

csepel_sc_beke_ter_legi_foto.PNGcsepel_sc_beke_teri_fobejarat.PNGÚj focipályát építene Csepel fideszes városvezetése a Hollandi útra, miközben a Béke téri Csepel stadiont építési tilalommal, támogatás-megvonással teszik tönkre.  Képünkön a Béke téri stadion madártávlatból, háttérben a Nagy-Dunával és a legendás sportlétesítmény szebb napokat látott főbejárata

Ezek őrültek, mondtam magamban, amikor elolvastam e blog augusztus 21-én megjelent, a csepeli képviselő-testület ülését „beharangozó” cikket. (https://csepeliek.blog.hu/2018/08/21/csepel_ilyen_gazdag_rendkivuli_pazarlas_rendkivuli_kt-ulesen_rendkivul_zuros_hatterrel#more14192327) Nagyméretű sportpályát akar a polgármester építeni a Hollandi úton, a hozzátartozó infrastruktúrával együtt, 360 millióért.

Rákattintottam a csepel.hu-ra, azon belül a testületi ülés anyagát tartalmazó meghívóra. A hír igaz. Borbély úr az MLSZ-szel közösen, 360 milliós, nagyméretű, műfüves labdarúgó pályát (a hozzátartozó 4 blokkos öltözőépülettel és világításberendezéssel), álmodott meg a Hollandi úton, a volt Napközis tábor melletti, állami tulajdonban lévő telekre.

A nagyszabású terv szerint a

költségek 10 %-át fedezi az önkormányzat, a többit az MLSZ. Elkészítését követően a pálya és a rajta lévő felépítmény az állami vagyont gyarapítja. Ezt követően valamennyi fenntartási (rezsi, bérköltség, karbantartási és felújítási) költség az önkormányzatot terheli. Tizenöt éven át. Használója a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület, a CSUSE lesz.

Borbély javaslata elsősorban nem azért háborított fel, mert a csepeliek pénzéből fogjuk az önrészt és a biztosan veszteségesen működő létesítmény évenkénti fenntartási költségeit fizetni, bár erről is érdemes lenne részletesebben vitatkozni. Most az sem fontos, hogy jogilag hibátlan-e és egyben előnyös-e a szerződés vagy sem az önkormányzat részére. Szerintem mindkét kérdésre adható válaszban van bőven elgondolkodni való, mint abban is, hogy sok mindenre lehetne és kellene elkölteni a 360 milliót. Kb. ennyivel csökkentették nyolc év alatt például a csepeli egészségügyi intézmény önkormányzati támogatását.

Felháborodásom alapvető oka azonban az: nem tudhatjuk meg, hogy szükség van-e Csepelen ilyen beruházásra, mi indokolja az MLSZ és a CSUSE labdarugó utánpótlással foglakozó tevékenységének kiemelt támogatását.

Számomra elfogadhatatlan a borbélyi álom. Azért, mert most is létezik Csepelen utánpótlás labdarúgás fejlesztésére szolgáló létesítmény, illetve vannak egyesületek, amelyek eredményesen foglalkoznak az utánpótlás neveléssel. Nem is egy. Például a Halászi Focisuli, önálló pályával; a Szabadkikötő SE önálló pályával; Csep-Gól FC, önálló pályával, az Astra Hungary FC; vagy a Csepel FC, önálló pályával és több edzőpályával, amelyet egyébként a CSUSE jelenleg is igénybe vesz, ingyen.

A felsorolt lehetőségeken túl az utánpótlás-nevelés jelentős lehetőségekkel rendelkezik a csepeli általános iskolákban és a Jedlik Gimnáziumban. Ezekben az intézményekben az önkormányzat, szintén az MLSZ közreműködésével, több, utánpótlásnevelésre is alkalmas műfüves pályát épített, amelyeket a CSUSE is használhat. Ráadásul a labdarúgás iránt érdeklődő csepeli utánpótlás korú fiatalok közül sokan a főváros nagyegyesületeiben (FTC, Honvéd, stb) sportolnak. Ezek a felsorolt csepeli egyesületek az önkormányzattól gyakorlatilag minimális vagy semmilyen támogatást nem kapnak, míg a Csepel Utánpótlás Sportegyesület élvezi az önkormányzat tízmilliós nagyságrendű támogatását, s most önálló pályát is kap, 360 millióért. A sport célú közpénz ilyen igazságtalan elosztása szégyen.

Ennél szégyenteljesebb azonban, amit Borbély Lénárd a Csepel FC-vel, illetve a  székhelyét, pályáját biztosító Csepel SC Alapítvánnyal művel. Borbély Lénárd megkerülhetetlen elődjével, Németh Szilárddal közösen 2010 óta mindent megtesz az alapítvány megszerzése, és ha ez nem megy, akkor annak ellehetetlenítése érdekében. Fenntartja az építési tilalmat, blokkolva ezzel minden felújítási, fejlesztési lehetőséget. Eredmény: a Völgy utcai sportkomplexum szinte megállíthatatlan leépülése. Nem tudták megszerezni, tönkreteszik. Inkább újabb sportlétesítményekkel „gazdagítják” a Kis-Duna partot, nem törődve a folyóágban keletkező károkkal, a Hollandi út növekvő közlekedési gondjaival. Hamarosan sztrádára lenne szükség a hatalmasra duzzadó forgalom elvezetésére, hiszen ott épül Németh Szilárd komplexusa, a birkózó komplexum is...

A legnagyobb baj, hogy az ilyen, átgondolatlan lépésekkel teljesen szétforgácsolják a technikai, anyagi és szellemi erőket. Csepel ugyanis nem tud majd eltartani több labdarúgó egyesületet, sportlétesítményt. Egy létszámában fogyó, elöregedő ~ már csak 76 ezres kerületben, amely nem tartozik a gazdag kerületek közé, éppen az utánpótlásnevelés, a sportolás iránti igény erősítése, az utánpótlásnevelés és az élsport együttes fejlődése érdekében valamennyi erő összefogására lenne szükség. Borbély úr azonban, csakúgy, mint Németh Szilárd, a sportban is képtelen mindenfajta együtt gondolkodásra, együttműködésre.

A világ azonban, hosszabb távon, az együttműködés irányába megy, a sportban is. Csepelen sem lesz ez másképp. Hogy addig mi lesz a megalomán tervek kivitelezésén és a velejáró pénzszóráson kívül? Aki tudja, az a választ ossza meg a csepeliekkel!

vox

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr514194269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.08.23. 16:32:30

A volt Napközis Tábor déli része eleve nem volt a csepeli önkormányzat tulajdona, hanem az ÁBKSZ-é! Így azt nem is kellett megvásárolni az IBIZA Kft-t felszámoló társaságtól. Az Ibiza Kft. (Elephant Holding) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egyik igazgatójának hatékony közreműködésével megvásárolta a Csepeli Strand északi tartalékterületét, s ott három óriási házból álló lakóparkot kívánt felépíteni. Ez ütközött Csepel érdekeivel, ezért a szocialista többségű önkormányzat a területért cserébe adta a Napközis Tábor északi, csepeli tulajdonban levő részét. Ott meg a lakosság ellenállása hiúsította meg a lakópark építést!

Szerencsére az Elephant Holding csődbe ment, így a Fidesz többségű képviselőtestület vissza tudta vásárolni a csődbiztostól a Napközis Tábor északi felét! Úgy látszik Borbély Lénárdék túl nagynak tartják a Napközis Tábor eredeti területét a tábor helyreállításához! Így ötlötték ki a futballpálya ötletét! A nevezett ÁBKSZ, Ár és Belvízvédelmi Készenléti Szolgálat tulajdonában van a Napközis Tábor déli része, ÉS EZEN KÍVÜL A KERÍTÉSEN KÍVÜL EGY JÓ NAGY TERÜLET DÉLRE, amely jelenleg a Kis-Duna parti park része! Ez mellett lakik az a hölgy, aki a lakópark elleni lakossági mozgalom vezetője volt, s akivel együtt fényképezkedett Borbély Lénárd a Napközis Tábor északi területének visszavásárlása után! A hölgy hírek szerint anno jó állást kapott az egyik minisztériumban. Nem sajnáljuk tőle, megérdemelte! Viszont most jól kibabrálnak vele, a lakópark helyett most kap egy FUTBALLPÁLYÁT, közvetlenül szemben a Hollandi út másik oldalán!

EZ A FIDESZES HÁLA! A hölgy szervezheti a lakossági tiltakozást a futballpálya ellen! Már ha veszélyeztetni akarja a minisztériumi állását! Persze rajta kívül a többi Hollandi úti lakos sem lesz boldog, pedig ismerek ott számos Fidesz-szavazót! Rólam tudható hogy nem szívem csücske sem Németh Szilárd, sem Borbély Lénárd! Az utóbbi meg is "hálálta" az irodalmi munkásságomat, direkt elém bővítette a Kalózhajós Játszóteret! Majd ha nagy leszek, meghálálom!

Tarjányi László 2018.08.23. 23:42:03

A Napközis Tábor két helyrajzi számon van. Az ÁBKSZ, Ár és Belvízvédelmi Készenléti Szolgálat tulajdonában álló terület kinyúlik délre a jelenleg parkként szolgáló területre! Azaz, nem lehet azt csak úgy beépíteni jogszerűen futballpályával! Szíveskedjenek ezt kommunikálni! Továbbá, a szennyvízátemelő állomás is azon a területen van, kérdés, milyen jogi alapon! Szerintem itt az állami területet eddig is jogtalanul használták! Tekintve hogy a terület hajdani folyammeder, s iszapkazettás feltöltéssel lett szilárd terület, így osztozott meg hajdani folyómederből keletkezett területen a település és a vízjogi tulajdonos! A jelenlegi csepeli vezetésnek úgy látszik nincs tudomása a jogi helyzetről! A lakópark elleni lakossági tiltakozást vezető, a Hollandi úton lakó hölgy meg jól teszi ha felköti a fehérneműjét és most a Németh-Borbély párossal szemben is megvédi az ott lakókat!

Tarjányi László 2018.08.24. 00:24:54

Az alábbi levelet a terület megválasztott önkormányzati képviselőjének, Zupkó Jánosnak írtam az fb-oldalán, mellékelve az itteni két hozzászólásomat:

"János, mint a választókörzetben megválasztott képviselőnek, a te felelősséged is, hogy mi történik a Hollandi úton!
Gondolok itt a Napközis Tábor területén történő futballpálya építésre! Továbbá nehezményezem hogy Borbély Lénárd DIREKT az én házam elé bővíttette a Kalózhajós Játszóteret! Tette ezt azért, mert a szomszédom beadványt írt az ott lakók nevében a bővítés módja ellen, amelyhez csatlakozva én javasoltam, hogy a kalózhajót helyezzék át a Napközis Táborba, közvetlenül a kerítés mellé! Egy belső kerítéssel, s egy-egy kiskapuval kifelé illetve befelé, megoldható lett volna a táborozók és a kinti látogatók játszótér használata is! Javasoltam, a Hollandi 145. előtti játszóteret meg állítsák vissza az eredeti méretére, mert ELVISELHETETLEN A PARKOLÓ AUTÓK SZÁMA AZ OTTLAKÓKNAK!
Németh Szilárd az Ibiza lakóparkból próbált magának politikai tőkét kovácsolni, holott azt én hoztam először fel a 2006. januári Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén, s amelyet a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület vitt sikerre! Írom ezt a levelet az ott lakók nevében, mert felháborodás az biztosan lesz! Elegünk van az eddigi környezet és zajterhelésből is, ami a jelenlegi létesítményekből és a gépjárműforgalomból ered!
Felhívom szíves figyelmedet a csepeliek.blog.hu illetve a Csepel Újság fb-oldal vonatkozó cikkére, amelyhez az alábbi hozzászólásokat tettem:"
süti beállítások módosítása