CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkos és egyre drágább, de csepeli

2018. szeptember 21. 05:59 - csú

kezimunka_kezivezerles_kezilabda.PNGNyilvánosság? Kizárva! Kézivezérelt kontár kézimunka közügyben

Titokban, zárt ülés keretei között döntött az önkormányzat képviselő-testülete, pontosabban annak fideszes többsége a tervezett kézilabda csarnok megépítéséhez szükséges többletköltségekről. (https://24.hu/belfold/2018/09/18/csepel-kezilabdacsarnok/)

Korábban sem értettem, miért szükséges a nyilvánosság kizárása egy kézilabdacsarnok ügyében, de a testületi dokumentum nyilvánosságra kerülését követően még inkább elfogadhatatlannak tartom a téma zárt ülésen való tárgyalását. Mint kiderült, az augusztus 21-i döntés szerint már 660 milliónál tartanak, s még nincs vége, könnyen lehet, hogy a végszámla megközelíti a milliárdot is. De nemcsak ez a gondom. A kézilabdacsarnok megvalósításával sem értek egyet. Indokaim a következők:

> Kerületünkben van több kézilabdacsarnok is. A Nagy Imre ÁMK, nemzetközi kézilabdamérkőzések megtartására is alkalmas, tavaly felújított tornacsarnokkal rendelkezik, a Csepel Diáksport Egyesület (CSDSE) is ott tartja edzéseit. Kiváló kézilabda pályája van több csepeli iskolának is, így a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziumnak, ahol például a Csepeli Kézilabda Sportegyesület (CSKSE) tartja edzéseit, illetve a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskolának, amelyet a

CSDSE is használ. Utóbbi igénybe veszi a Vermes Miklós Általános Iskola tornatermét is. Ráadásul a tervezett új tornacsarnok helyszínétől, az ÁMK-tól nem messze, a Csepel SC Alapítvány sportcsarnokában is van kézilabda pálya, ami viszont felújításra szorul, valószínűleg nem kerülne annyiba, mint egy új sportcsarnok megépítése. Egyébként is Németh Szilárd a tavasszal, választási kampányában megígérte, hogy felújítják a Csepel SC pályáját, ahol a volt szabadtéri kézilabdapálya helyén is megépíthető lenne az új kézilabdacsarnok. Arról nem is beszélve, hogy a Hollandi úton épülő kb. öt milliárdba kerülő Kozma István Birkózóakadémia munltifunkcionális sportcsarnoka 500 főt befogadó nézőtérrel, kézilabda versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz.

> Csepelnek, bár a Csepel SC jelentős kézilabda hagyományokkal rendelkezik, jelenleg nincs NBI-es kézilabda egyesülete. A CSDSE felnőtt csapata a Budapest I.osztályú bajnokságban, míg a CSKSE az NBII-ben szerepel. Szakmai fejlődésük edző- és versenypálya feltételei jelenleg biztosítottak, ezek valószínűleg még hosszabb ideig megfelelnek a hazai versenyek követelményeknek.

> Az új kézilabdacsarnok a több ezer embernek lakhatást biztosító Simon Bolivár lakótelep közepén lévő ÁMK melletti területen épülne meg, ahol iskola, különálló tornacsarnok, étterem és óvoda, kulturális intézmény, nyugdíjas otthon működik már. Az ott lakók pedig már korábban is tiltakoztak a lakótelep további „terhelése”, azaz a kézilabdacsarnok megépítése ellen, nyugalmuk megzavarása és az amúgy sem elfogadható helyi közlekedési viszonyok romlása miatt.

> Az önkormányzat eközben jelentős költségekkel, közel 100 millióval támogatta eddig az általa létrehozott Csepeli Utánpótlás Egyesületet, és több iskolában épített az MLSZ-szel közösen 20x40 méretű labdarúgó pályát, anyagilag és területtel is támogatja a birkózócsarnok megépítését. Nemrégiben pedig arról döntött a testület, hogy a Hollandi úton nagyméretű focipályát épít, a hozzá tartozó öltözőkkel, mosdókkal és egyéb helyiségekkel együtt, egyelőre 360 millió forintból. Százmilliók mennek el tehát sporttal kapcsolatos támogatásokra, beruházásokra, miközben 2010 óta közel 600 millióval csökkentették a szociális és egészségügyi kiadásokat, amelyek pótlása az infláció növekedése miatt milliárdos támogatásnövelést igényelne.

Folyik tehát, titokban, a kerületfejlesztési stratégia hiányát mutató felelőtlen költekezés, a lakosság képviselői, a civil szervezetek, az ellenzéki pártok teljes kihagyásával, véleményük megkérdezése nélkül. A kerületvezető urak szerint „aki szereti a sportot, rossz ember nem lehet”. Én szeretem a sportot, de az új kézilabdacsarnok megépítését a kerületi lakosság valós érdekeivel nem számoló látványberuházásnak, költségvetési szempontból pedig, mivel nem önkormányzati feladatról van szó, rövid- és hosszútávon egyaránt hűtlen gazdálkodásnak tartom.

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814252821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.09.21. 07:27:36

Borbély Lénárdnak eszébe sem jut olyan beruházási cél, amivel nem csoportérdeket, hanem Csepel egész lakosságát szolgálhatná!

Kérdezem én, akár a Birkózó Akadémia, akár a Hollandi úti futballpálya és a kézilabda csarnok hány ember jólétét, sportolási lehetőségét szolgálja?

Csepelen még számos utca van, amelyet csatornázni, szilárd burkolattal ellátni kellene! Nem csak Németh Szilárd utcáját kellene rendbe hozni!

Németh és Borbély is látványberuházásokban gondolkodik, ha ugyan meg is buknak egyszer, az ő nagyságukat nagy építmények hirdessék! Innen való Németh Szilárd atavisztikus vonzódása a szobrok iránt is! Szeretné magát látni Kim Ir Szenéhez hasonló hatalmas szoborban! Nem véletlen hogy Regős Bendegúz, a kutya és a Banya után Németh királyerdei háza közelében szobra lett Németh Bendegúznak, Németh kutyájának és Németh anyósának! Miért ne kaphatott volna ihletet azokról Sárosi Tibor, Németh házi szobrásza, bizonyára néhányszor már megfordult Némethék házában! Ő az alkotója annak a síremléknek is, amelyet Barati Attila pácini polgármester, Németh Szilárd barátja emlékére emeltek. S amely költségének felét, 300 ezer forintot Németh a csepeliek adójából fizettetett ki! Milyen ember az, aki az elhunyt barátját meggyalázza azzal, hogy egyetlen forintot is sajnál A SAJÁT ZSEBÉBŐL KIFIZETNI! Kutyák vizeljenek majdan a sírodra Németh Szilárd!
süti beállítások módosítása