CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Soha nem lesz béke a Béke téren? Bekattant a csepeli városvezetés, tönkremegy a stadion, a sportcsarnok

2018. november 21. 05:59 - csú

csepel_sc_beke_teri_fobejarat_1.PNGA szűklátókörűség és az elvakult politikai bosszú miatt viharfelhők jönnek-mennek a nagy múltú sportlétesítmény fölött....

Lassan nyolc éve annak, hogy a fideszes önkormányzati vezetés letiltott minden fejlesztést a Csepel SC Alapítvány Béke téri telepén. A hét végén ünnepelhetnék a november 25-i évfordulót, azonban egy 2012. évi, a településfejlesztésről szóló kormányrendelet végrehajtása miatt egyelőre nincs okuk az ünneplésre. Muszáj volt átfogóan áttekinteni és módosítani a Csepeli Építési Szabályzatot (CSÉSZ), így hatályon kívül kellett helyezni a 2010-es, a Csepel SC területére elrendelt változtatási tilalmat is. Az elfogadott helyi építési tilalmat feloldó paragrafus pontos szövege:

 „92. Hatályon kívül helyező rendelkezések

106.§ (4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete Béke tér – Völgy utca – Erdőalja utca – Szent István út által határolt területen lévő 201861/1 és 201861/2 hrsz-ú ingatlanokra vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről szóló 1/2017.(II.01.) önkormányzati rendelete.”

Korai azonban a Csepel SC Alapítvány fejlesztéséért, lassan 10 éve harcoló sportvezetők, sportolók öröme. Ők azok egyébként, akik

már a 2010 előtti időszakban is mindent megtettek a fejlesztésért, még tüntetést is szerveztek, Takács Krisztián önkormányzati képviselővel az élen, a terület sportcélú fejlesztése érdekében. Szemtanúi voltak ugyanis, az akkori önkormányzat anyagi támogatása ellenére, a hatalmas ingatlanvagyon lassú tönkremenetelének, például a sportcsarnok, a birkózócsarnok használhatatlanná válásának. Az Alapítvány által javasolt, a terület többcélú – kétharmad sport-, egyharmad egyéb irányú –, fejlesztését ők sem támogatták. Végül az Alapítvány vezetése egyedül maradt, leállt minden fejlesztés. A 2010-ben hatalomra került fideszes vezetés, amely már korábban is mindent megtett a tervezett fejlesztések megvalósulása ellen, győzelmük után másfél hónappal, az Alapítvány vezetésével sem egyeztetve, teljes változtatási tilalmat rendelt el a sporttelepre.

Azóta nyolc év telt el, a két fél közötti egyoldalú háború jegyében. Egyoldalú, mert az önkormányzat vezetése, minden elképzelés megvalósítását megakadályozta. Még a 2014-es választás előtti napokban a Németh Szilárd javasolta, együttműködési megállapodásban foglaltakat sem hajtották végre. Ment az offshorozás, a kommunistázás, a vagyon elherdálásával való vádaskodás. Nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz-vezetés meg akarta szerezni az ingatlant, saját céljai megvalósítására. Mivel ez nem sikerült, jogilag nem is volt rá lehetőség, a 2010-es fejlesztési, változtatási tilalmat többször meghosszabbították.

Az eredmény: a milliárdos vagyon most is megvan, de egyre romló állapotban:csepel_sc_birkozocsarnok_-2018.jpg

A Csepel SC birkózócsarnoka 2018-bancsepel_sc_sportcsarnok_lelato_peneszes_2018.jpg

Hajrá, Csepel! - zúgott a buzdítás a lelátókon a röplabda-, a kosárlabda- és a kézilabda mérkőzéseken, a nehézatléták viadalán. Ennek emlékét ma már csak a penészes falak és az egykori szurkolók őrzik, és akkor még a szalagavató bálokról nem is beszéltünk...

Közben Németh Szilárd a Hollandi úton milliárdokért építi birkózócsarnokát és birkózóakadémiáját, Borbély úr először, bár nem önkormányzati alapfeladat, létrehozott egy labdarúgó utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesületet, amelyekre tízmilliókat költ évente, most meg új labdarúgó pályát építtet a Hollandi úton, a volt napközis tábor melletti területen.

Új kézilabda csarnokot építenek a Nagy Imre ÁMK tornacsarnoka mellett, amely valószínűleg rontani fogja az ottani lakótelepen élők életkörülményeit. A Hollandi út lassan elveszti pihenő övezeti jellegét, a 106 éves Csepel SC Alapítvány Béke téri telepe meg tönkremegy. Egyértelmű: az önkormányzati vezetés képtelen mindenfajta együttműködésre, az alapítvány vezetése meg nem akarja és nem fogja vállalni a Németh-Borbély duó jogilag elfogadhatatlan, soha nyilvánosságra nem hozott, szakmai, anyagi, fenntarthatósági terveket nélkülöző elképzeléseit, követeléseit. Az önkormányzati vezetés célja világos: ha tönkre megy a létesítmény, könnyebben hullik majd az ölükbe.

Nincs ok tehát örömre, hiába hatálytalanította a testület október 18-án az építési tilalmat. Nincs ok, mert a tilalom feloldása kapcsán elhangzott egyik képviselői kérdésre adott főépítészi válaszra, miszerint „a változtatási tilalom a törvény erejénél fogva az új Helyi Építési Szabályzat hatálybalépésével egyidejűleg megszűnik”, Borbély úr a következőképpen reagált: „hacsak nem hosszabbítja meg a Képviselő-testület”. Meg fogja hosszabbítani. Az önkormányzat által generált harc folytatódik. Nem a sportért, a Csepel SC Alapítvány vagyonáért.

vox

Fotók: 21ora.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014382264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása