CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeliek túl sok adót fizetnek, de túl keveset kapnak cserébe...

2018. december 14. 05:25 - csú

kozlekedesi_kaosz_csepelen_2018_szeptember_-1_1.PNGDugó a Kossuth Lajos utcában. A II. Rákóczi Ferenc úton még borzasztóbb a helyzet. A csepeliek 8 éve  hiába várnak olyan fontos fejlesztésekre, mint például gerincút folytatása, a Gubacsi híd rendbe tétele, a csepeli hév felújítása, vagy az egészségügyi ellátás javítása

Dobák István szocialista önkormányzati képviselő a 21órának azt mondta, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen azért nem szavazták meg a helyi adók újabb emelését, mert a Fidesz az elmúlt 8 évben folyamatosan csak emelte a kerületiek terheit. 

Bár eltörölte a garázsadót, de az építmény- és a telekadót  megemeli a XXI. kerületi önkormányzat januártól. A  döntést a Fidesz-KDNP-s képviselők támogatták, az ellenzéki szocialisták azonban nemmel szavaztak. Dobák István, az MSZP-frakció tagja a 21órának azt mondta:

Nem tudott az önkormányzat elfogadható indokot találni az újabb emelésre.

Dobák István szerint ráadásul az

adófizető csepeliek túl sok adót fizetnek, de túl keveset kapnak cserébe: hosszú évek óta hiába várnak olyan fontos fejlesztésekre, mint például gerincút folytatása, a Gubacsi híd rendbe tétele, a csepeli hév felújítása, vagy az egészségügyi ellátás javítása – mondja.

Ha valóban olyan jól áll az önkormányzat pénzügyelieg, mint ahogy Borbély Lénárd polgármester állítja, mi szükség van a kerületi lakosság terheinek további növelésére? – tette fel a kérdést.

És akkor lássuk, hogyan változnak az adók Csepelen 2019 január 1-ével:

Építményadó

769 Ft/nm-ről 790 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles terület nem haladja meg a 100 nm-t,

1 064 Ft/nm-ről 1 093 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles terület több mint 100 nm, de nem haladja meg az 500 nm-t,

1 491 Ft/nm-ről 1 531 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles meghaladja az 500 nm-t,

746 Ft/nm-ről 766 Ft/nm-re változik a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján nyilvántartásba vett műemléki értékek, műemlékek esetén.

Telekadó

155 Ft/nm-ről 159 Ft/nm-re változik az alábbiak kivételével:

77 Ft/nm-ről 79 Ft/nm-re változik a Csepeli Szabályozási Tervben szereplő parti sáv, valamint a 2018. december 1-jétől hatályos Csepeli Építési Szabályzatban meghatározott mederkarbantartó parti sáv alá eső földterületek esetén

124 Ft/nm-ről 127 Ft/nm-re változik az I. számú övezet területén,
337 Ft/nm-ről 345 Ft/nm-re változik a II. számú övezet területén,
337 Ft/nm-ről 345 Ft/nm-re változik a III. számú övezet területén.

Forrás: 21ora.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014472754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása