CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Előválasztás

2019. január 25. 05:43 - csú

elovalasztas_2019-01-28-fwbruar_3.jpgKarácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) ringbe szállt.  Jelöltek januári vitája az előválasztásra készülve. A rendszerváltás óta ez az első kísérlet Magyarországon .A fórumot Szöllősi Györgyi újságíró vezette

Karácsony Gergelyék elképzelése volt az előválasztás Magyarországon. A gondolat teljesen szokatlan hazánkban, ezért politikai körökben nagy ellenállásba ütközött. Annak ellenére idegenkedett a baloldali demokratikus ellenzék ettől a hazánkban szokatlan formától, hogy az USA-ban és Franciaországban jól bevált gyakorlata van. 

Azon kevesek közé tartozom, akik az előválasztást jó, és demokratikus dolognak tartják. Meggyőződésem, ha jól csináljuk, érvényesülhet benne a nép bölcsessége. Ennek a módszernek a segítségével, sokkal szűkebbre lehetne vonni a szubjektivitást az elfogultságot, és az egyéni érdekérvényesítő képességet. A demokrácia aktív megjelenését is erősíthetné, ha a személyi döntések nem füstös szobák mélyén, szűk elitek alkudozásából, hanem az érdeklődők teljes köréből származtathatná jelöltjét.

Az előválasztásokon (fővárosi, kerületi) a pártok és szervezetek mindegyikének érdemes lenne jelöltet állítania ahhoz, hogy valós és széles választási lehetőség álljon a voksolók előtt. Ezeknek a jelölteknek szakmai, várospolitikai felkészültséggel, a valósággal kvadráló elképzelésrendszerrel, nagyfokú innovációs készséggel, és meggyőző egyéniséggel kellene a nép elé állni a megméretésen elérhető siker érdekében.

Ebben a nemes versengésben, tartalmi vitában lehetne kiválasztani a Fidesz eltávolításának legesélyesebb vezéralakját. Az előválasztás megmutathatná a pártoknak, és jelölő szervezeteknek, hogy jelöltjeik közül melyik a legfelkészültebb, legrátermettebb, és (főleg) melyik a leginkább elfogadott a választópolgárok számára. Ez az új módszer nem csak a politikai pártoknak és szervezeteknek, hanem az egyéneknek is valós fogódzót adhatna arra, hogy (ön)jelöltségük milyen érdemi támogatásra talál a választópolgárok körében. Egy jól előkészített és profi módon lebonyolított előválasztás tehát mindenkinek jó lehetne!

Az előválasztási előkészületek folyamatban vannak. Elkötelezettségem, - hogy egy valós értékeket képviselő jelölt kiválasztásával is fejeződik be - egyre kopik. Sajnálom, hogy a főpolgármester-jelölt kiválasztására csak (egy?) két párt jelölt embert. Értetlenül állok az előtt a döntés előtt, hogy a most előválasztáson győzőnek majd a nyáron egy második körben kell összemérnie erejét Tuzsérral. Ki az a Tuzsér? (Közszereplőként természetesen ismerem, de politikai, városvezetői ismereteit, vezetői rátermettségét nem állt módomban megismerni, ezért megkülönböztető kiemelése teljességgel érthetetlen!) 

Ha most előválasztás van, akkor mi lesz a nyáron? Ha viszont a nyáron lesz az igazi előválasztás, akkor mit is csinálunk most? Hol vannak a jelölő-gyűlések, ahol az érdeklődők személyesen is benyomásokat szerezhetnek a jelölt, jelöltekről? Miért csak két (egyesek szerint ugyanaz) a szervezet jelöl, és miért nem minden érintett? Miért nem kezdődtek meg az előkészületek a kerületi jelöltek kiválasztására, akkor, ha a fővárosban ezt a módszert alkalmazzuk? Nem tudom a választ, és félek, hogy a demokraták közül sokan mások sem. Amerre haladunk nem lenne rossz, de ahogy csináljuk, bizony néha elkeserítő. Így kipipálunk egy lehetőséget anélkül, hogy a benne rejlő kitűnő adottságokat megragadnánk, és a kedvező szelet vitorlánkba fognánk.

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3314587262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása