CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Pánik ezerrel...

2019. március 03. 05:46 - csú

retteges-2-777_1.pngA napokban Magyarország egyetlen liberális rádiójában meghirdették a világvégét. Az ökológiai katasztrófa másfél évtized múlva prognosztizált megjelenését találták ennek az elméletnek az alátámasztására. Fő okként a fosszilis energiahordozókat, a széndioxid kibocsátás-növekedés okán kialakuló üvegház-hatást, a fokozódó klímaváltozást jelölték meg. Ezek pedig valós problémák. 

A hozzá nem értő, lajikus emberek úgy érzik, hogy orruknál fogva vezetik őket, mert nem a valóságot, hanem a valóságnak speciálisan ferdített, és érdekköröket szolgáló jelenségeit látatják csak velük. Ezt bizonyítja, hogy bizonyos érdekcsoportok másként értékelnek kérdéseket, és értékeket akkor, amikor a hatalom megszerzésének folyamatában vannak és másként, amikor a hatalom kiváltságosai, haszonélvezői lettek. A jelek szerint ezek a törekvések, és nem az igazság megtalálása mozgatja őket. Nem a valós veszélyek elhárítása, az emberek életlehetőségének mind jobb biztosítása ösztönzi a cselekedeteiket, hanem saját jól belátható érdekük. A hatalom vágya azonban nem akadályozta meg ezeket a köröket jó három évtizede abban, hogy ellehetetlenítsék az ország legnagyobb

és előremutató megújuló energiatermelőjének a nagymarosi vízerőműnek a létrehozását. (Két, vagy három erőmű árát fizettették ki az országgal azért, hogy egy se legyen!) Manapság pedig abban mesterkednek, hogyan lehetne elgáncsolni a másik ugyancsak nulla CO kibocsátással rendelkező atomerőmű építkezését.

A túlnyomórészt humanérdeklődésű értelmiség, a művészvilág jeleseivel kiegészülve ugyanis azt sugallta, hogy Magyarországnak nincs szüksége szén erőművekre, gáz és olaj erőművekre, vízi erőművekre, de főleg nincs atomerőművekre. Ezek a körök meg vannak győződve róla, hogy a haza energiaigényét napkollektorokkal, és szélerőművekkel lehet biztosítani. Nem okoz nekik problémát az a tény, hogy Magyarországon a szeles napok és helyek száma kevés. Nem törődnek azzal, hogy egy évben a napsugaras órák száma (kb. 2000 óra, a 8760-ból) nincs egy negyede az évi egésznek. Kinevetik azt, aki arra figyelmeztet, hogy nem létezik olyan technológia, ami egy ország energiaszükségletét hónapokon át tudja tárolni. Egy megvalósítható lehetőség van a megújuló energia éjszakai akkumállására a nappali víztározóba való feltöltés, majd a sötétedés utáni turbinára eresztés. De ez már megint vízlépcső probléma, ami táj átalakítással jár, és ami eredendő bűnként gúzsba köti gondolkodásukat. Ez az a csapda, ami a globális felmelegedés következtében, a Kárpát medencében bekövetkezhető vízgazdálkodás racionalizálását is megakadályozza. Azért, mert ezek nem képzelhetők el hatalmas víztározók, és leeresztő zsilipek, áramfejlesztő turbinák nélkül.

Ehhez képest már igazán periférikus, hogy a leginkább környezetkímélő szállításnak a vízi közlekedésnek is gátját szabja, az a bizonytalanság, ami a Duna szakaszos vízhiányából, és víztöbbletéből keletkezik. Nem csoda, hogy a rendszerváltás (harácsolásban és szerzésben fogant) nyertesei, a magyar mezőgazdaságot korábbi termelési kapacitásának kevesebb mint a felére olvasztották, ami mostanra lehetetlenné teszi a vidéki termelő és humán erő átstrukturálását egy modern ország bioetanol és biomassza szükségleteinek kielégítésére. Ez jelentené pedig a megújuló energia arány növelésének lehetőségét. Arról már szó sem esik, hogy a megnövekedett vízfelület az extrém melegben, - párolgása következtében - UV sugárzás, és hőmérséklet-csökkentő, ami a katasztrófa elviselhetőségének egyik útja is lehetne.

E racionalitások hasznosságát, - és vele a nép bizalmát - a rendszerváltás hatalmi viaskodásában, az elitek dominancia küzdelmében feláldozták már. Ezzel az áldozattal a hatalmat ugyan megszerezték, de sokkal többet vesztettek: elvesztették a népnek az elitjébe vetett bizalmát! Az emberek már nem hisznek, nem bíznak a vezetőkben! 

Az nem kizárt, - hanem sajnos lehetséges - hogy egy természeti katasztrófa bekövetkezik. De az biztos, hogy az emberi önzés, az észszerűséget felülíró dominanciaharc, és az emberek becsapásának gyakorlata hitel- és bizalomvesztéshez vezetett. A vezetők, a társadalmi elit, és a nép közti bizalmatlanság, a beleérző képesség hiánya, a társadalom teljes és végzetes kettészakadását hozta! Az lehet, hogy a természeti katasztrófát megússzuk, de az biztos, hogy alapos reformok nélkül a társadalmi katasztrófát nem kerüljük el.

Horváth Gyula

Forrás: Facebook

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4214652541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.03.03. 20:17:49

Szerkesztő urak szíves figyelmébe ajánlom Horváth Gyula márc. 1. 19:50-kor kelt írását, a fényképpel a söröző fideszes urakról!

csú 2019.03.04. 23:45:58

@Tarjányi László: Köszönjük az ajánlást! Valóban figyelemre méltó a jelzett írás, ezért hamarosan közölni fogjuk!
süti beállítások módosítása