CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyőzhető a Fidesz Csepelen

2019. március 30. 05:25 - csú

osszefogas-777_4.pngEllenzéki együttműködéssel  legyőzhető a Fidesz Csepelen az őszi önkormányzati választáson  két friss kutatás szerint. Erről a 21ora.hu így számolt be:

Kezdjük a  ZRI Zavecz Research felmérésével, amely szerint

négy párt összefogásával megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson.

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapestiek nagy része úgy gondolja, az ellenzéki közös lista tudná a legtöbb szavazat hozni az ellenzék számára. És bár ez a májusi európai parlamenti választásra már nem fog megvalósulni, az őszi önkormányzati választásra még összeállhat.

Záveczék szerint, ha az ellenzék nem áll össze őszre, akkor Budapesten a Fidesz 33 százalékos eredményt mutathat fel, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség 25 százalékot kaphat, a többi kis párt pedig 1-4 százalékot.

Ha az LMP csatlakozna az MSZP-Párbeszéd-DK hármashoz, akkor a Fidesz 32, az összefogás pedig már 33 százalékos támogatást szerezne. Ha pedig a Momentum is csatlakozna, akkor az ellenzék 36 százalékra növelhetné az eredményét.

Hasonló következtetésekre jutott a Republikon Intézet is. Ők azt nézték meg, hogy Budapesten, illetve azon belül az egyes kerületekben mekkora eséllyel veheti fel a versenyt az ellenzék a Fidesszel szemben az őszi önkormányzati választáson.

Arra jutottak, hogy

legyőzhető a Fidesz, mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék, de nem mindegy, milyen széles lesz az összefogás.

Az intézet egyik lényeges megállapítása, hogy ha kialakul az „egy az egy ellen” Tarlós István jelenlegi főpolgármester és egy közös ellenzéki főpolgármester-jelölt között, az szorosabbá teheti a versenyt a kerületekben is. Ez esetben a billegő kerületeket is könnyebben behúzhatja az ellenzék, mivel így a majdani válaszás  egy Fideszről és Orbán Viktorról szóló „népszavazássá” válhat kerületi szinten is.

Az intézet egyébként Csepelt nem a billegő, hanem a nyerhető kerületek közé, egész pontosan az ellenzék számára esélyes kerületek közé sorolja:a_fidesz_csepelen_is_legyozheto_-2019-03-26-21orapont_hu.PNGForrás: hvg.hu

Persze a Republikon szerint is az esélyek nagyban függnek attól, milyen széles lesz az együttműködés: minél átfogóbb az együttműködés, annál nagyobb az esély a győzelemre a nehezen nyerhető kerületekben is, míg egy kevesebb pártot felölelő koordináció esetén az általuk nehezen nyerhetőnek besorolt kerületekben valóban különlegesen jó jelölt, kampány kell a győzelemhez – állítja a Republikon.

(Forrás: Index, hvg.hu, 21óra)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6514718599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása