CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rövidzárlat: Hagyják békén a boltokat!

2019. június 30. 03:27 - csú

boltzar_2.PNGMa már csak emlék, de újra és újra előszedik az agyrém valamelyik változatát. Ismét találtak és tálaltak egyet...

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitva tartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást. Úgy tudjuk, céges kezdeményezésre az egyik szakszervezet már elkezdte felmérni a hét végi munkavégzés anomáliáit, az üzletekben ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz még mindig kevés a dolgozó. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként, ha a

lakosság körében kedvező fogadtatásra talál a racionalizáló lépés – tudósított a napokban a Magyar Nemzet.

A bolti kiskereskedelmi egységek hétvégi – korlátozás nélküli - nyitva tartását néhány túlfűtött szakszervezeti vezető még mindig nem képes elfogadni. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) – amelynek taglétszáma igen szerény, és csak néhány cégnél van képviselete – ismét mozgolódik. Most nem a vasárnapi boltzárral, hanem a vasárnapi nyitva tartás rövidítésével próbálkozik. Tavaly szeptemberben a KDFSZ egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett az illetékes államtitkárságoknál a vasárnapi boltzárlat ügyében, de a maroknyi szakszervezet nyüzsgése eredménytelen volt, a kormány 2018. október 30-i válasza meg egyértelmű: „a vasárnapi munkavégzés tilalma lezárt ügy, a kormány nem kívánja újra megnyitni ezt a kérdést.”

Egyébként léteznek olyan országok, ahol a hétvégi nyitva tartás vonatkozásában vannak korlátozó és tiltó szabályok. Pl. Ausztriában hat évtizede viszonylag szigorú vasárnapi boltzárat érvényesítenek. De akik erre hivatkoznak, azt se felejtsék el, hogy ott nemzeti konszenzus alapján született meg a döntés. A kormányzó és ellenzéki pártok, az egyházak, az osztrák kamarák és a munkavállalói érdekképviseletek egykoron teljes egyetértésben döntöttek úgy, hogy vállalják az intézkedés népszerűsítését, annak valamennyi következményét és betartását. Úgy érzékelem, hogy Magyarországon ez a fajta megközelítés (sajnos) egyáltalán nem észlelhető, hiszen az önállóan szinte nem létező KDNP és a mikroszkopikus méretű KDFSZ nyomul a korlátozás érdekében, a meghatározó többség pedig ellenzi a tilalmakat.

Most – az idei főszezon küszöbén – megint fölbukkant a KDFSZ elnöke (Bubenkó Csaba), és „önszabályozó módon” a vasárnapi nyitva tartás idejének rövidítését szorgalmazza. Sajnos azt sem tőle, sem pedig a kormánypárti napilapból nem tudhatjuk meg, hogy melyek azok a cégek, cégcsoportok, kereskedelmi láncok, amelyek erre az önkorlátozásra vágyakoznak. Vajon melyik balatoni vagy Tisza-tó körüli üdülőhelyen kereskedő vállalkozó könyörög Bubenkó szakszervezeti funkcionáriusnak (és a vállalkozó versenytársaknak), hogy megállapodásban rögzítve rövidítsék le jelentősen a vasárnapi nyitva tartás hosszát?

Bubenkó szaktárs elfelejti, hogy a nyitva tartási idő rövidítéséhez egyáltalán nincs szükség kollektív önszabályozásra, ezt a kereskedelmi egységek tulajdonosai (a multinacionális cégek esetében is) egyedül, saját hatáskörben képesek eldönteni. Miért írna alá egy virtigli kereskedő egy versenykorlátozó paktumot? Azért biztosan nem, mert a KDFSZ maroknyi tagsága ezt kéri.

Természetesen a szakszervezetnek szíve-joga a vásárlók körében felmérést végezni, de mindez csak szemfényvesztés. A boltok üzemidejének vasárnapi „önszabályozó módon” való lerövidítése ugyanúgy nem lel majd támogatásra, mint a korábbi kudarcos boltzárlat. A lakosság 70 százaléka nyitva tartás párti, több millió honfitársunk a hét utolsó napján is – reggeltől estig - költeni akarja a jövedelmét. Ezzel a szándékkal és gyakorlattal nem célszerű szembemenni, hiszen tudott, hogy a polgárok többsége büntetésként élte meg a 13 hónapig tartó vasárnapi boltzárat. Nem véletlen, hogy egy életrevaló népszavazási kezdeményezés hatására 2016 tavaszán a kormányzó pártok képviselői visszahozták a vasárnapi nyitva tartás korlátlan lehetőségét, és a témát azóta „jegelték”.

A KDNP élharcosai (Semjén, Harrach) egy darabig duzzogtak, majd közölték, hogy ők az örökkévalóságnak dolgoznak, tehát van idejük. Ebben – akár önszabályozó módon - meg is állapodhatunk, csak a boltokat hagyják már békén!

Dr. Dávid Ferenc (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5914904498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása