CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Baj van! A csepeli kerületvezetők már csak a választásra koncentrálnak, erre lesz pénz, közben vágják a fát...

2019. július 03. 05:43 - csú

nemeth_szilard_kabatjabol_bujik_eloi_borbely_lenard-fekvo.PNGBorbély Lénárd Németh Szilárd zakójából bújt elő

Lehet, hogy a Borbély Lénárd vezette önkormányzati képviselő-testület fideszes többsége be akar kerülni a Nemzeti Együttműködés Rendszere bukását követően készítendő úgynevezett. „Fekete Könyv”- be, amely a kormány és a helyi önkormányzatok demokráciaellenes lépéseket feltáró és bemutató dokumentuma lehet majd. A polgármester úr ugyanis a megválasztást követő négy év alatt teljesen súlytalanná tette saját legfelsőbb, az önkormányzati autonómia népképviseleti, rendeletalkotó szervezetét, a képviselő-testületet. Igaz, már Németh Szilárd polgármestersége idején, a helyi ügyekben sem elsősorban a testület, hanem Németh egymaga döntött. Ő azonban még fontosnak tartotta, elsősorban színpadi nagyjeleneteinek, durva kirohanásainak teret adó fórumnak tekintette a testületet.

Borbély azonban szürkébb pártkatonája a Fidesznek, Németh árnyékában fokozatosan szegte meg saját választási ígéreteit és

tette  feleslegessé a helyi demokratikus fórumokat és a képviselők legfelsőbb döntési színterét. A testület helyi – fideszes nyelven ‑ alaptörvényének, a Szervezeti és Működési Szabályzatnak az átírásával, az ellenzék megszólalási lehetőségeinek korlátozásával kezdte, majd a döntések előkészítéséből való kizárásával, felkészülési lehetőségeik csökkentésével folytatta. Az intézményi, civil szervezeti véleményeket, például a csepeli óvodák átszervezése, a vezető kinevezése ügyében, lesöpörte. Nem tájékoztatta megfelelően a testületet a személyével kapcsolatos bírósági végzésről, az önkormányzat lapját, a Csepeli Hírmondót érintő ítéletekről, vagy Németh Szilárd pervesztéseiről.

Mára teljesen érdektelenné, unalmassá váltak az ülések. A meglepetéseket az jelenti, hogy a napirendek jóváhagyása előtt kit jutalmaz, tüntet ki vagy ajándékoz meg egy kézfogással, oklevéllel a polgármester, netán melyik idelátogató testvérvárosi delegáció polgármesterét köszönti. Vitáról nincs szó, hiszen az üléseken megszólaló és kritizáló, javaslatokat tevő ellenzékiek mellett, a fideszesek hallgatnak, lényegében csak a szavazógépezet gombnyomogató elemeként voltak és vannak jelen. 

Szemléletes példája a polgármester negatív, a demokráciát felszámoló munkálkodásának a júniusi két testületi ülés. Az elsőt az ellenzék kezdeményezte a csepeli strand körüli botrány kivizsgálása érdekében, amit Borbély azonnal felhasznált saját kampánycéljai érdekében. Két olyan előterjesztést javasolt, részletes indoklás nélkül a strand-ügy mellé felvenni, amelyekkel polgármesteri kampányát támogató testületté silányította a képviselő-testületet, amely még pénzügyi korlátokat sem szabott számára. Nem számít mennyibe kerül az önfényezés, legyen elég pénze a főnöknek álkonzultációra, a nagyszerű sikerek folyamatos ismételgetésére, no meg az ellenzék lejáratására. 

A második, június 27-i testületi ülésről már mások is részletesen beszámoltak. Magam is megemlítem, hogy Borbélyék természetesnek veszik a napirendek utolsó pillanatban 11-ről, 31-re való emelését, az aznapi sürgősségi előterjesztéseket, s ez elfogadhatatlan. Fontosabbnak tartom azonban a költségvetési rendeletmódosítás ügyében előterjesztett javaslat visszavonását. A fideszes önkormányzati vezetés elmúlt kilenc éves történetében ilyen, ismereteim szerint, még nem fordult elő. Mi lehetett az oka az önkormányzat gazdaságpolitikáját alapvetően meghatározó előterjesztés visszavonásának? Lesz rendkívüli ülés a nyáron ebben a kérdésben? Ezeket nem árulták el. Mint ahogy azt sem, hogy mi lesz azoknak a javaslatban szereplő pénzügyi átcsoportosítások sorsa, amelyeket pl. az útépítések meggyorsítására szántak, milyen döntés alapján újítják fel az óvodai udvarokat, mi indokolja, hogy egy óvodaudvarra ötször annyit költenek, mint a többire átlagban, vagy mi az oka a csepeli gyereklétszám csökkenésének, ami miatt óvodapedagógusokat kell elbocsájtani? A legérdekesebb kérdés azonban, hogy miért emelkedett négy hónap alatt a tervezett 10,8 milliárdos költségvetési hiány 15,3 milliárdra? Ezzel a módosítással a költségvetési kiadások 48,7 százalékát teszi már ki a hiány! Meddig lehet játszani a számokkal, meddig dugják el, átláthatatlanul, a milliárdokat ide-oda?  Miért kell több száz millióért újabb labdarúgópályát építeni, amikor nem ebből van hiány a kerületben? Mi indokolja, hogy a nem önkormányzati alapfeladatokra fordítandó éves keretösszeget most 53 %-kal megemeljék? Nem lehetne ezeket az összegeket a kerület alapvető közlekedési, környezetszennyezési gondjainak enyhítésére, az egészségügyre vagy netán a csepeli fiatalok lakásgondjai csökkentésére fordítani?

Szóval dolgozni kellene az uraknak, mert a képviselő-testületi ülések a helyi önkormányzatiság legfontosabb fórumai, melyek lebecsülése, nem megfelelő előkészítése aláássa a helyi demokráciát. A választások előtt is a kerület sorsa, fejlődése az alapkérdés, nem a kampány. Borbély Lénárd biztosan sokat dolgozik, ezzel szemben, a legutóbbi két hónapból 13 napot töltött Erdélyben, pl Tusnádfürdőn, politikai fórumon. Hajókirándulásokon, táncversenyen, koncerteken, lézerharc bajnokságon, iskolai ballagásokon, évfordulós ünnepségeken vett részt, díjakat, kitüntetéseket osztogatott, delegációt fogadott, sportolókat, diákokat köszöntött, jutalmakat osztott a rendőröknek, interjúkat adott, ünnepi beszédeket mondott, még a Pünkösdi Királynő választásán is. Ezek többsége nem munkaidőn túli esemény volt. Csoda, hogy nem jutott idő a kiadott önkormányzati feladatok számonkérésére, az ellenőrzésre, vagy éppen a legfontosabb testületi napirend, a költségvetési rendeletmódosítás átnézésére?! Netán a két alpolgármester, illetve a felső- és középvezetői gárda nem képes a feladattal megbirkózni? 

Baj van. A fiúk már csak a választásra koncentrálnak. Erre van és lesz pénz, idő… Közben vágják a fát, nemcsak a kerületben, hanem képletesen, saját maguk alatt is, mert a sok feladathoz már nincs felkészültségük, erejük. Legyőzhetők! Táboruk is fogyóban. A kérdés csak az, hogy látják-e mindezt a változást akaró csepeliek? 

vox

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6514923442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása