CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Kilenc-kilenc

2019. október 22. 05:59 - csú

horvath_gyuszi_egyenes_beszed-777_12.pngA képviselő-testületben kilenc fővel rendelkezik a Fidesz, és kilenc fő nem fideszes áll velük szemben. A szkeptikusok azt hangoztatják, hogy a Fidesz a politikailag megosztott ellenzéki társaság tagjai közül könnyen „megvesz” egyet (vagy többet). Erre voltak is kezdeményezések, de ez idáig sikertelenül

A múlt vasárnapi helyhatósági választások érdekes eredményt hoztak Csepelen. Ugyan a polgármesterséget a Fidesz nyerte, de ezzel párhuzamosan nem volt képes többséget szerezni a képviselő-testületben. A csepeli nép arra szavazott, hogy a Fidesznek, és az ellenzéknek kiegyenlített viszonyrendszerben kell vezetnie a kerületet. A választások eredményeként egyik politikai erő sem szerezte meg a többséget.

A képviselő-testületben kilenc fővel rendelkezik a Fidesz, és kilenc fő nem fideszes áll velük szemben. A szkeptikusok azt hangoztatják, hogy a Fidesz a politikailag megosztott ellenzéki társaság tagjai közül könnyen „megvesz” egyet (vagy többet). Erre voltak is kezdeményezések, de ez idáig sikertelenül. Minden ellenzéki számára ugyanis világos, hogy egy ilyen magatartás, - az illetőnek személy szerint, a pártjának meg politikailag - a véget jelentené. Tehát még akkor is, ha kecsegtető az ajánlat, ennek elfogadása óriási kockázatokkal járna. Ez olyan erőt jelent a nem fideszes együttműködésben, ami hosszú távú kohéziót is létrehozhat az ellenzékben.

A mostani helyzetben

előterjesztést elfogadni, csak a Fidesz szavazatokkal nem lehet. A politizálás tehát az elmúlt kilenc év gyakorlatától eltérően a Fidesz frakció zártkörű belső klikkjéből, kötelező módon a testület nyilvánossága elé kerül. Megszűnik, annak a lehetősége, hogy a testületi üléseken unottan üldögélő fideszesek, hozzászólások, és érvelések nélkül leszavaztak minden ellenzéki kezdeményezést. Nem tud a rendkívüli ülések hazugsága mögé bújva, a helyszíni kiosztású anyagokkal elvakítva, orránál fogva vezetni senkit a polgármester, mert csak olyan SZMSZ elfogadására van lehetőség, ahol ennek előfordulása kizárt. Ha megmarad a mostani állapot, mindenkinek dolgoznia kell. És a munka nem abból fog csupán állni, hogy elmennek a fideszes urak, és hölgyek a képviselő-testületi ülésre, és fél óra alatt lezavarnak vagy ötven napirendet.

Ezután figyelni, elemezni, meggyőzni, érdekeket ütköztetni kell. Meg kell keresni az elfogadható kompromisszumot, mert egyébként esélye sincs az előterjesztés elfogadásának. Sokkal nehezebb lesz ezt megtanulnia a fideszeseknek, mint az ellenzékieknek. Azért, mert a fideszesek 2010 óta egy burokban éltek! Szinte gondolkodás nélkül, Németh Szilárd utasításai szerint szavaztak. Egy ilyen helyzetből kilépni, és az új demokratikus viselkedésmódot elsajátítani sokkal nehezebb, mint újként felkészülni a testületi munkára. Ezentúl lehetetlenné válik magas beosztásokba hozzá nem értő, szakmai és etikai eltiltással sújtott, megfelelő iskolai végzettség nélkül csókosokat ültetni. Nem lehet a Munkásotthont, és a Csepel SC-t elvonásokkal keserves kínhalálra kárhoztatni. És nem lehet a közpénzen kiadott sajtótermékben egyoldalú álláspontokat képviselni, hazug rágalomhadjáratot viselni. Ehhez a szükséges többség a testületben ezen túl nem szerezhető meg. Konzultálni, és egyeztetni kell!

Lehet szeretni, vagy nem szeretni az október 13-i választási eredményeket, de tudomásul nem venni, nem lehet! Mindegyik politikai oldalnak figyelemmel kell lennie arra, hogy a választók akaratát érvényre juttassák. Ha, a két kiegyenlített politikai csoportosulásban a régi sebeket, sérelmeket teszik a cselekedeteik fókuszába, biztos a bukás! Meg kell tanulni szóba állni egymással. Ha mindenki, csak a maga érdekei szerint cselekszik, és nem érvel, és enged, akkor nincs előrelépés. Beszélgetni, vitatkozni, érteni, és megértetni kell.

Az állampolgárok egészének képviseletére lesz szükség, mert már kevés csak a Fidesz! Nem csak a magunk igazát kell figyelni, hanem a másik érveire is érzékenynek kell lenni. Az önkormányzati választáson együttműködésre kényszerítette a politikai ellenfeleket a lakosság. Ennek formáit megtalálni, nem csak lehetősége, hanem kutya kötelessége minden politikai szereplőnek. Ez nem az elvek feladását, de a rugalmas elmozdulás lehetőségének, és a kompromisszum-keresés felesősségének kötelességét rója minden szereplőre. Jelenleg úgy látszik, hogy ebben is az ellenzék van jobb helyzetben. A kerületet korábban vezetők indulatai a vereség hatására felülmúlják realitásérzéküket. Nem látni, hallani, hogy megváltoztatták volna a hangnemet. Egyeseknél még tovább forog a választás előtt lejárt lemez, és ordít a kirekesztés, és igazságtalanság. Pedig előbb, vagy utóbb, - itt is, meg ott is - rá kell, hogy jöjjenek: egyedül nem megy!

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6015246216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TJóska 2019.10.22. 07:43:33

Mondjuk a 9:9-es végeredménnyel még várnék. Az ítélőtábla döntése módosíthatja a tegnapi döntést-döntéseket. Gondolom, még Önök is folytatják-én biztosan nem nyugodnék bele két szavazatos vereségbe újraszámlálás nélkül.Gondolom bárhogy is változna az eredmény Horváth Gyula nem lesz alpolgármester. Azt remélem, hogy bűnözők sem dönthetnek újra a közügyekről...Azok akik az Ön alpolgármestersége idején is visszaélhettek kapcsolatrendszerükkel és megkárosították a közvagyont.

Tarjányi László 2019.10.22. 08:02:12

A hozzászólásaimat megírtam Horváth Gyula politikusi oldalán, www.facebook.com/horvathgyulacsepel/
,meglehetősen hosszúak, tördelni kellene hogy itt megjelenhessen. Pillanatnyilag nincs rá időm. Az ellenzéki képviselők ma tartanak megbeszélést. Remélem megfogadják a tanácsaimat! A régi SZMSZ a régi testülettel érvényét vesztette! Az új képviselő testület nem köteles a régit átvenni! Én azt javaslom, csak akkor fogadják el, HA MINDEN SORÁVAL EGYET ÉRTENEK! Különben Borbélyék ki fogják használni a rést! ELLENZÉKI EGYETÉRTÉS NÉLKÜL MÉG A KÉPVISELŐTESTÜLET SEM TUD MEGALAKULNI! S AKKOR HÁROM HÓNAP MÚLVA VÁLASZTÁS!
süti beállítások módosítása