CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Sárkányfejek

2019. október 27. 05:34 - csú

sarkanyfej.PNGA csillagtelepi kifőzde méltán híres üzleténél sorban állok. Minden nap dél körül sokan vagyunk. Megtalálható itt a kismamáktól, a munkásokon át az öreg nyugdíjasig mindenki. Előttem, most éppen egy munkásruhás ember áll. Mögöttem meg egy kismama, aki babakocsiban gyereket ringat. Mindannyian várjuk, hogy sorra kerüljünk. Az előttem lévő munkásember két személyre vásárol. Jókedvű, már-már tolakodásba hajló közvetlenséggel udvarol a kiszolgáló hölgynek. A nő fáradtan ráhagyva üti el az ütemesen feléje hömpölygő kedveskedő megjegyzéseket, és begyakorlott gyors mozdulatokkal teszi a dolgát.

Látszik, hogy nem az első ilyen esete. Rutinosan felkészült talpraesettséggel hárít. Jó emberismerettel tudja, hogy meddig mehet el a „bókok” elviselésében és milyen megjegyzéseknél, és hogyan kell azt megállítani. Arra is figyel, hogy a kuncsaft nehogy biztatásnak vegye a reakcióját, ezért kimért, de kedves, és mégis visszafogott. Arra is vigyáz, hogy az „udvarlót” mint vásárlót se veszítse el.

A sorban állók nem különösen díjazzák az „udvarló” viselkedését, mert

miatta nem halad a sor, de megértő jóindulattal nyugtázzák. A mögöttem álló kismama, is inkább a babakocsiba hajol, és a csecsemőnek gügyög, nehogy azt a látszatot keltse, mintha figyelne. A rendelés befejezésekor a kiszolgáló kimondja az összeget: kettőezer nyolcszázötven! Az emberünk fizet, és azt mondja háromezer ötszázból kérek vissza!
A kiszolgáló nő ugyanazzal a fáradt közönnyel feleli: Köszi! Magam meglepetésében a mögöttem a kocsiba hajló kismama tekintetét keresem. Ő is meglepődött, mert csodálkozó tekintetünk összeakadt. Egy darabig értetlenül néztük egymást, majd én ocsúdok előbb: Tessék, lépjen elém, még felébred a kisgyerek.

Az ifjú asszony zavartan köszöni a lehetőséget, a kiszolgáló elé lép. Látszik az arcán, még mindig értetlenkedik az iménti eseten. Magam sem tudom hová tenni a dolgot. Pedig már nem először találkozom hasonló esetekkel. Kényszeredetten tanúja voltam ilyen „nagylelkűségnek” a nagyáruházi pénztárnál, benzinkúti kasszánál, postai befizető ablaknál.

Vajon miért burjánzik nálunk a borravalózás annak ellenére, hogy bizonyos körökben (orvosoknál) kemény és sikeres harcot vívnak ellene? A borravaló, úgy látszik olyan sárkány, aminek, ha egy fejét levágják, három másik nő helyébe. Miért?

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5815265742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása