CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: "Csepelen nincs politikai erő a Fidesz-agresszivitás megállítására"

2019. november 09. 05:55 - csú

horvath_gyula_portre_2019.PNGHorváth Gyula

Mély nyomokat hagyott a közélet iránt érdeklődő csepeliekben a Fidesz-ellenzék között 9-9-es döntetlenre végződött október 13-i kerületi önkormányzati választást követő, november 6-i alakuló ülés, ahol három alpolgármestert, bizottsági elnököket és  -tagokat választottak, majd pedig meghatározták a testület működési szabályait.

Blogunk Bárány Tibor tudósítását Arcul csapták a csepeli választókat a képviselő-testület alakuló ülésén címmel közölte, jelezve, ami történt, az szembe ment a csepeli választók akaratával.

Azóta helyt adtunk a fideszes csepel.hu verziójának és Dukán András Ferenc momentumos önkormányzati képviselő álláspontjának is.

Folytatva a sort, most Horváth Gyula DK-s ellenzéki képviselő véleményét tesszük közzé, aki Arcok és arculatok címmel foglalta össze gondolatait a szerdai viharos eseményekről, azok előzményéről, következményeiről és okairól:

November 6-án megalakult a képviselő-testület Csepelen. Az alakulat, köszönő viszonyban sincs az október 13-án kinyilvánított népakarattal. Míg a választásnál, fele-fele arányban adták a voksukat az emberek a Fideszre és a „nem fideszes” politikai törekvésekre, addig a kerületvezetési gyakorlatban teljes fideszes erőfölény mutatkozik. Ugyanaz folytatódik, ami 2010 óta tapasztalható volt. Az ellenfeleket könyörtelenül kiszorították mindenhonnan. Meglepő, hogy a baloldali tradíciókkal rendelkező Csepelen a választások alkalmával nem tudta a többséget megszerezni a széleskörű összefogás.

Az első értékelések mindjárt arról szóltak, hogy a fiaskó oka abban mutatkozik, hogy nagy volt a választást megelőző zűrzavar, és hibás volt az év eleji polgármester-jelölt váltás. Tegnapra kiderült, hogy ez egy igen bonyolult kérdésre adott igen leegyszerűsítő válasz. A jelenség ugyanis mélyenszántó tartalmi kérdéseket takar. Nem egy politikai jelenséggel, hanem a szereplők túlzott politikai flexibilitásával állunk szemben. A magyar nép, - és benne a csepeliek is - azt látják, hogy az a diktatúra határait feszegető Fidesz-politika, nem jó az országnak. A vele szemben megalkotott heterogén politikai összeborulás viszont nem adott semmilyen garanciát arra, hogy a Fidesz ellenesség népi akarata, a kerületi politikai struktúrában is megjelenjen.

A hatalmi manipulációkat, és az egyéni érvényesülésben rejlő egzisztenciális elemeket feltranszformálta a kialakult patthelyzet. Csepelen a Fidesz által nagy jóindulattal nézett Pákozdi József személyében megjelenő Bucka szövetség lett a mérleg nyelve. A választási kampányban azt mutatták, mintha ez a közösség is abban lenne érdekelt, hogy leváltsa a Fideszt. Olyan másfajta alakulatnak mutatták magukat, amelyik Takács Mónika személye mellett kitartva egy pártoktól, és politikai elvektől független népi mozgalomként szerepel. A szerdai nap nagy tanúsága, hogy ez alapvető tévedés!

A Bucka Szövetség laza alig érezhető elvi alapja, (inkább szabadossága) a gyakorlati adok-kapok rendszerben teljesen felőrlődött. A kompromisszumkészség mutatásában elment odáig, hogy feladta a Fidesz bírálatának korábban hirdetett elemeit, és kézzelfogható haszonszerzés vált a politikai tőke beváltásának eszközévé. Ez volt az első lépés, ami megrepesztette a demokratikus közösséget összetartó laza háló burkát. A korábban szövetkező pártok, - határozott ellenerővé válása helyett - periférikus, felaprózott epizódszerepbe kényszerültek.

Az alakuló képviselő-testületi ülésen mindenki láthatta, hogy a Bucka a Fidesz része! Nem rés, hanem bástya a hatalmi struktúrájában. Az alakuló ülésre kiderült paktum szerint, nem ellenszere, és fékező ereje, sokkal inkább fenntartója, és erősítője az antidemokratikus, - esetenként önkénybe hajló - csepeli fideszes hatalomgyakorlásnak.
Aki a Buckára szavazott, azt hitte, hogy egy új politikai alakulatra szavazott. Az alakuló ülésen szembesülhetett vele, hogy erről szó sincs. Az elveket háttérbe szorító alakulat mögött nincs politikai innováció, ezért a gátak és erkölcsi határok nélküli szervezet hamar, és egyértelműen a Fidesz uszályába került. Úgy látszik, hogy annak feltétlen, és kritikátlan kiszolgálójává vált. A Bucka kiválásával nincs tehát politikai erő a Fidesz agresszivitás megállítására. Azoknak a szervezeteknek a képviselői, amelyek korábban az együttműködésben látták fennmaradásuk és káderállományuk fenntartását, elbizonytalanodtak. Ezek az erők, a politikai eljelentéktelenedéstől való félelem miatt, - az alakuló KT ülésen - különállásuk jeleinek feltranszformálásában, a hatalomhoz való, egyre gyorsuló közeledésben vélték megtalálni új arcukat.

Az alakuló képviselő-testületi ülés végére egyértelművé vált, hogy a következetesen kitartó, a Fidesz-politika ellenzői a DK, az MSZP, és a Momentum politikusaiból alakult képviselői kör maradt. A 18 fős képviselő-testületből tehát hat főre (1/3-ra) zsugorodott a tartalmi változást akarók köre. Pedig az idei pártokat is megmérő csepeli EU-s politikai választáson ez a grémium magában több szavazatot kapott, mint az itteni Fidesz! Úgy látszik, nem csak ingyen vacsora nincs, de a nagyvonalúságnak, a toleranciának, és a bizalomnak is meg kell fizetni az árát. Nem kicsit, nagyon!

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2115298130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása