CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel-Ferencváros-Budapest: Minden, amit tudni lehet az atlétikai stadion jövőjéről

2019. november 30. 05:59 - csú

atletikai_vb_atletikai_stadion_latvanyterv_777-es.pngNapok, sőt hetek óta a közbeszédet meghatározó téma az atlétikai stadion építése körüli vita. Most akkor lesz Ferencvárosban atlétikai stadion vagy sem? Budapest, Csepel és Ferencváros önkormányzata végül is támogatja a beruházást? Ezeknek jártunk utána.

2018 végén derült ki, hogy Magyarország nyerte a 2023-as atlétikai vb megrendezésének a jogát. A Fidesz-kormány nem habozott, rögtön tudni lehetett, hogy a Dél-Pest és Észak-Csepelre tervezett olimpiai sportközpontot nézték ki az atlétikai stadion helyszínéül. A Vituki-telekre tervezett 40 ezres atlétikai stadiont a verseny után 15 ezresre bontanák vissza. 

Október 13-án hatalmas többséggel választották meg Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterének Baranyi Krisztinát pedig Ferencváros vezetőjének. Miután Karácsony a kampány során egyik fő üzeneteként a “Stadion Stoppal” kampányolt, Baranyi Krisztina pedig az ország egyik legnagyobb korrupcióellenes harcosa, nem meglepő, hogy az atlétikai világbajnokságra tervezett csarnok jövője kérdésessé vált. 

Azt a kormány ezt követően kijelentette, amennyiben a főváros nem támogatja a stadion építését, akkor az atlétikai vb-t le kell mondani, mert

a rendezési jogot a város kapta. 

Baranyi a budapestiek életkörülményeit javító feltételeket szabott a Fidesz-kormánynak.

Polgármesterré választást követően Baranyi Krisztina egyből elkezdett szakértők bevonásával kidolgozni egy olyan feltételrendszert, melynek megvalósulása esetén Ferencváros támogatni tudja az atlétikai stadion megépítését. Ez alapján nem egyszerűen egy stadion épülne a helyszínen, hanem egy közösségi tér, amit a játékok befejezése után át lehet adni a főváros lakosságának. Baranyi feltételül szabta a homokos plázs, szabadstrand, kutyafuttató, evezős pálya, szabadtéri mozi, fitneszpark, mászófal és új óvoda kialakítását is. 

Baranyi és Karácsony szövetségre léptek.

Baranyi Krisztina az ügyben egyeztetett Karácsony Gergellyel is, akivel hamar egyetértésre jutottak. A főpolgármesterrel együtt feltételül szabták ki még a kormánynak azt is, hogy

  • az Egészséges Budapest Program meglévő forrásaihoz a kormány adjon még 50 milliárd forintot további képalkotó berendezések beszerzéséhez.
  • A második szempont, hogy növeljék a zöldfelületeket, induljon meg a csepeli Nagyerdő-projekt, és a csepeli területen ne valósuljanak meg élsportberuházások.
  • Azt is feltételül szabták, hogy olyan beruházást szeretnének látni a Duna-parton, amely nemcsak az élsportot, illetve egyszeri alkalmat szolgál, hanem tömegsport- és kulturális rendezvényekre is alkalmas.
  • A beruházással kapcsolatos minden szerződésnek nyilvánosnak kell lennie.
  • Mindemellett a kormánynak fenn kell tartania elkötelezettségét a fővárosi közlekedési beruházások ügyében.
A feltételek első pontja alapján Karácsony lényegében teljesítené a "Stadion Stop" programját, méghozzá úgy, hogy az atlétikai világbajnokságnak sem szab gátat. Ahogy a főpolgármester fogalmazott: Ez az összeg az elmúlt 30 év legnagyobb egészségügyi fejlesztése lenne.

Baranyi: ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a kerület jó szívvel tud egy atlétikai világbajnokság mellé állni. 

Ferencváros polgármestere a kerület képviselő-testülete elé vitte a javaslatot. Ezt nagy többséggel el is fogadták, így Csepel után a IX. kerület is kinyilvánította, hogy nem szabnak gátat a stadion építésének.  

A kormány elfogadja Ferencváros feltételeit.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a ferencvárosi döntés után úgy fogalmazott, hogy ezek olyan javaslatok, amelyek beépíthetőek az atlétikai központ fejlesztésébe. Továbbá abba a zöldpark fejlesztésbe, amely ezen a területen a korábbi tervek szerint megvalósulna. "A ferencvárosi testület javaslataival nyitott kapukat dönget" - fogalmazott a miniszter. 

Egy nappal később, november 27-én pedig el is fogadta a kormány Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására.

Karácsony kritériumainak teljesülése esetén a főváros is támogatja a VB rendezését.

Szintén szerdán a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag úgy döntött, Karácsony Gergely főpolgármester által korábban ismertetett feltételek megvalósítása esetén támogatják a világbajnokság fővárosi megrendezését.

Budapest főpolgármestere a testületi ülésen azt mondta, jó kompromisszumot szeretnének a kérdésben, amelyben nemcsak a sportolókat, de azokat a választókat is meg kell hallgatni, akik szerint az elmúlt időszakban túl sokat költöttek élsportra és túl keveset az egészségügyre.

(Kiemelt kép: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.)

Forrás: Ez a lényeg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6815331252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása