CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli gyerekekkel eltakart multimilliomos mulasztás?

2020. március 24. 05:59 - csú

csepeli_gyerekfoci.PNGAzt mondta a polgármester a legutóbbi képviselő–testületi ülésen Takács Krisztián képviselőnek a Csepel Utánpótlás Sportegyesület támogatási beszámolójával kapcsolatos kérdésére válaszolva, hogy „örülne neki, ha minden egyesület, akiket támogatnak, továbbra is átlátható lenne, szerinte ennek az átláthatóságnak a Csepeli Utánpótlás Egyesület teljes mértékben megfelel.” 

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2020/02.27/jkv_2020_02_27_nyilt.pdf 

Én is örülnék, ha a polgármester állítása igaz lenne, de nem az. Szerintem az egyesület, nem felel meg az átláthatósági előírásoknak, nem tesz eleget közzétételi kötelességének. Az egyesület honlapján (csepelutanpotlas.hu) ugyanis nem találtam nyomát semmilyen a gazdálkodással kapcsolatos beszámolónak. Annak sem, hogy az előző években mennyi támogatást kapott a csepeli önkormányzattól. 

Olvasható viszont a honlapon, hogy 2017-2019 között az egyesület évente támogatási kérelmekkel fordult az MLSZ-hez ahol kérelme mindig meghallgatásra talált. Három év alatt összesen 73,5 milliós állami támogatásban részesültek a labdarúgó utánpótlás nevelése érdekében.

Utánanéztem az önkormányzati támogatásnak is: ugyanezen időszak alatt, vagyis 2017. és 2019. között a testület által jóváhagyott éves költségvetésekben összesen több mint 223 milliós támogatási összeg került jóváhagyásra.

Mindez  ~ 300, azaz évenkénti 100 milliós támogatás, bár ezen összegek tartalmazzák az előző évekről megmaradt és ezért „áthozott” összegeket is. Gyakorlatilag az önkormányzat, némi MLSZ-es támogatással, teljes egészében eltartja az egyesületet, miközben az egyesület még el sem számol a nyilvánosság felé, ezen összegek felhasználásáról. 

Szerintem ez már az önkormányzati törvény szellemének sem felel meg, amely a kerületi önkormányzat feladatául  a „kerületi sport és szabadidősport támogatását”, nem pedig a fenntartását fogalmazza meg. (2011. évi CLXXXIX. törvény, 23.§. (5) bekezdés 17. pont) Másképpen fogalmazva, egy nem kötelező feladatra költ a polgármester évente sok tízmilliót, ahelyett, hogy a költségvetési támogatás hiánya vagy minimális összege miatt lassan tönkremenő sportegyesületek támogatására fordítaná. 

Egyébként Borbély úrnak az egyesület kiemelt támogatására vonatkozó indoklása is sántít. Azzal, ugyanis, hogy az egyesület minden óvodában ingyenes edzéseket tart, (szerintem meg labdarúgókat toboroz az egyesületnek), ezzel az egyesület az önkormányzat kötelező feladatát látja el. Nincs ilyen kötelező önkormányzati feladat, s a gyermekek nevelésében meghatározó szerepet játszó mozgási feladatok elvégzése, a hatályos kormányrendelet (363/2012. (XII.17.) alapján, az óvodapedagógusok széles körű feladatrendszerének fontos eleme.

Szóval, Borbély úr, mikor lesz valóban átlátható, azaz nyilvános a Csepel Utánpótlás Egyesület évenkénti költségvetési beszámolója? 

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5715549286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása