CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Erőszakkal felérő bűn

2020. november 30. 00:01 - csú

eroszak.PNGA múlt héten egy pillanatra tényleg megnyugodtam, amikor kiderült, hogy végre van egy akciótervünk, ami a nők „szerepét” akarja „erősíteni” a családban és a társadalomban. Ilyeneket akkor szokás mondani, ha valami egészen új szemléletmóddal közelítenek egy kérdéshez, tehát lelkesen kezdtem olvasni az EU számára kötelezően készített szöveget.

Mire a végére jutottam, a lelkesedésem utolsó morzsája is odalett. Nemhogy új szemléletről nincs szó, de még újracsomagolt ígéretek is csak elvétve bukkannak fel benne, szó nincs például arról, hogy a nők ingyen vehessenek részt egy emelt szintű KRESZ tanfolyamon. Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen

családügyi miniszterünk – aki amúgy ezt a csodás akciótervet is a nevére vette – szerint a nők történelmi erénye, hogy képesek folyton újratervezni. Akkor is, ha lázas lesz a gyerekük, meg akkor is, ha „nem megfelelő helyen hajtanak le az autópályáról”, magyarán, ha szerencsétlenkedő ügyefogyottak. Ezt a veretes gondolatot Novák Katalin októberben tárta a világ elé, a Nők Magyarországért díj átadásán, el lehet olvasni a koronavirus.gov.hu oldalon.

De ha már itt tartunk: a női akciótervből mindenestől kimaradt az erőszak kérdése, hiszen azzal mégsem lehet dicsekedni az EU előtt, hogy a magyar kormánypártok kétharmada májusban örökre elutasította a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt.

Akkor a politikai nyilatkozatot a Férfihang Civil Társaság a saját munkája sikereként üdvözölte, mint ami jelentős lépés ahhoz, hogy „Magyarországot megóvja a feminista, férfigyűlölő sztereotípiákra épített, nemi alapon súlyosan diszkriminatív” egyezménytől. Ugyanez a szervezet pár napja nyílt levélben tiltakozott a családon belüli erőszak áldozatait támogató IKEA kampány ellen, mert a „Legyen minden otthon biztonságos hely” reklámfilmjében egy nő jelenik meg áldozatként. Joguk van hozzá, tegyék, beszéljünk a kérdésről minél többet, tisztuljon a kép! Csak ne tegyünk úgy, mintha erőszak nem létezne. Mert ez nem szimpla szerencsétlenkedés, hanem erőszakkal felérő bűn.

GULYÁS ERIKA (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716297194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása