CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Évbúcsúztató pankrációk Csepelen - Hamisítják a múltat - Kisiklott a HÉV ügye? – Egy utolsó hét a kerületben

2021. január 03. 00:02 - csú

abel-borbely-777_2.pngÁbel tudja, de nem mondja? Egyre égetőbb a kérdés: ki dolgozik a csepeli polgármesteri hivatalban Borbély Lénárd csepeli polgármester ellen? 

A hivatalos kerületi szócső, csepel.hu szerint eseménytelen volt a hét Csepelen. December 22. óta mindössze egy bejegyzésre tellett, azt is Borbély Lénárd fb oldaláról vették át. Ezért a heti eseményeket a polgármester fb oldalán, december 28-án megjelent, Németh Szilárdnak írt levéllel indítjuk, amelyben közölte volt önkormányzati főnökével, a korábbi polgármesterrel, aki egyébként, pártbeli funkciói révén, jelenleg is főnöke, hogy rendeződött az önkormányzat és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány 10 éves viszálya. Január 1-től az Alapítvány kuratóriumában, „szakmai alapon”, helyre állt a rend (az általa elgondolt rend, szerkesztői megj.), és 4:1 arányban átvették a hatalmat. Kérte Némethet, hogy a jövőben támogassa az intézmény jövőjét.

Blogunk korábban már foglalkozott a témával: https://csepeliek.blog.hu/2020/12/30/tiz_eves_kivereztetes_fojtogatas_megcsonkitas_utan_eletben_marad-e_a_szaz_eves_csepeli_munkasotthon  A csepel.hu másnap tette közzé a polgármester levelét, 31-én pedig, a csepel.info-ból átvett kiegészítésekkel újra megjelentette. A levelekkel kapcsolatban négy megjegyzésünk van

1) A szilveszter napján „frissítve” közzétett levél több érdekességet tartalmaz. https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/13160-rendezodott-a-csepeli-munkasotthon-sorsa  Ezek:

> „A kerület legfontosabb kulturális központját irányító alapítvány kuratórium tagjait eredetileg a csepeli önkormányzat testülete nevezte ki” Ez hazugság. A volt Csepel Művek vállalatai, amelyek

1991-ben létrehozták az alapítványt, alapítói jogukkal rendelkezve jelölték meg eredetileg a kuratóriumi tagokat. Később, az önkormányzat, 2010 előtt és utána is, élhetett a kuratóriumi tag jelölési lehetőséggel és a mostani megállapodás előtt is voltak delegáltjai a kuratóriumban. Borbély úr a régebbi tagok lemondása miatt most 2 újabb tagot delegálhatott, így lett az önkormányzatnak többsége a kuratóriumban. 

> A kiegészítés azt is állítja, hogy a „lex/Munkásotthon” törvény, amelyet 2015-ben fogadtatott el a parlamentben Németh Szilárd, „megfelelt a kulturális központot alapítók akaratának”. Ez nem igaz, az alapító okirat ezt nem támasztja alá.

 > A következő „beépített” két mondat sem szerepelt Borbély levelében: „A Csepel SC-t pár héttel ezelőtt Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vette meg a kormány segítségével. Bár ezzel még nem került Németh korábbi követelésének megfelelően önkormányzati tulajdonba a nagy múltú sportlétesítmény, esély van arra, hogy a kormány segítségével megújuljon a csepeli sportélet.” Vajon miért hiányzik ebből a szövegrészből amit a polgármester a Csepeli Hírmondóban mondott: „...ezzel kapcsolatban még nem kapott tájékoztatást.” http://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2020/12/15/csepeli-hirmondo-xi-23-szam/ 

2) Borbély levelének megjelentetése tudatos lépés a polgármester részéről. Szerintünk egyértelmű: a két vezető között most főként csak levelezési kapcsolat áll fenn, ami sejteti, hogy öri-hariba kerültek egymással. Egyesek szerint belharcuk megoszthatja az önkormányzati és a pártvezetést is. Ráadásul a levél csepel.hu-n való megjelentetése majd kiegészítése után az is egyértelműnek látszik: vannak az önkormányzatban néhányan, akik Németh Szilárdnak dolgoznak. Hogy hova vezet a két vezető egyre nyilvánvalóbb ellentéte? Hogy mindebben milyen szerepe van az Ábel Attila alpolgármester által tulajdonolt és szerkesztett csepel.info-nak? Ki döntött az átvett mondatok beemeléséről? Talán valamikor választ kapunk kérdéseinkre, bár többen fogadnának rá. Viszont annak is igaza lehet, aki szerint a két úr birkózása a Fidesz baja. Csak az a baj, hogy Csepel közben további veszteségeket szenvedhet el. 

3) A levélben Borbély kéri, hogy Németh „a jövőben támogassa a Csepeli Munkásotthon Alapítvány működését és felújítását...” Ez burkolt kimondása annak, hogy az elmúlt 10 évben Németh nem támogatta az intézményt. Igaza van, mi tíz éve ismerjük az egész történetet. A polgármester meg, a béke új és nagy barátjaként, elfelejtette megírni, hogy 10 éven át ő maga sem támogatta a Munkásotthont, sőt…(lásd a csepeliek.blog.hu idézett írását).

4) Kíváncsian várjuk a folytatást, a leírtak megvalósítását, bár egy kicsit borúlátóbbak lettünk, elsősorban Borbély úr fb oldalán, december 30-án, megjelentek miatt. A polgármester közzétette a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetőinek aznap megjelent, témával foglalkozó közleményét is, amely fölé, A Munkásotthon valóban a csepelieké! szöveget és alája két, az utat is mutató „helységnévtáblát” szerkesztett be az alábbi felirattal:jovo_es_mult.PNG

 

Értjük! Már csak az nem érthető, hogy a polgármester mit akar. Az intézmény centenáriumi ünnepségén elmondott köszöntőjében ugyanis politikamentességet kért és ajánlott. Az alapítói jogokkal most rendelkező Városkép Kft. igazgatója is aláírta az alapító okirat legutóbbi, 2018-as módosítását, amely pontosan meghatározza a közvetlen és nem közvetlen politikai tevékenység tartalmát. Szerintünk el sem olvasták az urak, mert akkor nem beszélnének politikamentességról. Ezért érthetetlen, hogy mit keresnek a fenti szövegű táblák az alapítvány vezetőinek közleménye felett. Nem kellene abbahagyni a bizalomrombolást? Mert a Munkásotthon valóban a csepelieké volt, maradt és lesz, illetve a jövőhöz vezető úthoz a múltat ismerő és értő jelenen keresztül vezet az út. 

Jelmagyarázat:

*  szerkesztői megjegyzés

A kormány szerdán döntött: egész nyáron marad a vágányzár és maradnak a pótlóbuszok a csepeli HÉV vonalán!  

https://hvg.hu/itthon/20201231_Augusztus_vegeig_marad_zarva_a_csepeli_HEV_belso_szakasza?s=hk  Rögtön meg is bízta az illetékes, az államosításban jártas minisztert, hogy január 15-ig intézkedjen, a főváros meg járuljon hozzá a plusz költségekhez a következő két évben évi 8,37 milliárd forinttal. Így megy ez nálunk: ha a kormány dönt, akkor megy a HÉV, ha mégsem, akkor biztos lesz újabb döntés. A kormánydöntésből csak az maradt ki, ami a csepelieket érdekli: mikor fog a csepeli HÉV újra a Boráros térig üzemelni? Szerintünk majd ha kész lesz az atlétikai stadion, meg a szükséges alagút, azaz minimum két év múlva. Ezért kell a fővárosnak két évig milliárdokkal hozzájárulni a pótlóbuszos közlekedéshez. Addig meg olvasgathatjuk a hangzatos címeket: Szebb, jobb, gyorsabb lesz az új HÉV (HirTV), Százzal is mehetnek az új budapesti HÉV-ek (Infostart), Rá se fogsz ismerni az új HÉV-ekre, ha mindez megvalósul (Portfolio), Csúszik a HÉV pályafelújítása (csepel.hu), illetve a Borbély – Németh duó következő pankrációs meneteiről szóló híreket. 

Újabb forduló zajlott le a Csepel SC Németh Szilárd általi megvétele utáni iszapbirkózásban. A magyarnarancs.hu szerint december 28-án, míg Borbély a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetőivel tárgyalt, a Fidesz-KDNP által támogatott „független” soroksári polgármester „meglátogatta” Németh Szilárdot. https://magyarnarancs.hu/belpol/soroksar-polgarmestere-meglatogatta-nemeth-szilardot-de-azt-nem-tudni-hogy-csepel-vezetesevel-egyeztetett-e-mar-234687  Azt nem tudta meg a cikk szerzője, hogy miről tárgyalt a két vezető, azt viszont láthatta, hogy a Csepeli Birkózó Club nevet viselő birkózócsarnok (ahová állítólag a csepeli birkózók be sem mehetnek) bejáratánál áll a két úriember, tőlük balra, az épület faláról eltűnt a korábban látható farkasfej grafika, s helyére a Csepel SC címere került! Hogy mi várható a felek közötti, valószínűleg több menetes küzdelemben? Szerintünk ebben is a kormány, pontosabban Orbán Viktor fogja kimondani a tutit. Mi meg csak nézhetünk majd, mint Rozi a moziban.

V. - a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8516369510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása