CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen – 2021. március 1-től március 7-ig

2021. március 07. 00:02 - csú

a_zsufolt_gubacsi_hid.jpg

Eldugott hírek Csepelről Csepelen, ahol a fideszes  nagyotmondás ellen nincs vakcina...

Véleményezhetik a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát – tette közzé a csepel.hu március 2-án. A cikkből kiderült, hogy a www.budapestvasut2040.hu oldalon megismerhetők a dokumentumok. Elképesztő nemtörődömség ahogy a csepeli vezetés kezeli a főváros és benne a kerület fejlesztésével kapcsolatos témákat. Nem az a legnagyobb probléma, hogy csak négy nappal a határidő előtt tették közzé a fejlesztési elképzeléseket hanem, hogy nem derül ki, mi a véleménye a csepeli vezetésnek a kerületet is vaskosan érintő tervezett fejlesztésekről. 

Van-e véleménye egyáltalán? Készíttettek-e szakmai véleményjavaslatot a tervezethez? Vagy nem foglalkoznak a témával, s rábízzák a csepeliekre: aki akar véleményezze a közzétett javaslatokat.

A dokumentumból ( https://budapestvasut2040.hu/wp-content/uploads/2021/02/FB_prezi_V12.pdf

egyébként kiderült, hogy a stratégiai tervek között szereplő azonnali és a rövid távú (2030-ig tartó) intézkedések mindegyikében szerepel a kerület, a HÉV vonalával összefüggő javaslatoknál. Az azonnali intézkedések 271 milliárdos összköltséget igénylő javaslatok között olvasható, mindenféle határidő nélkül:

„a Gubacsi híd és rajta keresztül a Csepeli logisztikai központokat kiszolgáló vasútvonal felújítása”

míg a 2030-ig megoldandó, 1421 milliárdos rövid távú tennivalók között fogalmazták meg, hogy „ebben az időszakban kell sort keríteni a H5, H6, H7-es HÉV-ek fejlesztésére is”. 

Arról nem is beszélve, hogy a

javaslat szerint „a növekedés üteme az agglomerációban kétszer akkora, mint a fővárosban, 10 év alatt 36%-kal nőtt a gépjármű állomány”, ami várhatóan tovább növeli a kerületen áthaladó autóforgalmat, ezáltal a kerületi közlekedési gondokat. 

Ideje lenne tehát aktívabban és keményebben képviselni a csepeli érdekeket és a kerület egészét érintő kérdésekben pedig megpróbálni összefogni és felsorakoztatni a csepelieket, sőt a szigeti önkormányzatokat is – a hatékonyabb érdekképviselet érdekében.
A téma természeténél fogva nem szerepel a fentiekben ismertetett javaslatban a csepeli gerincút (Teller Ede út)  meghosszabbítása, hiszen az kerületen belüli fejlesztés. Muszáj azonban megjegyezni, hogy a hosszabbítás megvalósítása nélkül Csepelnek esélye sincs az agglomerációban megnövekvő autóforgalom kezelésére. Ezért a gerincút folytatásáért való szakmai lobbizás a kerületi vezetés alapvető feladata, elemi érdeke a kerületi önkormányzati vezetésnek és a csepelieknek. Az önkormányzatnak előbb-utóbb el kell számolnia: mit tett a gerincút második szakaszának megvalósítása érdekében. 

A fővárosban és a környékén elesett a belgyógyászati területi ellátás – tette közzé a Népszava március 4-i száma, az országos tiszti főorvos által kiadott dokumentumra hivatkozva.  

https://nepszava.hu/3111846_a-fovarosban-es-a-kornyeken-elesett-a-belgyogyaszati-teruleti-ellatas 

A cikk szerint a koronavírussal terhelt helyzet, a munkaszerződés váltás miatt egyes kórházakban növekvő szakemberhiány miatt „Könnyen elfordulhat, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Ceglédig vagy Vácig is elvisznek majd a mentők.”

Például Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója március 1-én azt írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékesének, hogy „a II. Belgyógyászati Osztály orvosai/szakorvosainak 20  %-a (azaz 3 orvos) írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.”

https://www.facebook.com/zskunetz/photos/a.931456123576067/3667906223264363/ 

Foglalkozott-e valamilyen formában a témával a csepeli önkormányzat vezetése vagy a majdcsak lesz valahogy elvét követve úszik az árral? Tett-e, tenni akar-e valamit, például a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálattal együttműködve a helyzet valamilyen rendezése, kezelése érdekében? 

Tömeges oltás indul csütörtöktől Csepelen – írta a csepel.hu március 2-án. 

https://csepel.hu/hireink/informaciok-a-koronavirusrol/item/13258-tomeges-oltas-indul-csutortoktol-csepelen A hír pénteken délután, az operatív törzs döntése után valamiért lekerült az első oldalról, átkerült az Információk a koronavírusról c. oldalra. Csütörtök este viszont az sms káosz miatt a rendszer összeomlott, az operatív törzs március 5-én közleményt adott ki: „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva.”  https://444.hu/2021/03/05/az-operativ-torzs-eloszor-lefujta-a-hetvegi-tomeges-oltast-aztan-torolte-az-errol-szolo-szoveget Végül péntek délutánra kiderült, hogy 74.000 adag AstraZeneca vakcina esetében az sms kiértesítésnél az adatok összekeveredtek, emiatt az értesítettektől elnézést kérnek, s őket később fogják beoltani. Csepelen viszont pénteken elkezdődött az oltás,(https://csepel.hu/hireink/informaciok-a-koronavirusrol/item/13264-mar-oltanak-a-szakrendeloben )  s reméljük, hogy március 10-ig legalább az 1200 csepelit csak sikerült/sikerül beoltani. Azért érdekességként megjegyezzük, hogy Orbán Viktor 2020. december 18-án még azt mondta: "Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak" https://www.szabadeuropa.hu/a/oltas-orban-eu/31007528.html 

György István felelős államtitkár január 19-én már nem mert ekkorát mondani: „Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve, elkészültek az ehhez szükséges logisztikai tervek”. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210119/gyorgy-istvan-1-millio-embert-be-tudnank-oltani-egy-hetvege-alatt-465864 A miniszterelnök később, február 12-én meg azt mondta Kossuth rádióban: „Több mint kétmillió embert beolthatunk húsvétig - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök szerint nem lesznek újabb korlátozások.https://csepel.hu/hireink/informaciok-a-koronavirusrol/item/13221-orban-viktor-husvetig-2-5-millio-embert-be-tudunk-oltani-nem-kell-ujabb-szigoritas 

Sorra derül ki: a nagyotmondásoknak nem volt alapja, sok szakember szerint sem. Különösen a legutóbbi miniszterelnöki idézet második része az elgondolkodtató: mindössze 21 napot élt, amikor is kihirdetésre kerültek az újabb szigorítások, korlátozások. 

Be kell vallanunk: nem tudtuk, hogy Borbély Lénárd polgármester a Nőiszem Egyesület alapítója. A héten, március 5-én saját fb oldalán tette közzé Király Nórával készült fényképét, kezében a Női lélek férfi szemmel című kiadvánnyal. A kép alatti szövegből derült ki, hogy a TV2 Mokka reggeli műsorában közösen mutatták be a Női Lélek férfi szemmel c. nőnapi kiadványt. Rákattintva a kép alatti linkre azt is olvashattuk, hogy Borbély a „Női szem” alapítója is egyben. https://tv2play.hu/mokka/fokuszban_a_nok_vedelme_online_konferenciat_hirdettek?fbclid=IwAR1P79D4Q8ZK_avuewiYg0GS5Hg9wsE1-G9js25lkr6Gt9QlozwKABD4Xos     

Biztosak vagyunk abban, hogy a polgármester ez irányú eddigi tevékenységét, szakértelmét, a nők iránti nyitottságát ismerték el a 2016-os alakuló ülésen való részvételükkel „Novák Katalin államtitkár asszony és Pelczné Gáll Ildikó az EP alelnöke” is. https://www.youtube.com/watch?v=GQCPfZPfAdo Talán ez is segített abban, hogy tavaly az egyesület tízmilliókat kapott a kormánytól(!) egy titokzatos adatbázisra. https://nepszava.hu/3083670_tizmilliokat-kapott-a-fidesz-kozeli-noi-egyesulet-egy-titokzatos-adatbazisra  A Népszava szerint az egyesület „2017 és 2020 februárja között összesen 66 millió forintot kapott – egy szoftver kifejlesztésére és egy online platform létrehozására.” Egy kis ellentmondást érzékeltünk azonban a cikkben: a TV2-es Mokka műsorhoz írt szöveggel ellentétben a Népszava szerint az egyesületet „a korábbi fideszes újbudai alpolgármester, Király Nóra alapította.” Nem kívánjuk a kettejük közötti esetleges vitát eldönteni, döntsék el párton belül, helyette inkább csak kérdésünk van. Tavaly november 20-án Király Nóra saját fb oldalán azt írta, hogy „Hatalmas öröm számomra, hogy idén is számos hazai családszervezet csatlakozott hozzánk, az adventi jótékonysági akciónkhoz” Az általa készített listán szerepel a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. is.  

https://www.facebook.com/noiszemmel/community/?ref=page_internal 

Mennyi összeggel támogatta az önkormányzat a komoly állami támogatásban részesülő, Borbély vagy Király által létrehozott civil(??) egyesületet, s ha támogatta, miért nem szerepel az összeg a csepel.hu „Üvegzseb” oldalán? 

 V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7216452074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása