CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lakás a gyártól, arany pecsétgyűrű 30 évi munkáért - Egyszer volt, Csepelen volt…

2021. március 20. 00:02 - csú

kovacs_attila_lakas_a_pulin_4.PNG„A bölcsődei, az óvodai és az iparitanuló-felvételeknél, a tanulmányi ösztöndíjak odaítélésénél elsősorban a törzsgárdatagok gyermekeit kell előnyben részesíteni…”…."Előny illeti a törzsgárda tagjait a lakások elosztásánál. A gyár évente 170 korszerű lakást épít, és azonos igényjogosultság esetén először a törzsgárda tagjainak igényeit elégítik ki. Segítséget kapnak azonban a gyártól akkor is, ha családiház-építkezésbe kezdenek: kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsönben részesíthetők az új szabályzat szerint a törzsgárda tagjai…”…„A 30 éve becsülettel dolgozó csepeli törzsgárdatagok arany pecsétgyűrűt kapnak a gyártól, és a 40 éves törzsgárdatagsággal rendelkezők a házastársukkal együtt külföldi jutalomüdülésben részesülnek. A mozgalom legjobbjai nyugdíjazásukkor Duna mellett fekvő, Budapest környéki hétvégi telket kapnak a Csepel Vas- és Fém- művektől, és gyáregységük segít a nyaralójuk felépítésében. Az első telkeket a gyár már meg is vásárolta.”….

A törzsgárda megbecsülése Csepelen címmel a Népszabadság 50 évvel ezelőtti, 1971. márciusi számában jelent meg az a cikk, amelyből félévszázad múltán néhány részletet közlünk:

A csepeli gyáróriásban hagyomány már, hogy az egész munkáskollektívát érintő súlyos döntések előtt nyíltan beszélnek legbensőbb gondjaikról. A kollektívák küldöttei nemrég  a Vas- és Fémművek több mint 30 ezer dolgozójának nevében tették szóvá: még mindig nem tapasztalják, hogy a társadalom javáért becsülettel és hűséggel dolgozók valóban megkapnák a megfelelő elismerést. Nem a szavakra gondoltak, hiszen nemegyszer mondtak már köszönetet nehéz helyzetekben bizonyított  helytállásukért, áldozatkészségükért.

Más, népgazdaságilag lényegesen jelentéktelenebb munkahelyekkel összehasonlítva és a gyárkombináton belül is különbséget kell azonban tenni a jó és a jobb munka, a különböző teljesítmények között. Aki tehetségéből, tudásából, erejéből és szorgalmából többet nyújt a társadalomnak, mint mások, annak az élet minden vonatkozásában fokozottan kell éreznie az elismerést. Tehát erkölcsileg, jogilag és anyagiakban egyaránt.

Kádár János  ígérte, hogy a csepeliek jogos törekvésének maga is szószólója lesz a kongresszuson. Pártéletünk legmagasabb fórumán azonban már e gondokról nem mint csepeli ügyről, hanem valamennyi munkahely becsületes dolgozóinak igazságos igényéről szólt Kádár elvtárs és hozzátette, hogy a szocializmus sikeres építéséért tisztességgel dolgozó, a gyárukhoz hű munkások megbecsülését ott kell elsősorban bizonyítani, ahol ezek az emberek élnek és helytállnak. Csepelen a politikai és gazdasági vezetők megbízták a Vas- és Fémművek legjobb közgazdászait és jogászait, hogy készítsenek egy tervezetet, amely valóban minden vonatkozásban előnyt biztosít a legjobbaknak. így készült el a törzs- gárdamozgalom új tervezete, amelyet a helyi politikai és társadalmi fórumok minden szintjén felelősséggel megvitattak.
Az új tervezet nem egyszerűen módosítja a régi szabályzatot; reform, amely új utakat is nyit. E tervezet szerint a Csepel Vas- és Fémművekben a törzsgárda tagja lehet mindenki, aki legalább tíz éve dolgozik a gyárban, munkahelyén fegyelmezett, példás magatartást tanúsít; a tőle elvárható legjobb eredménnyel végzi munkáját és a szocialista együttélés szabályait nem csupán a gyárban, de a magánéletében is betartja. Azok, akik megfelelnek e követelményeknek, a különböző kérelmek, juttatások elbírálásánál az azonos előfeltételekkel rendelkező dolgozók esetében is előnyben részesülnek. így például a következő napokban törvény lesz már Csepelen: a bölcsődei, az óvodai és az iparitanuló-felvételeknél, a tanulmányi ösztöndíjak odaítélésénél elsősorban a törzsgárdatagok gyermekeit kell előnyben részesíteni. Ugyancsak előny illeti a törzsgárdistákat az üzemen belüli előléptetéseknél és a bérjavítások esetében, a kitüntetések felterjesztésénél, a jutalomüdülésnél és a különböző juttatások kiosztásánál is.

Hasonló előny illeti a törzsgárda tagjait a lakások elosztásánál. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a gyár évente 170 korszerű lakást épít, és azonos igényjogosultság esetén először a törzsgárda tagjainak igényeit elégítik ki. Segítséget kapnak azonban a gyártól akkor is, ha családiház-építkezésbe kezdenek: kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsönben részesíthetők az új szabályzat szerint a törzsgárda tagjai.

Aki törzsgárdajelvényt kap Csepelen, az tíz év után két nap, húsz év után négy nap, harminc év után hat nap, negyven év után pedig nyolc nap jutalomszabadságban részesül rendszeresen. Az ilyen előnyök mellett jogi védettségük is jelentősen bővül. A törzsgárdatagok munkaviszonyát a vállalat csak a szakszervezeti bizottság véleményének előzetes kikérése után szüntetheti meg. A 30 éve Csepelen dolgozó törzs- gárda tagok alapbére a teljesítménybérben dolgozók esetében sem csökkenhet a nyugdíjkorhatár elérése előtti utolsó öt esztendőben.
A fokozott anyagi megbecsülés jeléül a törzsgárda tágjait havi keresetüktől és beosztásuktól függetlenül tíz év után 1200 forint, 20 év után 2400 forint, 30 év után 3600 forint és 40 évi munkaviszony fölött pedig már 4800 forint jutalom illeti meg évente. Az öregségi nyugdíjazás esztendejében 30 éves törzsgárdatagság esetén 3000 forint, 40 éves törzsgárdatagság után pedig 5000 forint külön jutalomban részesülnek.
A 30 éve becsülettel dolgozó törzsgárdatagok arany pecsétgyűrűt kapnak a gyártól, és a 40 éves törzsgárdatagsággal rendelkezők a házastársukkal együtt külföldi jutalomüdülésben részesülnek. A mozgalom legjobbjai nyugdíjazásukkor Duna mellett fekvő, Budapest környéki hétvégi telket kapnak a Csepel Vas- és Fém- művektől, és gyáregységük segít a nyaralójuk felépítésében. Az első telkeket a gyár már meg is vásárolta.

E mozgalom keretén belül az új szabályzat a 30 évnél fiatalabb dolgozóknak külön kedvezményeket is biztosít. Lényegében életre hívja az ifjúsági törzsgárda- mozgalmat. A jogosultság megállapításánál figyelembe veszik a szakképzettség megszerzéséhez szükséges iskolai tanulmányéveket, egyetemi végzettség esetén például hat esztendőt. Gyakorlatilag a fiatal szakembereknek munkába állásuk első évében egy nap pótszabadságot és 600 forint jutalmat jelent e kedvezmény — ha becsületesen dolgoznak. Új kezdeményezés, hogy a törzsgárdamozgalom valamennyi előnyét és jogi védelmét biztosítja a Csepel Vas- és Fémművek a MŰM 1-es és 33-as számú intézete oktatóinak — e két iskolában nevelik a gyár jövő szakmunkásait.

E tervezet megvalósítása évente 30 millió forintjába kerül a Csepel Vas- és Fémműveknek, és csak érzékeltetésül mondjuk el, hogy mindeddig átlagban 2 millió forintot fordítottak a törzsgárda tagjainak jutalmazására. Ez az elképzelés csak úgy valósítható meg maradéktalanul, ha a Vas- és Fémművek valamennyi üzeme helytáll és teljesíti tervét. Ez a feltétele, hogy a gyárkombinát valamennyi becsületesen dolgozó munkása valóban jobban éljen. A gyár többi dolgozójának keresetéhez viszonyítva a törzsgárdisták jövedelme évente 8—10 százalékkal emelkedik e tervezet szerint a különböző kedvezményekkel. S ez Csepelen több mint 15 ezer embert érint: a gyárkombinát dolgozóinak 49 százalékát illeti meg az előbb említett feltételek alapján a törzsgárdatagság. A termelési tervek valóra váltása a gyár idős munkásainak még ennél is jóval többet jelent: gondtalanabb, megelégedettebb nyugdíjas éveket és nem utolsósorban anyagi biztonságot is.

Forrás: Sólyom JózsefNépszabadság 1971. március 14.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616471096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása