CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelre visszahozták a személyi kultuszt? Hírmondó sem marad a mértékből és az ellenzék véleményéből

2021. június 18. 00:02 - csú

csepeli_strand_archiv.PNGTaláltunk a Csepeli Strandról egy olyan archív fotót a mostani Csepeli Hírmondóban, amin nincs rajta Borbély Lénárd. Ezt a hibát azonban a lap készítői gyorsan korrigálták: az újságban 4 fotón látható és összesen  18-szor szerepel Borbély Lénárd: szalagot vág át,  Trianonra emlékeztet, Tarlós István hősi tetteit idézi fel, aláír, kitüntet...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  június 16-án megjelent 12. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Ebben a számban sem olvashattuk a lapban a polgármester véleményét az önkormányzatokat, a budapestieket és a csepelieket egyaránt foglalkoztató fontosabb kérdésekről: az önkormányzati rendszert sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntésekről, a felújítások, javítások miatti közlekedési feszültségekről, dugókról vagy például a Csepel SC fejlesztésével kapcsolatos törvénymódosításról, amelynek eredményeként megfosztották az önkormányzatot, így a csepelieket véleményezési és döntési lehetőségeiktől. A sportklub sporttelepein az lesz, amit Németh Szilárd akar. Tág teret kapott ugyanakkor az oktatás, a  kultúra és a sport, illetve a polgármester. Az újságban 4 fotón látható és összesen  18-szor szerepel Borbély Lénárd: szalagot vág át, emlékeztet Trianonra, Tarlós István hősi tetteire, aláír, fényképezteti magát, hivatkoznak rá, stb.  

 Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

    Megnyílt az Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás

A megemlékezésről és a Trianon emlékkiállítás megnyitásán elhangzott beszédekből, illetve a történeti összeállításból valamiért kimaradt – talán mert nem akartak dicsekedni –, hogy 2010. június 5-én Csepelen, a helyi Fidesz kezdeményezésére Trianon emlékművet avattak. Az akkori Csepel újság 2010. június 11-i száma részletesen tudósított az eseményről. A lap szerint részt vett az avatáson a második Orbán-kormány külügyi államtitkára, Németh Zsolt is beszédet mondott. Hangsúlyozta: „a problémákat a magyar kormány nem a jelenlegi államhatárok megváltoztatásával akarja megoldani, hanem lépésről lépésre haladni a célok felé, vagyis hogy Európában a lelkekben se legyenek országhatárok”. De tudósított a lap arról is, hogy a Csepeli MDF és a Csepeli Konzervatív Egylet is emlékünnepséget tartott, 

Blogunk június 4-én emlékezett Trianonra, szintén egy 2010. évi cikkel:

https://csepeliek.blog.hu/2021/06/04/trianon_az_egesz_vilag#more16581212 A cikk szerzője Révész Sándor, aki a Népszabadság 2010. június 4-i számában írja: 

„Trianon az egész világ: igazságtalan benne minden határ. Egyiket sem igazolja más, mint hogy történelmileg úgy alakult, és a megváltoztatása nem lehetséges, vagy sokkal több szenvedéssel, veszteséggel jár, mint az elfogadása. Ha ez a konklúzió nem elég pozitív a kedves olvasónak, figyelmébe ajánlhatjuk Goethe szavait, melyeket Jászi Oszkár állított a Habsburg-monarchia felbomlásáról szóló könyve élére: „Általában fura dolog az a nemzeti gyűlölködés. Veheti észre, hogy a kultúra legalsóbb fokán a legerősebb és leghevesebb. Van azonban egy fok, ahol teljesen megszűnik, és ahol az ember úgyszólván nemzetek fölött áll, és a szomszéd nép javát és baját ugyanúgy átérzi, mintha a saját népéé volna”. Aki pedig nem kíván ilyen szomszéd lenni, ne kívánjon magának ilyen szomszédokat.”

2) Kormányzati forrásból újulhat meg a Táncsics Mihály utca

Arról a június 9-i sajtótájékoztatóról tájékoztat a szerző, amelyet Borbély Lénárd közösségi oldalán túl a csepel.hu facebook oldala írt csak meg, s amelyről blogunk hosszabb véleményt fogalmazott meg: 

https://csepeliek.blog.hu/2021/06/13/a_bedugulas_az_eltereles_a_csepeli_utakon_es_a_politikaban_egyre_csak_fokozodik_egy_het_junius_6-tol 

Megjegyezzük, hogy a sajtótájékoztató és a lapzárta között bőven lett volna idő a keményen bírált Karácsony Gergely főpolgármester véleményét is megkérdezni az ügyben. Nem tették, igaz a Csepeli Hírmondónál nem szokás a másik oldal vélekedését is megírni. Sajnos a Fidesz szócsővé lett CSH -tól ezt már senki nem várja el, önmaguk meg már képtelenek a korrekt újságírás szabályaira odafigyelni. Az is érdekes, hogy mint korábban, most sem beszéltek a sajtótájékoztatón megjelentek az eredeti bűnről: arról, hogy a kormány legalább

100 milliárd forintot vont el a Fővárosi Önkormányzattól. 

3) Hamarosan nyit a megújult napközis tábor

    Hosszú küzdelem után

A napközis táborral immár sorozatban harmadszor foglalkozik a lap most már végre, tényleg „hamarosan nyit” a tábor. A részleteket olvasva szembesülhettünk azzal, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek valamiért nem férnek be a felújított táborba, nekik külön szerveznek tábort a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskolában, illetve az EGYMI Vénusz utcai telephelyén. A nevelési elvekkel szembemenő szegregáció okairól viszont egy sort sem írnak. Vajon miért?

A zöld keretben közölt, Hosszú küzdelem után c. írásban viszont a lap szerkesztősége, a csepel.info – tól átvett, politikai indíttatású cikkel, ismét visszafelé mutogat. Azt írja, hogy „építették volna”, ami azt jelenti, hogy a múltbeli cselekvés, történés, amire utaltak, bizonytalan volt, feltételektől függött, annyira, hogy nem is lett belőle semmi. Arra viszont már nem figyeltek, hogy saját régebbi, de máig ható tettükkel szembenézzenek. A Fidesz többségű csepeli testület volt ugyanis az, amely a parti sétány beépítését valóban elkezdte, akkor, amikor engedélyezték és anyagilag is támogatták Németh Szilárd birkózócsarnokának megépítését az ifjúsági tábor területén. Ahogy a közmondás mondja: akinek vaj van a fején, ne menjen a napra!

4) Az idei Kolonics-díjasok 

Gratulálva a hat díjazottnak, akik közül csak öt volt látható a képen, megjegyezzük, hogy a Kolonics György Sport Érdemérmet 2009-ben hozta létre a Csepeli Önkormányzat képviselő-testülete, azzal, hogy a díjból évente csak egy adományozható, az adományozásáról a képviselő-testület dönt

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Rendeletek/2009/432009onkormanyzatikituntetesekesdijakalapitasarolszolorendeletmod.pd 

és a díjra javaslatot tehetnek: a kerület lakosai; a kerületi sportolók, sportvezetők, edzők, testnevelők; a kerületi civil szervezetek, sportegyesületek, sport- és testnevelési szervezetek; a képviselő-testület tagjai és  a kisebbségi önkormányzatok képviselő- testületeinek tagjai.

Elsőként, 2010 júniusában Ludasi Róbert, Kolonics edzője kapta meg az érdemérmet.  

https://index.hu/sport/2010/06/02/elsokent_ludasi_robert_kapja_a_kolonics_gyorgy_sport_erdemermet/ 

A díjról szóló rendeletet 2015-ben módosította a képviselő-testület https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Rendeletek/2015/26_2011_or_onk_alapkituntetesekrol_egyseges_jo_05_20.pdf, s kihagyta a kitüntetettek számára és a javaslattevőkre vonatkozó paragrafusokat, helyettük a „polgármester tesz javaslatot a Képviselő-testületnek”. Hiába a sportot, a sportolók, edzők, sportszervezők/sportvezetők munkáját, hazai- és nemzetközi eredményességét és elismertségét csak a polgármester ismerheti teljes egészében. Csepelen, a Fidesz vezette önkormányzatban!

V.-a.

Címkép: Gulyás Zsuzsa - Fortepán

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2316597170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása