CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit csinált Csepel polgármestere októbertől júliusig?

2021. július 07. 00:02 - csú

atvagok_borbely_es_nemeth.PNGÁtvágásban Csepelen nem volt hiány, sőt igen jónak mutatkozott a felhozatal. Ennél több csak a megválaszolatlan kérdésekből és a sürgős megoldásra váró problémákból,  ügyekből maradt. 

Sok átadás, ünnepségeken, koszorúzásokon, bejárásokon való részvétel stb., belefért a szűkszavú tájékoztatásba. Ugyanakkor kimaradt: a kormány Csepelt és más önkormányzatokat sújtó intézkedéseinek bemutatása; a csepeli közlekedési dugók növekedése, a lakosság egészségügyi és szociális helyzete változásának elemzése, a kultúra és az oktatás kényszer szülte változásai, vagy például a Csepel SC Alapítványa körül ebben az időszakban kirobbant botrány.

Véget ért a polgármesterek veszélyhelyzeti egyeduralma (különleges helyi hatalmi koncentrációja), 10 hónap után Csepelen is újra ülést tartott a kerület önkormányzatának képviselő-testülete. https://csepel.hu/onkormanyzat/testuleti-ulesek/testuleti-meghivok/item/13454-2021-07-02-testuleti-ules 

Az ülésen a polgármester 34 oldalon adott tájékoztatást a legutóbbi testületi ülés (2020. szeptember 24.) óta végzett munkáról. Az ellenzéknek érdemes lenne részletesen értékelni a leírtakat, különös tekintettel a polgármester által végzett „munka” semmitmondó, egymondatos felsorolására vagy azokra a gondokra, amelyek valamiért nem férek bele a polgármesteri beszámolóba. Érdekes kordokumentum:

Sok átadás, ünnepségeken, koszorúzásokon, bejárásokon való részvétel stb., belefért a szűkszavú tájékoztatásba. Ugyanakkor kimaradt: a kormány Csepelt és más önkormányzatokat sújtó intézkedéseinek bemutatása; a csepeli közlekedési dugók növekedése, a lakosság egészségügyi és szociális helyzete változásának elemzése, a kultúra és az oktatás kényszer szülte változásai, vagy például a Csepel SC Alapítványa körül ebben az időszakban kirobbant botrány. Mivel többször is írtam már ezekről, illetve az utóbbi ügyben kirobbant Németh és Borbély közötti vitáról, most inkább csak néhány testületi napirend kapcsán mondom el véleményem. 

Két előterjesztés is foglalkozik a volt Csepel Művek területén lévő ingatlanok elővásárlási jogaival. Nem azt gondom elsősorban, hogy az önkormányzat nem kívánt élni az elvásárlási jogával, bár hosszabb távon javíthatta volna az önkormányzat gazdasági, politikai pozícióit, hanem, hogy évek óta nem tett semmit a gyárváros 200 hektáros területének fejlesztéséért, a terület tulajdonosait összefogó Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete elnökségével kötött korábbi megállapodások végrehajtása érdekében. Már pedig a terület reorganizációja, a fejlődés feltételeinek megteremtése, a kerület „szövetébe” való bevonása kormányzati, önkormányzati segítség, együttműködés nélkül nem fog menni. Igaz, a fideszes kormány elvette az önkormányzatoktól a cégek által befizetett iparűzési- és építményadó jelentős részét, ettől még a helyzet nem változott: a csepeli gyártelep és az ott működő vállalkozások fejlődése a kerület érdeke is, s ennek felelősségétől az önkormányzati vezetés sem szabadulhat.

A Széchenyi u. 87 alatti ingatlanon a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola „kisépületében” a HETA Alapítvány által létrehozott Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola működött, 2006- 2015 között. Nem hosszabbították meg az iskolával az együttműködési megállapodást, még azt sem engedték meg, hogy az alapítványi iskola vezetői és diákjai megkoszorúzzák az iskola korábbi két tragikus sorsú vezetőjének emléktábláját. Az önkormányzat vezetése 2016-ban, átadta az egész ingatlan vagyonkezelői jogát a Dél-Pesti Tankerületi Központnak, amely öt év alatt gyakorlatilag semmit sem tett az ingatlan állagának megőrzése érdekében... Az épület állapota leromlott, most jogosnak tűnik a bontás, de a felelősség felvetése is. Kiköltöztettek egy sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoztató iskolát, majd hagyták tönkremenni az épületet. Senki nem vállalja a felelősséget?!

A tények sajnos makacs dolgok: csökken a kerület lakossága és a gyerekek, ezen belül az óvodáskorú gyerekek száma, derül ki a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda létszámkeretének módosítását javasló előterjesztésből. Ráadásul nemcsak ez a baj, hanem az is, hogy az óvodapedagógusok száma szintén fogy. Január 1-től 11,5 fővel csökken az óvodák létszámkerete. A jövőre vonatkozóan semmilyen előregondolkodás nem látszik az előterjesztésből. Pedig, véleményem szerint, a magyar lakosságszám következő évtizedekben várható visszaesése miatt a gyereklétszám csökkenése nem állítható meg, s emiatt hosszabb távon további változtatási kényszerrel kell a helyi vezetésnek is szembenézni. Hogyan akarja a gyerek- és az óvodavezetői létszámcsökkenést megakadályozni az önkormányzat vezetése, hogyan kívánja az emiatt valószínűleg csökkenő állami normatívákat kipótolni az önkormányzat vezetése? 

Összegezve a testületi ülés összehívásának körülményeit (lásd: https://csepeliek.blog.hu/2021/07/06/horvath_gyula_szo_sem_lehet_rola#more16613446 ),

a beterjesztett dokumentumokat, illetve a veszélyhelyzet tudatosan elhallgatott eseményeit, szükséges kimondanom: a körülmények és az önkormányzat ebben az időszakban kialakított helyi működési rendszere tovább rontotta a kerület demokratikus működési rendjét, csökkentette a csepeli önkormányzat súlyát, jelentőségét, a lakosság életkörülményei változtatásában játszott szerepét és felelősségét, a kormányzat és a lakosság közötti kiegyensúlyozó erő/hatalmi ág megvalósításának lehetőségét, de erősítette a helyi hatalom rendelkezésére álló kommunikációs rendszert….

A rendszerváltáshoz tehát nemcsak demokratikusan, előválasztáson kiválasztott országgyűlési képviselőjelöltekre, de programra is szükség van. Mielőbb! Csepelen is!

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5816614388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása